Klettersteigen, wat is dat eigenlijk?

Hoor jij ook steeds meer enthousiaste verhalen over klettersteigen maar weet je niet precies wat het is? Op Pad legt aan je uit wat het is en wat je ervoor nodig hebt.

Klettersteigroute
Klimroute waarbij je jezelf zekert langs een op de route aangelegde (meestal metalen) kabel.  De kabel zit om de paar meter verankerd in de berg zodat je bij een val geen lang stuk naar beneden klettert. Bij iedere verankering moet je beide karabiners een voor een naar de andere kant brengen. Meestal zijn er op moeilijke stukken metalen hulpstukken aangebracht om het klimmen makkelijker te maken

Klettersteigset
Een Y-vormig hulpstuk dat je aan de enkele poot vastmaakt aan je klimgordel en waarmee je met de twee andere poten met behulp van karabiners vastklikt aan de kabel.

Arm (van de klettersteigset)
Een van de twee poten waar een karabiner aan vast zit waarmee je jezelf zekert aan de kabel. Meestal zijn deze armen elastisch.

Karabiners
Meestal zitten die aan beide uiteinden van de armen van je klettersteigset. Het zijn makkelijk te openen haken die je om de kabel klikt. Tijdens het klettersteigen moet altijd minimaal een van de twee karabiners moet aan de staalkabel bevestigd zijn.

We maakten ook een video waarin we uitleggen wat klettersteigen precies is, wat je ervoor nodig hebt en waar je rekening mee moet houden. Het resultaat kun je hieronder bekijken.

Bekijk de video:

Zin gekregen om te gaan klettersteigen? Bekijk hier de reportage over klettersteigen in Ramsau am Dachstein
Wil je een klettersteigset kopen? Lees hier waar je aan moet denken

Gerelateerd

Delen

Waardering
41617
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *