Wandelen op de Hardangervidda, Noorwegen

De bekende hoogvlakte van Noorwegen is bergachtig maar toch vrij vlak, ongerept maar goed ontsloten door paden en hutten. Geen wonder dat wandelen op de Hardangervidda zo populair is onder gezinnen met kinderen.

Dit moet je weten voor je op pad gaat

Wandelgebied Hardangervidda

De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa met een gemiddelde hoogte tussen 1100 en 1200 meter. Net als het bekende Jotunheimen is ook Hardangervidda een Nationaal Park. Het gebied is een overblijfsel van een gebergte, dat tijdens de ijstijden door de gletsjers werd afgeschuurd. Het resultaat is een aaneenschakeling van uitgestrekte vlakten en meren ingebed tussen kleine bergruggen. De Sandfloegga (1719 m) is de hoogste berg. Het symbool van de Hardangervidda is echter de markante Hårteigen (1690 m). In het noordwesten grenst het plateau aan de Hardangerjøkul (73 km2), de op vijf na grootste gletsjer van het land. Door de geringe hoogteverschillen is het plateau ideaal voor een wandeltocht.

wandelen-noorwegen-hardangervidda-08

Gemaakte wandeltocht

Zevendaagse huttentocht op de Hardangervidda in Noorwegen met start en finish in Dyranut. In totaal 83 km.

Zwaarte van de wandeltocht

Middelzwaar. Vrij vlak, met enkele gematigde stijgingen en lastige moerasgebieden. Bij guur weer kan wandelen op de Hardangervidda duidelijk zwaarder worden.

Navigatie van de route

Wandelen op de Hardangervidda is niet moeilijk. Er zijn goed gemarkeerde en bewegwijzerde paden plus een wandelkaart. Markering met rode T, soms ook met steenmannetjes. Een gps-track kun je downloaden onderaan deze pagina.

wandelen-noorwegen-hardangervidda-02

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Beste seizoen om te wandelen op de Hardangervidda

Juli en augustus. In juni ligt nog teveel sneeuw, tijdens de dooi zijn vele rivieren niet passeerbaar. In september doet de winter vaak alweer zijn intrede.

Vervoer naar Noorwegen

Auto plus veerboot: 1400 kilometer (20 uur) vanaf Utrecht.
Veerboot Hirtshals – Kristiansand (3.15 uur).
Vliegen Amsterdam – Oslo. Retour vanaf € 80 met Norwegian, zie ook www.norwegian.com. Alternatief kun je ook gunstig vliegen met KLM en SAS, retour vanaf € 110. Surf voor meer informatie naar www.klm.com of www.flysas.com. Verder kun je zowel met trein of bus. Zo rijdt de ‘Hallingbussen’ dagelijks behalve za. vanaf Oslo naar Geilo. Reisduur: 4,5 uur. Prijs: retour ca. € 113. Vanaf Geilo of Haugastøl kun je verder met de regionale bus naar Dyranut (1-2 keer per dag). Uitgebreide reisinformatie vind je in de pdf onderaan deze pagina.

Overnachten in hutten

Een wandeltocht op de Hardangervidda is altijd een huttentocht. De hoogvlakte is, met uitzondering van het zuidelijke deel, bezaaid met hutten, die ofwel eigendom zijn van Den Norske Turistforening (DNT) of privébezit zijn. In de zomermaanden is een tijdige reservering raadzaam aangezien de hutten in het hoogseizoen vaak al vlug volgeboekt zijn. Kinderen onder de 13 genieten in de regel 50% korting. eer info: download de pdf onderaan deze pagina.

wandelen-noorwegen-hardangervidda-07

Tip: Hardangervidda Natursenter Eidfjord

Hoe ontstond de Hardangervidda? Welke vogels en vissen kom je er tegen? Wat heeft de middeleeuwse jager Ottar te vertellen? Het antwoord op al die vragen krijg je in dit moderne bezoekerscentrum over de Hardangervidda. De exposities over uiteenlopende aspecten, van geologie en glaciologie over flora en fauna tot archeologie en ornithologie, vormen een prima inleiding voor een tocht over de grootste hoogvlakte van Europa. Een hoogtepunt is een bezoek aan de panorama-bioscoop, waar Ivo Caprino je meeneemt voor een adembenemende rondvlucht over hoge bergen, uitgestrekte gletsjers en diepe kloven met schuimende watervallen. Zie ook: hardangerviddanatursenter.no.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
27441
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Wandelen op de Hardangervidda, Noorwegen

  1. Ziet eruit als een prachtige route. Helaas is de verstrekte informatie te karig en incompleet om er iets meer te kunnen doen. Jammer van die dode links.

  2. Hallo, echt super die meerdaagse tocht.
    Zijn er ook tochten voor 1 dag. Bijvoorbeeld 10 km.
    Ik vind het prettig om weer in mijn eigen tent te slapen.
    Bedankt,

  3. Leuk im een artikel te lezen over een meerdaagse trektocht in onze “achtertuin” We zijn een Nederlands stel dat 3 jaar geleden naar Eidfjord is verhuisd omdat we op zoek waren naar rust en ruimte en dat hebben we hier gevonden. De vidda is trouwens in de winter ook erg mooi. Afgelopen dinsdag hebben we met een “local” een hondesledetocht gemaakt vanuit Dyranut naar Tinnhølen en daarna naar Stigstuv gemaakt. Stralend blauwe lucht, heerlijk zonnetje en een strakke witte vlakte, wat willen we nog meer. En ik kan jullie tip trouwens bevestigen. Het Hardangervidda Natursenter is inderdaad een mooi bezoekerscentrum en de film is echt super. Ik ben namelijk sinds vorig jaar in het Natursenter en we heten alle bezoekers in 2012 ook weer van harte welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *