icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Bergwandelen in Coronatijd

Bergwandelen en huttentochten: veiligheid & corona

We mogen weer naar de Alpen. Wat zijn de regels in coronatijd? Voor de berichtgeving over regels in de Alpen en in berghutten werkt Op Pad samen met de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). We verwijzen we naar informatie op nkbv.nl voor de meest actuele stand van zaken. Onderstaande checklist van de NKBV kun je gebruiken als je zelfstandig of in groepsverband op pad gaat in de Alpen of in andere berggebieden.

De klim- en bergsport in de Alpenlanden is inmiddels weer grotendeels mogelijk zoals voorheen. Natuurlijk gelden er nog wel hygiëne- en voorzorgsmaatregelen. Let erop dat de geldende maatregelen die momenteel bekend zijn elk moment kunnen veranderen. Blijf je goed informeren en houd je te allen tijde aan de regels van het land dat jij bezoekt. Een goede planning is nu belangrijker dan ooit.

Basisregels in coronatijd

Er zijn een aantal basisregels wanneer je de komende periode naar de bergen gaat.

1. Vermijd drukte

Vermijd drukte en blijf voorzichtig. Mensen vermijden mag niet betekenen dat je meer risico neemt. Doordeweeks is het vaak rustiger dan in het weekend en begin vroeg met wandelen. Vermijd de drukke routes; jouw tijd voor die ene route die nog op je lijst staat, komt heus wel weer.

2. Verklein de risico's

Blijf met je bergsportactitiviteiten onder je eigen prestatievermogen. Overweeg de coronagerelateerde risico's en bedenk de complicaties van reddingsoperaties. De bergreddingsdienst werkt onder corona-omstandigheden, wat de operaties lastiger maakt. Meer dan ooit geldt de regel: alleen gezond en fit de bergen in!

3. Houd afstand

Houd voldoende afstand tijdens je activiteiten in de bergen. Dit is per land verschillend. Laat je informeren over de regels in het land van bestemming. Schud geen handen, geef geen knuffels en laat geen andere mensen uit je fles drinken. Let er altijd op dat je jezelf niet in gevaar brengt bij het afstandhouden en beschadig ook de natuur niet door je eigen pad over de bergweide te maken. Loop vooruit, wacht voor bottlenecks om tegemoetkomende wandelaars te laten passeren. Tijdens zo’n korte pauze kun je van de natuur genieten.

4. Bergwandelen en klimmen in kleine groepen

Houd er rekening mee dat hoe groter de groepsgrootte is, hoe moeilijker het is om afstand te houden. Vermijd drukke plaatsen en probeer je activiteiten in een zo klein mogelijke groep te organiseren.

5. Mondkapje en desinfectiemiddel meenemen

Neem altijd een mondkapje en desinfectiemiddel mee.

6. In noodgevallen, zoals altijd, optreden

Als je eerste hulp moet verlenen volg je de algemeen geldende richtlijnen voor eerste hulp en probeer je waar mogelijk mond- en neusbescherming gebruiken.

7. Houd je aan de (hut)regels

Houd je aan de verschillende regels per land en in de hut. Deze kunnen per hut verschillen, maar er zijn wel een paar algemene regels.

Lees meer over corona in de bergen op nkbv.nl

Veiligheid in de bergen algemeen

Op deze website vind je een dossier 'Bergwandelen voor beginners' met o.a. het artikel: Alles over veiligheid.