icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Vélodyssée Frankrijk
Gebiedsinformatie

Fietsroute Vélodyssée

 • 24 november 2015
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Margriet Spangenberg

Langs de Vélodyssée fietsroute zijn de stranden zilverkleurig, de golven azuurblauw. In de remmen en een duik nemen zou je denken, maar dat deden we niet. Het zou ons weekje testfietsen behoorlijk in de war schoppen. In 2013 werd de Vélodyssée verkozen tot Fietsroute van het Jaar.

Image
Rondje Arcachon.
Op het rondje Arcachon.
Over Vélodyssëe

Land: Frankrijk
Gebied: Départementen Gironde, Landes, Atlantische Pyreneeën (Baskenland).
De route: Vijf trajecten van de 1200 km lange Vélodyssee (in Frankrijk 860 km). Wij fietsten van Pointe de Grave naar Hendaye, 380 km in totaal.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig. Tussen Pointe de Grave (bij Soulac-sur-Mer) en Capbreton ook geschikt voor kinderen.
Navigatie: Routebordjes, routegids.
Overnachten: Hotels, maar voldoende campings.
Ernaartoe: Afstand Utrecht - Soulac-sur-Mer, 1057 km. Vliegen op Bordeaux, trein naar Soulac, ruim een dag reizen.
Beste tijd: Mei t/m september.
Bijzonderheden: Fietsroute van het Jaar 2013.

Image
1.Soulac-sur-Mer naar Lacanau 018

Het gebied

Deze fietstocht voert door de Aquitaine, de regio in zuidwest-Frankrijk met Bordeaux als hoofdstad. Het hier beschreven traject van de Velodyssée volgt zo veel mogelijk de kust (met hier en daar alternatieven landinwaarts om en langs  meren) van achtereenvolgens de departementen Gironde, Les Landes en Pays Basque (Aquitaine). De kuststrook in de Gironde en Landes is royaal beplant met zeedennen. Je moet ervan houden, maar na twee dagen gingen ze ons een beetje vervelen. Achter die duinstrook met zeedennen en parallel aan de kust liggen vele zoetwatermeren (vooral in de Gironde en noordelijk Les Landes), leuk ter afwisseling, zoals het fraaie Étang de Cousseau waar je zilverreigers, lepelaars en zelfs otters kunt spotten. Hartje zomer - de periode dat wij er fietsten - waren die dennen ook onze redding: heerlijk schaduwrijk en koel.

Image
Van Lacanu naar Arcachon.
Van Lacanu naar Arcachon.

De Vélodyssée voert tussen de zeedennen door op talloze plekken naar het strand. Soms ligt dat op vijf meter soms op enkele tientallen meters van het fietspad verwijderd, maar nooit ver weg. Daar kun je in de azuurblauwe golven van de Atlantische Oceaan plonzen (sterke stroming!) en droog je weer op op een van de vele zilverkleurige zandstranden. Tussen Soulac-sur-Mer en Capbreton wordt de kust Côte d'Argent genoemd, vanwege die zilverwitte stranden. Niet missen: de fraaie oesterdorpen op Cap Ferret. Piepkleine dorpen met een wirwar aan straatjes waar de oesters zo uit zee worden verkocht. Vervolgens steek je met een veerbootje over naar Arcachon.

Image
De rotskust van Pays Basque bij Biarritz.
De rotskust van Pays Basque bij Biarritz.

Pays Basque is een ander verhaal. Daar fiets je zeedenloos langs grillig gevormde haast perzikkleurige granietformaties en karaktervolle bad- en havenplaatsen. Vooral de drukte en imposante omgeving bij Biarritz vormen een groot contrast met het enigszins eentonige landschap ten noorden ervan. Neem de tijd voor een bezoek aan Bayonne, stoere, sfeervolle hoofdstad van Frans Baskenland. Ook erg mooi: havenstad, en ooit een welvarende walvisvaardersstad, St Jean de Luz. In zuidelijke richting heb je schitterend uitzicht op de Pyreneeën. Bij eindpunt Hendaye kun je in 15 min met een bootje de Bidassoa oversteken naar Spanje waar je de fraaie havenstad Hondarribia kunt bezoeken. In Hendaye zelf voert een kilometerslange vlonder langs de rivier naar een lift die je weer 'optilt' naar de begane grond voor de laatste km's naar het station.

