Met de fiets in de trein of de fietsbus naar Frankrijk
Frankrijk is voor velen het fietsvakantieland bij uitstek, maar hoe kom je met de fiets in Frankrijk?
1. Met de fiets in de trein
Wie genoeg tijd heeft, fietst via België naar Frankrijk. Wie liever in Frankrijk begint met fietsen en daar liever niet met de auto heenrijdt, kan ook de trein nemen. Helaas heeft de snelste trein, de Thalys naar Parijs, geen plek voor onverpakte fietsen. Alleen fietsen die verpakt zijn in een hoes die niet groter is dan 90 x 120 cm. kunnen mee als bagage, mits daarvoor genoeg plaats is in de bagagerekken. Fietsen kunnen wel mee naar Frankrijk in intercitytreinen via Lille of Luxemburg. Van tevoren moet een internationaal fietskaartje naar Lille of Luxemburg worden aangeschaft; in Nederland kan dit uit de ‘bolle’ NS-kaartautomaten worden gehaald (de ‘platte’ automaten werken alleen met een OV-chipkaart en kunnen geen losse tickets printen). In de meeste Belgische treinen moet bepakking van de fiets worden gehaald. Benader in België voor het instappen een conducteur om de deuren van de fietsplekken te openen. Is het treinpersoneel onvindbaar, zet de bepakte fiets dan even in het gangpad of op een lege rolstoelplek en benader later iemand om de fietsruimte te openen. Let er bij het uitstappen op dat de conducteur niet wegloopt zonder het fietsenhok weer geopend te hebben. Ook in Frankrijk is in veel treinen plek voor fietsen.
In regionale treinen (TER) en de meeste intercitytreinen (Intercités) kunnen fietsen gratis mee in de daarvoor bestemde ruimtes. Meestal kan een fiets hier met het voorwiel aan een haak worden gehangen. In een aantal Franse hogesnelheidstreinen (TGV) is ruimte beschikbaar voor enkele fietsen. Deze fietsplekken moeten wel gereserveerd worden via de SNCF. In Nederland kunnen fiets- en zitplaatsen in TGV’s bij de Treinreiswinkel gereserveerd worden; verschillende treinverbindingen met plek voor fietsen toont de TRW hier. Bij de NS heeft men weinig kaas gegeten van fietsreserveringen in Franse treinen. De optie om eerst per nachttrein naar Zwitserland te reizen en dan verder naar Zuid-Frankrijk, vervalt na het opheffen van alle internationale nachttreinen vanuit Nederland in december 2016.
Via Parijs
Veel bestemmingen in Frankrijk zijn alleen goed te bereiken via Parijs. Vanuit Lille (soms vanuit Lille-Flandres, waar de intercity uit België aankomt, maar vaak vanuit het 500 m verder gelegen station Lille-Europe) moet je dan eerst per TGV naar het Gare du Nord. Vervolgens fiets je maximaal 6 km door het centrum van Parijs naar een ander station, waarvandaan treinen naar andere delen van Frankrijk rijden. Lichtpuntje: Parijs kan soms worden vermeden. In 2016 reed enkele keren per dag een TGV met plek voor een paar fietsen rechtstreeks van Lille-Europe naar Rennes of Bordeaux. Ook Normandië is goed bereikbaar buiten Parijs om. Vanuit Lille Flandres rijden snelle regionale treinen naar Rouen. Soms direct, maar vaak met een overstap in Amiens. Vanuit Rouen rijden treinen naar Le Havre en Caen. Wie vroeg vertrekt, kan zo in één dag vanuit het zuiden van Nederland met intercity- en TER-treinen (dus zonder reservering) in Caen komen. Dienstregelingen van Franse treinen zijn te vinden op de website van de SNCF, de Franse spoorwegen. Vul hier eerst de vertrek- en aankomststations, datum en vertrektijd in. Klik vervolgens op 'zoeken'. Nu verschijnen er enkele reisopties. Om te zien of er ook plek is voor fietsen, moet bij elke reisoptie op de regel onder de stationsnamen worden gedrukt.
Voorbeeld: kies Rijsel (Lille) (alle stations) als vertrekstation, Caen (Fr) als aankomststation en klik op 'zoeken'. Er verschijnen nu enkele reisopties via Parijs.
Het is ook mogelijk om alleen de treinen met fietsplaatsen zichtbaar te maken. Klik daarvoor na het verschijnen van de eerste reisopties op 'Meer zoekopties' (linksonder) en daarna op 'Reizen met uw fiets'. Vink vervolgens 'Ik reis met mijn fiets' en '1 niet opgevouwen of gedemonteerde fiets' aan. Druk dan op 'Nu zoeken'. Nu verschijnen de reisopties waarbij in principe fietsen meegenomen kunnen worden.
In het hierboven genoemde voorbeeld (van Lille naar Caen) verschijnen nu fietssymbooltjes achter de treinen, maar worden nog steeds alleen routes via Parijs vermeld.
Reisplanner Deutsche Bahn
De reisplanner van de SNCF heeft de neiging zoveel mogelijk opties met TGV-treinen te laten zien en andere verbindingen, die met de fiets soms handiger en voordeliger zijn, te negeren. Een alternatief is de reisplanner van Deutsche Bahn. Hier kan na het verschijnen van de eerste reisopties op 'Gegevens veranderen' (linksboven) worden geklikt. Vervolgens op 'Extra reiswensen' en daarna op 'Vervoerskeuzes vergroten'. Vink vervolgens 'ICE' (de Duitse term voor hoge snelheidstreinen) uit en klik op 'zoeken' en nog eens op 'zoeken'. Nu verschijnen er verbindingen met alleen intercitytreinen (IC) en regionale treinen (TER).
In het hierboven genoemde voorbeeld (van Lille naar Caen) verschijnt nu ook de optie om niet via Parijs, maar via Amiens en Rouen te reizen (dit wordt zichtbaar na aanklikken van 'Details aangeven').
In de reisplanner van de SNCF kunnen TGV-treinen niet worden uitgevinkt, maar zijn alternatieve verbindingen wel te vinden door na het verschijnen van reisopties te klikken op 'Meer zoekopties' (linksonder) en vervolgens achter 'of traject via' een stationsnaam in te vullen die op een alternatieve reisroute ligt.
In het hierboven genoemde voorbeeld (van Lille naar Caen) wordt achter 'of traject via' Amiens ingevuld. Nu verschijnt ook de verbinding via Amiens en Rouen, die Parijs links laat liggen. Ook als niet de optie 'Reizen met fiets' is aangevinkt, verschijnen er fietssymbooltjes achter de treinen met fietsplekken.
2. Met de fietsbus
Enkele bestemmingen in het midden en zuiden van Frankrijk zijn in de zomermaanden ook met een fietsbus te bereiken. Meer informatie is te vinden op de site van de Fietsvakantiewinkel. Sinds kort rijden er ook bussen van Flixbus/Meinfernbus naar bestemmingen in Frankrijk. Soms kunnen er in deze bussen fietsplekken worden gereserveerd. De reis duurt dan vaak wel erg lang.