icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Marokko
Landeninformatie

De 7 mooiste gebieden om te wandelen in Marokko

  • 12 december 2022
  • Door: Kristel Jansen

Marokko is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je op zoek bent naar een bestemming om te gaan wandelen. Het is eerder een plek van het opstuivende zand in de Sahara, de chaotische souks in de grotere steden en de brandende zon. En dat is juist precies het leuke: Marokko is meer dan dat. Veel meer. Dit Noord-Afrikaanse land is de perfecte keuze als je op zoek bent naar mooie wandelroutes en prachtige wandelgebieden.

Na een vlucht van maar 3.5 uur richting het Afrikaanse continent waan je je direct in een compleet andere wereld. Een wereld van een andere cultuur, een uiteenlopende keuken, eeuwenoude rituelen en kleurrijke moskeeën: welkom in Marokko. Het is net een sprookje, maar dan echt. Marrakech, één van de meest bezochte steden, is een perfecte uitvalsbasis voor een reis door dit prachtige en veelzijdige land.

Naast de culturele en historische bezienswaardigheden is Marokko ook rijk aan een afwisselende en veelzijdige natuur. In die natuur kun je prachtige wandelingen maken. Wandelen in Marokko is veelzijdig. Niet alleen vanwege de lengte van de wandelingen, maar ook vanwege het landschap, het terrein en de temperaturen. Hieronder lees je zeven unieke en afwisselende gebieden - verspreid door het hele land - om te wandelen in Marokko. Het is een wandelparadijs waar je U tegen zegt. 

Image
Fietsen buiten Europa Marokko Atlas

1. Paradise Valley

Vlakbij de kustlijn, net naast Agadir, vind je een uniek stukje Marokko, genaamd Paradise Valley. De naam zegt het al: dit paradijselijke deel bestaat uit palmbomen en een kabbelende rivier met kristalblauw of heldergroen water - het is maar net hoe de zon erop schijnt. Er zijn hier verschillende wandelroutes, maar de volgende route mag je zeker niet missen:

Vanaf de parkeerplaats bij Paradise Valley start een slingerende wandelroute door de vallei van ongeveer vijf kilometer. Naast palmbomen is de vallei rijk aan lavendelbloemen en arganbomen. Kun je wel wat verkoeling gebruiken? Maak dan een verfrissende duik in één van de natuurlijke waterbronnen die je op ongeveer 60 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats vindt. Vanaf hier kun je dezelfde wandeling terug maken, of besluiten om nog dieper de vallei in te trekken. Zorg voor genoeg water, want de temperaturen kunnen behoorlijk oplopen hier.

Image
Wandelen Marokko
Paradise Valley, foto: Andri Klopfenstein

2. Sahara

Denk je aan Marokko, dan popt vast en zeker de Sahara op. Dit uitgestrekte gebied - en zelfs de grootste woestijn op aarde - is niet te missen. Maar liefst 31% van Marokko bestaat uit het oranjerode woestijnzand.

Hoewel wandelen door de Sahara van Marokko niet ideaal is met hikeschoenen is het tóch de moeite waard om deze woestijn te ontdekken. Een goede uitvalsbasis is Merzouga, vlakbij de grens van Algerije. Een bezoek aan deze ‘zandbak’ is niet compleet zonder kamelen, een nacht onder de sterren en Marokkaanse gerechten. Een combinatie van deze bijzonderheden is daarom aan te raden met een meerdaagse excursie.

Trek ‘s avonds je schoenen aan voor een bijzondere zonsondergang met een rijk pallet aan kleuren en herhaal dit vooral de volgende ochtend zodra de zon begint te rijzen. Struin door het - inmiddels afgekoelde - zand, geniet van de serene stilte om je heen en maak je klaar voor je rit terug naar de bewoonde wereld.

Een echte wandelroute is er niet en verkijk je er niet op dat je ‘zomaar’ gaat lopen. Verdwalen in de Sahara is het laatste wat je wil. Daarom kiezen veel mensen voor een wandelvakantie begeleid door een gids en met kamelen, zoals deze reis.

Image
Wandelen Marokko
Sahara, foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

3. Rifgebergte: beklim Jbel Tidghine

Het Rifgebergte in het noorden van Marokko is, net als het Atlasgebergte, een waar wandelparadijs. Het gebied bestaat uit ontelbaar veel wandelingen, waarvan één hele spectaculaire naar de top, genaamd Jbel Tidghine. Dit is de hoogste berg van het Rifgebergte en steekt met 2.456 meter boven alles en iedereen uit in deze omgeving.

Trek voor een uitdagende beklimming naar de top ongeveer 2.5 uur uit als je vanaf Azila, een klein dorpje onder de top, vertrekt. Reken op ongeveer 1.5 uur voor de afdaling.

Image
Wandelen Marokko
Rifgebergte, foto: Pavel Szabo

4. Dades Kloof en de Dades Vallei

In het midden van Marokko, ten oosten van de hoofdstad en vlakbij Ouarzazate, vind je de Dades Kloof in het ruige, droge landschap van de Hoge Atlas. Het is een nog relatief onbekend deel van het land en dat maakt het juist uitnodigend om in dit gedeelte van Marokko te wandelen. De groene kleur van de beboste omgeving steekt af tegen de rode rotsen van de vallei: het is hier prachtig.

