Fiets gps: Teasi One3
Teasi dook een paar jaar geleden uit het niets op in de wereld van de gps’en. Sterk punt van Teasi is tot op heden de prijs-kwaliteitsverhouding. Met de Teasi One3 is dat niet anders.
Teasi One3
Merk: Teasi
Model: One3
Gewicht: 139 gram
Prijs: € 149,00
Voor wie? Recreatieve fietsers en mountainbikers.
Waarom wil je hem? Omdat de Teasi de eenvoudigste en een van de meest gebruiksvriendelijkste fiets gps’en is.
Voordelen:
- Prachtige kaarten
- Bediening
- Prima routebegeleiding
- Prijs
Nadelen:
- Updaten uitvogelwerk
- Samenwerken Windows/Mac
- IPX5 waterdicht
Beeldscherm Teasi One3
De Teasi One3 heeft met 3,5 inch het grootste aanraakscherm van de fiets gps’en die op dit moment verkrijgbaar zijn. Dat scherm heeft een resolutie van 480 x 800 pixels en ook daarmee loopt Teasi voorop. Maar het is nog steeds niet het niveau van de huidige smartphone. Het scherm is behoorlijk scherp maar wat flets.
Waterdicht
De Teasi One3 voldoet aan de IPX5 normering: onder een laboratorium sproeier krijgt de gps 12,5 liter water per minuut te verduren. De zwaardere IPX7 is overigens de norm bij gps’en.
Montage
De Teasi One3 wordt geleverd met een redelijke stuurhouder, een beschermrubber en een paar tiewraps. Erg solide is deze methode niet. En dat is jammer, want de Teasi zelf zit ook nog in een houder die heel mooi in de stuurhouder klikt.
Batterijduur
De stroom in Teasi One3 wordt geleverd door een interne accu. Deze accu laad je op met de computer via de bijgeleverde usb-kabel. Dezelfde kabel is ook nodig voor de gegevensoverdracht tussen computer en gps. Teasi claimt een batterijduur van maximaal 12 uur. Niet getest. Een netstroomadapter is verkrijgbaar.
Kaartmateriaal fiets gps
De Teasi One3 heeft standaard een Open Street Map kaart aan boord van Midden-Europa w.o. Benelux, Duitsland en Frankrijk. De Teasi One3 eXtend versie bevat geheel Europa. Het kaartmateriaal ziet er buitengewoon verzorgd en gedetailleerd uit en komt heel dicht bij papieren topografische kaarten. De Teasi One3 heeft een intern geheugen van 4 GB waarvan 3,8 GB in beslag wordt genomen door de diverse programma’s en het kaartmateriaal. Met een micro sd-kaart kun je het geheugen uitbreiden naar 32 GB.
Software updaten
Teasitool is volgens de handleiding de computerapplicatie waarmee we de Teasi One3 met de computer kunnen verbinden, echter de Teasi website verwijst naar de nieuwe Tahuna tool. Ondanks dat de tool voor Mac en Windows geschikt zou moeten zijn, lukt het met de Mac niet. Op een Windows machine lukt het wel. Eerst worden van de Teasi One3 alle software en kaarten verwijderd en nieuwe erop gezet. Na de update is het uiterlijk van de Teasi opeens die van Tahuni Acamar. En blijkt hij opeens wel met de Mac te werken. Via de Tahuna tool kun je kiezen welke kaarten je op de gps wilt hebben. Dit werkt prima.
Connectiviteit
Er is geen app om de Teasi met een smartphone te verbinden. Er is wel Bluetooth aan boord.
Knoppen en aanraakscherm
De Teasi One3 heeft twee knoppen die rechtsboven aan de zijkant zitten. De onderste is de aan-uitknop en de bovenste de functie knop. De knoppen werken goed, maar zitten wel wat verborgen. Het aanraakscherm van de Teasi werkt redelijk. Het reageert wat traag en soms moet je echt op het scherm duwen. Snel en in en uitzoomen is er met de + en – knop niet bij. Slepen met een vinger kan. Ook de opbouw van de kaart bij het zoomen gaat langzaam.
Navigatie functies
Het hoofdmenu van de Teasi One3 is na de update iets minder duidelijk dan daarvoor. De functies zijn echter gelijk. Kies Bestemming als je de Teasi een route naar een punt wil laten uitrekenen. Dit kan een adres, POI, kaartlocatie etc zijn. Als je een punt hebt gekozen om naar toe te navigeren, rekent de Teasi de route uit en heb je de mogelijkheid om de geadviseerde, de kortste of de gemakkelijkste route te kiezen. Op de kaart kan je zien dat routes ook echt verschillen. Mooi is ook dat het aantal hoogtemeters in beeld komt en een profiel van de ‘klim’. Bij het gebruik is het wel buitengewoon irritant dat je de functie knop aan de zijkant telkens moet gebruiken als je terug wilt gaan in het menu.
Het navigeren gaat onderweg goed. De kaart is duidelijk en route-aanwijzingen komen op tijd. Elke verandering wordt ondersteund door een piepje. Boven in beeld geeft een pijltje de richting en de situatie in detail aan. Super is dat op de kaart een verandering in de weg rood wordt aangegeven. Zo wordt een bocht of een rotonde rood en dat verhoogt de attentie. De Teasi One3 blijkt in de praktijk nauwkeurig en ook in bosgebieden is de gps-ontvangst goed.
Routes plannen
Op de Teasi One3 kan je onder de digitale knop Plan op het scherm ook redelijk makkelijk een route uit stippelen. Maar beter doe je dit op de PC. Middels de Tahuna tool kan je ook routes op je computer op een grote kaart uitstippelen. Dit werkt heel behoorlijk. Mooi aan de tool is verder dat je ook routes vanuit bijvoorbeeld Routeyou en GPSies direct kan overbrengen naar de gps. Dit werkt prima! En weet dan dat Routeyou heel makkelijk is om routes te maken. Combineer de twee en je bent er!
Extra’s van de Teasi One3
Met de Bluetouth kan je de Teasi verbinden met een optionele hartslagband en de snelheids- cadansmeter zodat je de trainingsmogelijkheden van de Teasi kan gebruiken. Ook is een stevige stuurhouder en een batterypack met verlichting leverbaar.
Conclusie fiets gps
De Teasi One3 heeft een groot en erg scherp aanraakscherm dat bovendien goed werkt. De knoppen aan de zijkant zitten net iets te verstopt. Het kaartmateriaal is prachtig en de routes zijn goed. Jammer is de mindere waterdichtheid en dat je nogal je best moet doen om de software te updaten. Daarnaast vragen wij ons af of we nu te maken hebben met een Teasi of Tahuna... Sterk punt is de prijs en dan zijn de paar minpunten best wat uitvogelwerk waard. Want uiteindelijk werkt het allemaal wel.