icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen in Sauerland
Routes

Fietsroute Sauerland: routebeschrijving

  • 08 december 2014
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Jan Mark Moquette

Hier vind je de globale routebeschrijving van de fietsroute die Op Pad in 2014 uitzette op basis van bestaande meerdaagse en lokale fietsroutes, soms geholpen door de kaart. Deze 4-daagse  fietsroute door het Sauerland is zeer afwisselend. Soms is het Ruhrgebied voelbaar dichtbij, dan weer fiets je door het hooggelegen deel van het Rothaargebirge of langs het kleinschalige landschap langs de rivier de Lenne. Zo heeft iedere dagetappe van deze fietsroute zijn verrassingen. Per dag fiets je zo'n 60-70 km. Alleen de laatste dag werden we overvallen door slecht weer en pakten we in Altena de trein naar Hagen. Die etappe kwam uiteindelijk uit op een kleine 40 km. Als we door waren gefietst, hadden we bijna de 70 km aangetikt.

Fietsroute Sauerland: dag 1

Vanaf station Hagen kriskras door de stad en afdalen tot aan de oever van de Ruhr. Deze oppikken aan de westkant van de Hengsteysee ten noorden bij Hagen. Speciaal voor fietsers is er een pad vlak langs de Ruhr aangelegd dat ook nog eens de moeite waard is. Eigenlijk blijf je nu lange tijd over de Ruhrtal Radweg naar het oosten fietsen over een groene, vlakke route. Weinig bebouwing, alleen af en toe een snelweg en wat industrie. De Ruhr is hier nog een prachtig riviertje, dus geen zorgen! Menden is de laatste grote stad op de route. Hier verlaat je ook definitief de route en begint het betere klimwerk. Langzaam maar zeker klim je van zo’n 100 meter naar bijna 400 meter. We vonden mooie, kleine (soms onverharde) weggetjes via Asbeck, Eisborn en Beckum. Uiteindelijk kom je hoog boven de Sorpesee uit en maak je nog een zeer steile afdaling naar de oevers van het meer.
Afstand: ca. 67 km.

Fietsroute Sauerland: dag 2

Eerst langs de groene en autovrije noord en oostoever van het meer. Dan afwisselend klimmen over zowel ‘drukke’ als kleine verbindingswegen. Volop dorpjes, maar weinig horeca onderweg. Het hoogste punt vandaag is zo’n 550 meter. Uiteindelijk via goede weg naar Schmallenberg waarbij de jeugdherberg net buiten het dorp aan een steile weg en onderaan een kleine skihelling ligt.
Afstand: ca. 66 km.

Image
Sauerland fietser

Fietsroute Sauerland: dag 3

Achterlangs naar Fleckenberg. In Fleckenberg begint een prachtige en rustige klim door het bos naar Jagdhaus op 650 meter. Via een klein en schitterend onverhard weggetje afdalen naar een bijna sprookjesachtig dal en verder naar Wingeshausen (ca. 460 meter). Na Wingeshausen begint een lange, lange klim over een brede, maar zeer rustige asfaltweg naar de Rhein-Weser Turm op bijna 700 meter, het letterlijke hoogtepunt van de tocht. Dan een razendsnelle en prachtige afdaling naar Oberhundem en uiteindelijk naar Würdinghausen op 320 meter. Vanaf hier opnieuw klimmen én afdaling langs Steineres Kreuz naar ca. 250 meter. Niet het mooiste stuk daarna, maar gelukkig wel achterlangs naar Lennenstadt over een niet al te druk stuk. Bij Finnentrop en Heggen is het tijdelijk uit met de pret. Je rijdt hier door een druk gebied met vrij veel industrie. Maar bij Heggen verlaten we de Lenne en maken we een lange en heerlijke klim tot Hülschotten (460 meter). Dan door het dal door naar Plettenberg.
Afstand: ca. 82 km.

Fietsroute Sauerland: dag 4

Eerste stuk prachtig over smalle fietspaden tussen de 236 autoweg en langs de Lenne over bruggetjes, onder oude spoorbruggen en sluisjes langs de Lenne. Heel verrassend! Tot Wehrdohl even drukke weg (leuk stadje). Dan wordt het klimmen geblazen naar Neuenrade, in het begin zeer steil. Je komt dan op een soort plateau en rijdt rustig, achterlangs en door het bos naar Altena (met eventueel uitstapje naar de Hönnequelle). Het stuk naar Nettenscheid is vervolgens een hoogtepuntje. Bos en open landschap met veel vergezichten en vervolgens sterk afdalend over een smal betonpad. Door het slechte weer hielden wij het bij Altena voor gezien en namen daar de trein naar Hagen, zo’n 35 kilometer verderop als je onze route afmaakt (zie GPS track). Over de weg (de 236) is het 25 kilometer, maar een stuk minder interessant.
Afstand: ca. 32 km (68 als je rondje volmaakt).