Eén van de hoogtepunten in de Dades Vallei zijn de ‘Monkey fingers’. Zodra je dit instelt op de navigatie, beland je vanzelf bij de parkeerplaats tegenover deze spectaculaire highlight. Vanaf hier vormt zich een pad naast de rivier dat je langs dorpjes, bijzondere vergezichten en palmoases brengt. Het is soms wat klimmen en klauteren, maar dat is precies de charme van wandelen in Marokko  als je het ons vraagt. Geniet van het uitzicht, dompel jezelf onder in de Marokkaanse cultuur in de berberdorpen en sla vooral een uitnodiging voor de thee niet af als deze je bereikt.

Wandelen in Marokko was nog nooit zó avontuurlijk en puur.

Image
Wandelen Marokko
Dades Kloof, foto: Sanne Copal
Image
Wandelen Marokko
Dades Kloof, foto: Mariette Weber

5. Todra kloof

Staat het wandelen in Marokko en door kloven je wel aan? Rijd dan vanuit de Dades Kloof door naar de Todra Kloof. Bereid je voor op een drukker bezochte wandeling, want deze kloof wordt vaker en beter gevonden dan de Dades Kloof. Dat is ook niet gek trouwens, want de omgeving is absoluut om over naar huis te schrijven. De steile rotswanden en bijzondere rotsformaties laten je tijdens deze wandeling heel klein voelen. De natuur én de levendige dorpjes rondom de kloof zorgen voor een onvergetelijke wandeling.

Kies je voor twee wandelingen op één dag? Combineer dan de Dades Kloof en de Todra Kloof. Op minder dan 1.5 uur rijden van elkaar vind je meerdere startpunten voor diverse wandelingen. Beide kloven vind je in het oostelijke deel van de Hoge Atlas.

SNP Natuurreizen

Georganiseerd wandelen in Marokko

Een compleet andere cultuur, een uiteenlopende keuken, eeuwenoude rituelen én, uiteraard, fantastische wandelingen. Met SNP Natuurreizen kom je op de mooiste plekjes van dit overweldigende land.

Kijk op snp.nl
Image
SNP Natuurreizen

6. Toubkal beklimmen in de Hoge Atlas

Ga je geen enkele uitdaging uit de weg en staat het beklimmen van de hoogste berg van Noord-Afrika op jouw lijstje? Dan wordt de Toubkal, met een hoogte van 4.167 meter, jouw uitdaging tijdens je reis door Marokko. Wandelen, of beter gezegd hiken, wordt meteen een stuk uitdagender vanwege de hoogte en de duur van de wandeling. Je kunt namelijk kiezen uit een twee- of driedaagse trektocht totdat je de (besneeuwde) top bereikt.

Deze beklimming is niet voor beginners. Een flinke basisconditie is vereist als je aan deze tocht begint. Als je na twee of drie dagen bikkelen de top bereikt, is het - ondanks de ijle lucht en ijzige wind - genieten geblazen. Het uitzicht is adembenemend en reikt tot aan de verste toppen van het Hoge Atlasgebergte.

Als fervent hiker vormt de beklimming naar de top van de Toubkal waarschijnlijk de kers op de taart van alle wandelingen in Marokko. Verwacht een route langs berberdorpen en gehuchten, stevige klimmen, af en toe rollende stenen naar beneden en prachtige vergezichten.

Klim je liever in meerdere dagen? Wil je de Toubkal wél zien, maar liever niet beklimmen? Dat kan natuurlijk ook. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Image
Wandelen Marokko
De Toubkal

7. De Ameln vallei in de Anti Atlas

De Ameln vallei, gelegen in het zuiden van Marokko, telt ongeveer 27 kleine dorpen en vormt een lange strook door het rode en rotsachtige granieten landschap. In dit deel van Marokko wandelen, brengt je naar het écht Marokkaanse leven. Onaangetast en onontdekt.

Hoewel er aangegeven wandelingen te vinden zijn als je goed zoekt, word je misschien nog wel het meeste verrast door je laten meevoeren met alle paden die door de vallei kronkelen. Het ene pad leidt je naar een dorp zoals Tafraoute, het andere pad brengt je naar een kloof, gekleurde rotsformaties of een waterbron. Wandelen in Marokko zorgt iedere dag weer voor afwisseling.

Image
Wandelen Marokko
De Ameln Vallei in de Anti Atlas, foto: Mikadun
Image
Wandelen Marokko
De Anti Atlas
Praktische info

Over wandelen in Marokko

  • Wandelen in Marokko vergt een goede voorbereiding. Hoewel het op de meeste plaatsen gemiddeld stukken warmer is dan in Nederland kan het op hoogte flink afkoelen. Bovendien is de kans op sneeuw in het Atlasgebergte in bepaalde maanden aanwezig. 
  • Bekijk altijd de weersvoorspelling en doe nog een laatste check bij de locals op de dag van vertrek.
  • Zorg zoals bij iedere wandeling voor een goede uitrusting, genoeg eten en drinken (zeker als je geen dorpen verwacht tegen te komen) en neem een goede kaart, kompas en eventueel nog een gps mee.