Image
1.Soulac-sur-Mer naar Lacanau 032

Zingende cicaden

Een bepaalde periode in de zomer zijn is de dennenstrook het domein van miljoenen cicaden (voor de leek: een soort krekel). Het type dat langs de Franse kust leeft behoort tot de zingcicade-achtigen. De diertjes schuren met hun achterpoten tegen hun buik wat een onafgebroken monotoon gezoem oplevert. Je ziet de diertjes nauwelijks (ondanks dat ze een paar cm groot zijn), ze zitten plat tegen de bast en hebben de kleuren van de bast. Het diertje leeft van de hars van de zeeden.

De route Velodyssée

De Velodyssée is twee jaar geleden verkozen tot 'Winnaar Fietsroute 2013'. Met 1200 kilometer, waarvan 860 in Frankrijk (Roscoff - Hendaye) is het de langste gemarkeerde fietsroute in Frankrijk. Een kustroute, dus met zeelucht, frisse wind en zon. Grote delen zijn 'zo vlak als een deur' en zo’n 80% van de route is autovrij. Er is een uitstekende website met aanklikbare trajecten. Per traject alle info die je je maar wenst, van afstanden en fietsverhuurbedrijven tot campings en treinstations.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de Vélodyssée

Het vijfdaagse traject is eenvoudig fietsen. Tussen startpunt Pointe de Grave (bij Soulac) en Capbreton ook geschikt voor kinderen: niet alleen prima gemarkeerd, maar ook nog eens vlak en zonder gevaarlijke verkeerssituaties. Tussen Capbreton en Hendaye wordt de route zwaarder en lastiger: klimmetjes, enkele onduidelijkheden in bewegwijzering, niet overal vrijliggende en/of verkeersvrije fietspaden. Hetzelfde hoorden wij over het noordelijke traject van de Vélodyssée: in Bretagne is het - zeker voor kinderen - zwaar fietsen en zou hier en daar de bewegwijzering slecht zijn  met bijbehorende gevaarlijke verkeerssituaties.

Image
dfljadlfjadl;kfja;ldfj
Fietsfamilie uit Chamonix. De zwaarste kilometers Vélodyssée zitten erop, die door Bretagne.
Image
adlkfjadsl;kfjda;slfjldkjfalsdkjf
Fietsvrienden uit Engeland. Saai die dennen? You're kidding! We love it, cool and flat!

Navigeren over de Vélodyssée

De route is in twee richtingen bewegwijzerd met routebordjes en overzichtsborden. Tussen Soulac en Hendaye zeer goed, in Bretagne volgens de verhalen wat minder goed. Om navigatieproblemen te voorkomen/verminderen is het aan te raden niet alleen op de bewegwijzering te koersen, maar ook op een van de gidsen die over de Vélodyssée zijn verschenen (zie onder Kaart en gidsen).

Overnachten

Langs de route op (kinder)dagafstand fietsen een keur aan overnachtingsmogelijkheden: campings, hotels, pensions, etc.

Wij sliepen op de volgende adressen:

Aankomst

Camping Les Genêts
219 Terrier Blanc
33780 SOULAC-SUR-MER
T: (00 33) (0) 5 56 09 85 79
Soort huisje van zwaar tentdoek, mét eigen sanitair, pal onder de zeedennen.

Tip avondeten:
Ku-G
8 rue Fernand Lafargue
33780 Soulac-sur-Mer, France
T: (00 33) 5 56 41 82 44
Heerlijk eten, ook vegetarisch. Smaakvolle ingericht restaurant en terras. Reserveren raadzaam.

Dag 1, fietsen Soulac-sur-Mer > Lacanau, ca 65 km
Hôtel du Golf
Domaine de l'Ardilouse
33680 Lacanau
T: (00 33) 5 56 03 92 92
Hotel met verwenopties (sauna, zwembad). Overdekte stalling voor fiets. Restaurant/terras met uitzicht over golfbaan. Geen topper, maar dichtbij is geen alternatief (tenzij je langs doorgaande weg wilt fietsen).

Dag 2, fietsen Lacanau > Arcachon, ca 40 km (via Cap Ferret met veer naar Arcachon); alternatief (om bassin heen) 55 km
Hôtel Point France ****
1 rue Grenier
33 120 Arcachon
T: (00 33) 5 56 83 46 74
Hotel in zijstraat langs boulevard. Klein, en best fijn, en dat laatste vooral vanwege de zee dichtbij. Fiets kan in parkeergarage.

Avondeten
Chez Diego
2 Boulevard Prom. Veyrier Montagnères
33120 Arcachon
T: (00 33) 5 56 83 84 46
Een van de grote terrassen op de boulevard, pal langs fietspad. Aardige bediening, ook enkele vegetarische gerechten.

