icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kanovaren Belgie Semois op rivier
Artikel

Kanovaren op de Semois in de Ardennen

  • 23 juni 2014
  • Door: Sebastian Schutyser
  • Fotografie: Sebastian Schutyser

De Semois stroomt door het zuidelijkste stukje van de Belgische Ardennen, waar ze diep in de leisteen uitgesneden door uitgestrekte wouden meandert. Ze is over meer dan 130 kilometer met de kayak bevaarbaar. Kanovaarders met zin voor een avontuurlijke trekking zijn hier op de juste plaats. Een unieke ervaring, die ook perfect met kinderen te doen is.

Korte feiten

Over deze kanotrektocht op de Semois

Land België
Gebied De rivier de Semois, Belgische Ardennen.
Activiteit Kanovaren.
De tocht Vierdaagse kanotrektocht met kinderen, van Pont St Nicolas (Chiny) tot Dohan.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Bij gunstige waterstand een eenvoudige tocht, zonder technische moeilijkheden. Ook te doen met kinderen.
Navigeren Zelf uitgezette route.
Beste tijd Lente en herfst vanwege de vaarbepalingen.
Ernaartoe Auto: Utrecht - Chiny is 330 km.
Overnachten Campings langs de rivier.

Image
Kanovaren Belgie Semois kasteel
Image
Kanovaren Belgie Semois op de kant

Het gebied

In het diepe zuiden van de Belgische Ardennen stroomt de Semois door uitgestrekte wouden. Het is een sterk meanderende rivier, die diep in de leisteen uitgesneden is. Je ervaart het landschap dan ook op een totaal andere manier vanop de rivier. De Semois is over meer dan 130 kilometer met de kano bevaarbaar.

De tocht

Kanotrektocht met kinderen op de Semois in de Belgische Ardennen. Overnachtingen op campings langs de rivier. Van instapplaats bij Pont St Nicolas (Chiny) tot Dohan in totaal 64 kilometer in 4 dagen.

Zwaarte van deze kanotrektocht op de Semois

Voor iedereen haalbaar, je kunt de lengte van de etappes eenvoudig aanpassen. Uiteraard beïnvloedt de waterstand/stroming de zwaarte van de tocht. Het is raadzaam de etappes relatief kort te houden als je de tocht met kinderen maakt, zodat er voldoende tijd is voor nevenactiviteiten, of gewoon om zalig van de natuur te genieten.

Moeilijkheidsgraad

De Semois is meestal een rustig stromende, veelal ondiepe rivier. Onder de omstandigheden tijdens de gevaren tocht (mooi weer, lage maar voldoende waterstand) ligt deze trektocht binnen het bereik van iedereen met een basiskennis van kanovaren in combinatie met kamperen. Vertrek niet onvoorbereid met kinderen, want je kan niet om het even waar ophouden als het niet lukt. Bij onvoldoende waterstand (en die ligt een stuk hoger dan de wettelijk bepaalde minima) kan de tocht ontaarden in uitputtend gesleur met vastgelopen boten. In dat geval is het beschreven traject te vermijden, je kunt dan beter stroomafwaarts van Bouillon beginnen (ook heel mooi tot aan de Franse grens). Informeer je voor je vertrekt, want het waterpeil kan snel wijzigen. Bij een te hoge waterstand (vooral in de winter) kan de rustig stromende, veelal ondiepe Semois veranderen in een niets ontziende maalstroom. Dan is het een gevaarlijke rivier, en sinds kort is het onder die omstandigheden ook verboden te varen. In- en uitstapplaatsen zijn aangeduid. Barrages zijn meestal niet aangeduid, en het is verstandig eerst een kijkje te nemen alvorens je in het ongewisse te storten. Wie met een polyester boot vaart of gewoon zorgvuldig met zijn materiaal omspringt zal er meestal voor kiezen om over te dragen.

Image
Kanovaren Belgie Semois kind
Image
Kanovaren Belgie Semois insect

Navigeren

Toegelaten in- en uitstapplaatsen zijn aangeduid. Barrages zijn meestal niet aangeduid, en het is verstandig eerst een kijkje te nemen alvorens je in het ongewisse te storten. Wie met een polyester boot vaart of gewoon zorgvuldig met zijn materiaal omspringt zal er meestal voor kiezen om over te dragen.

