Nieuw pad langs de Dommel

De Dommel is zó’n aanwezige rivier in het hart van het Brabantse landschap, dat je je afvraagt waarom er pas nu een Dommelpad gereed is gekomen. Maar onder het mom ‘beter laat dan nooit’ ligt er sinds april langs deze prachtige rivier eindelijk een doorgaand wandel- en fietspad. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van het bestaande wandel- en fietsknooppuntennetwerk, de route heeft géén eigen markering. 

Cover Dommelpad

Regenwaterrivier

Eerst even de feiten. De Dommel is 120 kilometer lang, begint als een stroompje van niks op de Donderslagse Heide onder Peer in België, stroomt als beek verder door het Brabantse landschap en mondt als behoorlijk volwassen rivier uit in de Dieze in ‘s-Hertogenbosch. De Dommel is een echte regenwaterrivier. Onderweg wordt hij gevoed door tientallen kleinere beken zoals de de Essche Stroom, Grote en Kleine Beerze, Sterkelse Aa en Rosep. Ongeveer 35 km van de loop van de Dommel ligt in België, het andere deel stroomt door Noord-Brabant.

Fraaie hooilanden

Door de vele overstromingen in het verleden, is ook de Dommel in de loop van honderden jaren deels strak getrokken. Een rechte Dommel vind je grofweg vanaf Boxtel tot aan ‘s-Hertogenbosch, daarvoor meandert hij er nog lustig op los. Door de kronkelende bedding van de rivier is er veel variatie in de stroomsnelheid. En dat is weer gunstig voor planten en dieren. Er leven ruim 50 verschillende broedvogels in het gebied en langs het water tref je fraaie hooilanden aan met daarin onder andere orchideeën en moeraskartelblad. In het voorjaar zwemmen salamanders in de poelen langs de oevers  en hoor je overal het gekwaak van kikkers.
Natuurgebieden waar de Dommel o.a. doorheen stroomt zijn De Plateaux-Hageven (aanrader!), De Malpie, Moerkuilen, het intieme Haanwijk en Het Bossche Broek.

Dommel bordje

Knooppunten

Hoewel het Dommelpad geen eigen markering heeft, is er wel een brochure uitgegeven die voor € 5,95 o.a. te koop is bij het VVV en VVV-agentschappen in het stroomgebied. Niet onmisbaar, maar wel zeer handig omdat voor zowel wandelaars als fietsers alle knooppunten van begin tot eind zijn opgenomen. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk vooraf. Daarnaast vind je fraaie ingetekende kaartjes en een hoop zinnige informatie over natuurgebieden en diverse bezienswaardigheden (kaasmakerijen, watermolens, kastelen en natuurlijk de steden Eindhoven en Den Bosch) waar je langs komt.  Een deel van de opbrengst van de brochure vloeit terug naar de initiatiefnemers met als doelstelling om het stroomgebied van De Dommel nog verder te verfraaien. Voor wie € 5,95 teveel vindt: de routes zijn ook te downloaden op de site van Visit Brabant.

Dommel Bossche Broek
De Dommel in Het Bossche Broek aan de rand van ‘s-Hertogenbosch.

Delen

Waardering
74167
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA afbeelding

*