Image
5.Capbreton naar Hendaye 038

Dag 3, fietsen Arcachon - Mimizan, ca 80 km (inclusief rondritje Arcachon)
Hotel de France
18 Avenue de la Côté d'Argent
40 200 Mimizan
T: (00 33) 5 58 09 09 01
Zo vinden we het leuk: vriendelijk klein familiehotelletje op een steenworp afstand van de boulevard en de zee. Stalling voor fietsen. Niet alleen krakendverse croissants bij het ontbijt, maar ook stevige boterhammen en een keur aan beleg. Kortom: fietsers welkom!

Avondeten
La Table de la Ferme
31, avenue Maurice Martin
40 200 Mimizan
T: (00 33) 5 58 09 27 81
In winkelstraatje haaks op de boulevard, 3 min lopen vanaf Hotel de France. Restaurant met overdekt terras, niet knus, wel sympathiek en populair bij de Fransen.

Dag 4, fietsen Mimizan - Capbreton, ca 70 km
Hôtel Baya
85 Avenue Maréchal de Lattre de Tassigny
40 130 Capbreton
T: (00 33) 5 58 41 80 00
Verwenhotel. Royale beetje kille kamers, maar met balkons waar vanaf je de zon in zee ziet zakken. Fietsen in parkeergarage.

Avondeten (7 min lopen)
La Tétrade Côté Port
85 Avenue George Pompidou
40 130 Capbreton
Tel: 00 33 5 58 72 64 45
Leuk, lekker, hip, langs haven, sympathiek, aanrader!

Dag 5, fietsen Capbreton - Hendaye, 77 km
Hôtel Bergeret
4 Rue des Clématites
64700 Hendaye
T: (00 33) 5 59 20 00 78
Wat een ontvangst, echtpaar en zoon staan met open armen klaar. Kleine maar knusse kamers, niet pal aan zee, maar dat mag de pret niet drukken. Fietsen in stalling.

Restaurant La Nina
119 Boulevard de la Mer
64700 Hendaye
T: 00 33 5 59 20 20 73
Vlakbij jachthaven liggen sfeervolle restaurantjes met iets minder sfeervolle (want massaal) terrassen. Desondanks: eten is prima (ook vega), bediening erg aardig!

Image
3.Arcachon naar Mimizan 024

Fietsverhuur langs de Vélodyssée

Op de site van de Vélodyssée vind je fietsverhuurders langs of dichtbij de route. Onze fietsen, model  toerfiets, huurden we bij Funbike. Het heeft 6 filialen langs de route en aflever/ophaalservice van de fiets. Meeste medewerkers spreken Engels. Prima fietsen, goede service. Ook mtb's, e-bikes en fietsen met versnelling.
T: 0033  5 56 82 96 74 / 6 42 18 30 52 / 6 80 04 53 15

Naar de Aquitaine toe

Vliegen: Amsterdam - Bordeaux, retourvluchten vanaf € 125,-. Door naar Soulac-sur-Mer met de trein, zie de SNCF  of Deutsche Bahn. Beperkt aantal plaatsen (6) voor de fiets, reserveren niet mogelijk, fietsen mogen gratis mee. Zorg dat je op tijd bent (min. 30 minuten voor vertrek) als je zeker wilt zijn van een plek voor je fiets. Alternatief: de taxi, bijvoorbeeld taxibedrijf Jean Luc LAFITEAU: 0033 (6) 07 32 42 37. Prijs vanaf vliegveld ca 100 euro (94 km). Auto: Afstand Utrecht - Soulac-sur-Mer is 1057 km.  Trein: Utrecht - Soulac, minimaal 11 uur treinen, minimaal 3x overstappen, zie Deutsche Bahn.

Beste tijd voor de Vélodyssée

Het aangenaamst tussen mei en september. Mei en september dat net nog iets prettiger (minder warm) dan juli en augustus. Augustus is de vakantiemaand voor Frankrijk. Afhankelijk van de weersvoorspellingen ook de maanden ervoor en erna.

Image
3.Arcachon naar Mimizan 026

Kaart en fietsgidsen

 • Fietsgids
  Fietsgids La Côte Atlantique à vélo, de Nantes à Hendaye, uitg. Chamin, € 19,95.
  Franstalige gids, pocketformaat ringband, stevig papier, met gedetailleerde routekaartjes (1:100.000), achtergrond info, pois. Voor andere Vélodyssée-gidsjes, over deeltrajecten, zie de Fietsvakantiewinkel.
 • Algemene gids
  Franse Atlantische Kust, ANWB Extra, beknopt reisgidsje met de higlights van het gebied, € 9,95 via de ANWB webshop.
 • Overzichtskaart
  ANWB Wegenkaart Frankrijk, nr 7, Atlantische Kust en Pyreneeën west, 1:120.000, € 7,95. via webshop ANWB.