Naar het gebied

Eigen vervoer. Wie met meerdere komt laat er best één aan het eindpunt achter. Dat kan ook een fiets zijn: de fietser krijgt er dan op het einde van de tocht nog 28 kilometer (voor de beschreven tocht) in het zadel bovenop! Mooi traject, maar er zitten een paar nijdige hellingen tussen. Wie met een huurkayak gaat wordt door het verhuurbedrijf/camping opgehaald of afgezet.

Overnachten langs de Semois

Kamperen op de campings langs de rivier. Op de meeste campings zijn kanovaarders welkom, maar het is een goed idee om op voorhand te reserveren. Buiten het zomerseizoen weet je dan tenminste dat de camping open is, tijdens de drukke periodes ben je zo zeker van je plaatsje. De meeste campings voorzien de mogelijkheid om een vuur te maken. Wildkamperen is overal verboden, en er wordt streng op gecontroleerd.

Eten, drinken, inkopen doen

Er zijn supermarktjes, bakkerijen etc. in Bouillon en Florenville. Ook in Herbeumont is er een kruidenier. Op de meeste campings kan je ook inkopen doen.

Beste tijd voor deze kanotocht op de Semois

Lente en herfst. Opgelet: De toegestane vaartijden zijn gereglementeerd en er wordt streng op gecontroleerd. De Waalse overheid kan ook beperkingen instellen ivm het jacht- en visseizoen.

Toegestane vaartijden

Vanaf Chiny
1/10 - 15/6: tussen 10 - 17 uur;
16/6 - 30/9: tussen 9.30 - 18 uur.

Vanaf Moulin Deleau bij Herbeumont
16/3 - 15/6: tussen 9.30 - 19 uur;
16/6 - 15/10: tussen 9.30 - 20 uur;
16/10 - 15/3: tussen 9.30 - 17 uur.

Respecteer de natuur en laat geen afval achter. Hou rekening met andere gebruikers van de rivier, zoals vissers.

Dag-tot-dag routebeschrijving

Dag 1 van deze kanotocht op de Semois
Nadat we de fietsen vastgeklonken hebben aan een paal in Dohan, rijden we naar ons vertrekpunt in Chiny. Onderweg houden we even halte in Florenville, waar we vanuit het Belvédère een panoramische kijk over het land voorgeschoteld krijgen. In Chiny gaan we te water bij de Pont St Nicolas, met onmiddellijk na de brug een kleine barrage. Daarna komen we in een mooi stuk bos, dat bij La Cuisine (barrage) overgaat in meer open weideland. Een korte etappe van 14 km tot Martué waar we kamperen op de boerderij.

Dag 2 van deze kanotocht op de Semois
Na Martué wordt de Semois weer door het bos opgeslokt. Op de rechteroever zien we het kasteel van Forges Roussel liggen. De volgende 5 kilometer zijn prachtig. Bij Azy, waar een dolmen verscholen ligt op linkeroever, wordt het landschap weer open en breder. Voorbij Laiche passeren we de ruïnes van een brug, en na de bocht komt het schilderachtige Chassepierre in zicht. Het is een van de mooiste en best bewaarde dorpjes uit de Ardennen. Elke zomer in augustus is er hier een internationaal festival van straatkunstenaars (maar rond deze tijd meestal te weinig water in de Semois...). Na 2 km komen we aan op camping La Semois. Alweer een lichte etappe van 14 km, die de kinderen ruim voldoende de tijd geeft om te spelen.

Dag 3 van deze kanotocht op de Semois
Vandaag gaan we voor een iets langere etappe van 21 km, voor het grootste deel door prachtig loofwoud en diep uitgesneden rotswanden die de Semois flankeren. Na vier kilometer komen we aan de barrage Vanne des Moines. Uiterst rechts kun je door de schuif als je geen koudwatervrees hebt. Wel eerst even checken voor je je in het ongewisse stort, want vanuit de kano is het soms moeilijk om de juiste passage te zien. Na de brug van Herbeumont en de daarop volgende barrage maakt de Semois een geweldige Noord-Zuid georiënteerde meander van 180°: le Tombeau du Chevalier. Bij het begin zie je hoog boven de rivier het fort van Herbeumont, en een dik half uur later opnieuw, maar dan van de andere kant! Aan de barrage van Moulin des Naves houden we een nat pak over, maar dat droogt snel rond het kampvuur in camping Les Ochay.

Dag 4 van deze kanotocht op de Semois
Na amper een goed kwartier varen leggen we alweer aan: het geklasseerde kerkhof van Mortehan, met grafstenen uit de 17de en 18de eeuw is beslist een stop waard. Wat verderop ligt camping Saint Remacle, en vanaf daar kun je een mooie wandeling maken naar de hogerop gelegen Grottes de Saint Remacle, een kluizenaarswoning uit de zevende eeuw. De Semois ligt diep beneden aan de voet van de steile rotswand en je hebt er een heel goed uitzicht. Na 14 km komen we aan in Dohan, voor ons het eindpunt van de trip. Als je liever langer vaart, of je etappes wat anders plant, kan je nog eens 14 km doorvaren tot in Bouillon. Wij hebben echter een streekgerecht gereserveerd in de sympathieke Auberge Ardennaise van Dohan, en bovendien moeten we eerst nog met de fiets de auto’s gaan ophalen in Chiny. Het vooruitzicht op een schuimende Orval geeft ons vleugels!

Kaart & gids

Kaarten 

  • IGN-kaart 67-70 Bouillon, 1:50.000, €8,25. De kaart beslaat de volledige beschreven tocht
    NB Er bestaan van IGN ook toeristische kaarten 1:25.000 die achtergrondinformatie bevatten (in het Frans), maar die zijn toch vooral op wandelaars gericht, en je hebt er twee nodig voor de beschreven tocht).

Gidsen

Kayakverhuur langs de Semois

Accommodatie

Camping Le Canada
Pont Saint-Nicolas, 1
B-6810 Chiny-sur-Semois
+ 32 495 54 32 31

Camping La Rosière
Rive gauche de la Semois
6820 Florenville
T: +32 61 311 937
larosier@scarlet.be

Ferme Equestre de Martué
49 Martué, 6821 (Lacuisine) Belgique
T: +32 61 751 068 - GSM +32 497 410 227
info@ferme-equestre-martue.be

Camping Les Cabrettes
Rue de la Semois 28
6824 Chassepierre
T: +32 61 31 29 94

Camping La Semois
Rue de Chassepierre 25
6820 Sainte Cecile
T: +32 61 312 187
info@campingdelasemois.be
campingdelasemois@skynet.be

Camping Le Champ le Monde
Rue de Bravy 45
6887 Herbeumont
T: +32 61 41 17 41

Camping La Garenne
Rue de la Garenne 20
6887 Herbeumont
T: +32 61 412 593

Camping Les Ochay
Rue de Lingle 37/39
6880 Mortehan (Cugnon)
T: +32 61 414 061
info@campinglesochay.be

Camping Saint Remacle
Rue de la Forteresse, 62
6880 Cugnon
T: +32 61 41 29 02

Camping Le Maka
Route du Maka 100
6880 Auby sur Semois
T: +32 61 41 11 48
info@campingmaka.be

 Adressen en sites

Toeristenbureaus ter plekke
Maison du Tourisme du Pays de Bouillon
Quai des Saulx, 12
B-6830 Bouillon
T: +32 61 46 52 11

Maison du tourisme du Pays de la Semois entre Ardenne et Gaume
Esplanade du Panorama, 1
B-6820 Florenville
T: +32 61 31 12 29

Verkeersbureau voor Wallonië & Brussel
Prins Hendrikkade 186
1011 TD Amsterdam
T: +31 (0)20 - 524 43 44 of +31 (0)6 - 836 581 89 (M)

Handige sites bij deze kanotrektocht op de Semois