Test outdoor GPS apparaten, 2013

Zoek je een outdoor-gps, om mee te wandelen of mee te fietsen? Al gauw kom je dan Garmin tegen. Garmin lijkt alleenheerser. Of zijn er kapers op de kust?

Naar de testresultaten per gps-model:
• Garmin Dakota 20
• Garmin eTrex 20 (Beste Koop Outdoor)
• Garmin GPSMap 62s (Testwinnaar Outdoor)
• Garmin Montana 600
• Garmin Edge 800 (Testwinnaar Sportief Fietsen)
Magellan eXplorist 310
Magellan eXplorist 610
Falk Lux 32 Benelux

Mio Cyclo 305 HC
Bryton Rider 50 (Beste Koop Sportief Fietsen)

Testwinnaars outdoor

• Bij de outdoor gps’en (voor wandelaars & vakantiefietsers) gaat onze voorkeur uit naar een gps die werkt op batterijen. Zeker bij lange doorgaande tochten, is een stopcontact vaak niet voorhanden. Door deze voorkeur vallen meteen een aantal gps-modellen af.
• We zijn positief verrast door nieuwkomer Falk. Dit zou best eens de kaper op de kust voor Garmin kunnen worden. Maar Falk moet dan eerst het probleem van te snel leeg rakende batterijen oplossen.
• We merken in de praktijk (koude najaarsdagen) dat een aanraakscherm (Dakota 20 & eXplorist 610) niet ideaal is.
• Blijven over modellen met knoppen: Magellan eXplorist 310, Garmin Etrex 20 en Garmin GPSmap 62s. Vanwege de onzekere positie van Magellan en het gebrek aan bruikbaar kaartmateriaal, gaat onze voorkeur dus uit naar marktleider Garmin.
• De Garmin GPSmap 62s is dé outdoor-gps voor de doorgewinterde buitensporter en verdient de titel ‘Testwinnaar’. Goede knoppen, degelijk, veel mogelijkheden én ook prima op de fiets te gebruiken.
• Een stuk goedkoper en daarmee ‘Beste Koop’ is de Garmin Etrex 20: een goede basis-gps zonder poespas.

Testwinnaars sportief fietsen

•    Met Bryton en Mio heeft Garmin er twee concurrenten bij.
•    De Mio is geschikt voor sportieve en recreatieve rijders maar bij het maken van routes maakt hij vaak een miskleun.
•    De echte strijd gaat tussen de modellen Garmin Edge 800 en de Bryton Rider 50. Beide zijn prima geschikt voor sportief ingestelde fietsers. De Edge heeft iets meer mogelijkheden en vooral het iets grotere en beter afleesbare scherm doet de balans voor de ‘Testwinnaar’ doorslaan naar de Garmin Edge 800.
•    Maar de Bryton Rider kost dik 100 euro minder en verdient de titel ‘Beste Koop’.

Advertentie

> Bekijk het aanbod van wandel gps apparaten op Coolblue.nl

Over de test

De GPS modellen
Qua outdoor-gps is Garmin wereldwijd marktleider. Dat blijkt in deze test: we testen maar liefst vijf modellen van Garmin: de Dakota 20, de Etrex 20, de Montana 600, de Edge 800 en de GPSMap 62s.

Voor de andere gps-merken hebben we flink onze best moeten doen. De positie van het eveneens bekende merk Magellan in Nederland is onzeker, de huidige importeur weet momenteel niet zeker of ze de vertegenwoordiging van het merk voortzetten. Maar de Magellans zijn ook via internet verkrijgbaar dus testen we de eXplorist 310 en eXplorist610.

Dan hebben we nog drie relatief onbekende merken die meedoen: Mio, Bryton en Falk. Mio en Bryton maken gps’en voor sportief gebruik op de fiets en hebben in Nederland een goed dealernetwerk. Van Mio testen we de Cyclo 305 en van Bryton de Rider 50. De Falk Lux 30 hebben we via internet gevonden en is geschikt voor wandelaars en fietsers.
Twee nieuwe gps-horloges hebben we niet in deze test meegenomen: de Garmin Fenix en de Suunto Ambit. Een test van beide polscomputers lees je binnenkort in Op Pad.

De GPS-test
Op Pad heeft alle gps-apparaten in Nederland in de praktijk getest. Eerst tijdens een stadswandeling door het centrum van Utrecht, door nauwe steegjes (bij gebrek aan nauwe bergkloven) waarbij we verwachtten dat de gps moeite zou hebben de juiste positie te bepalen. Vervolgens tijdens een wandeling rond het Leersumse Veld, over open heide en door bos, waarbij we zo nu en dan de paden verlieten. Met de sportieve gps-modellen voor op de fiets reden we een extra ronde in het land van Maas en Waal.

Waar hebben we op gelet?
Positiebepaling: hoe lang duurt het voordat de gps voldoende satellieten vindt (eerste fix). En hoe lang duurt de tweede fix na uit- en weer aanzetten op dezelfde plek.
Batterijen: losse penlights die je onderweg kunt verwisslen? Of interne accu’s die je aan een stopcontact moet opladen?
Nauwkerigheid: door alle tracks op te slaan kunnen we achteraf de betrouwbaarheid van de positie bepalen.
Bediening: met knoppen of een touchscreen? En lukt het ook met dikke handschoenen aan?
Gebruiksvriendelijk: zijn de menu’s duidelijk intuïtief? Hoe werkt de gps tijdens het up- en downloaden van routes, tracks, waypoints samen met PC en Mac?

Wandelaars, vakantiefietsers of sportieve fietsers
In de testresultaten geven we aan in hoeverre iedere gps geschikt is voor wandeltochten, fietsvakanties of voor sportieve fietstochten. Vrijwel iedere gps kun je als fietser met een houder op je stuur monteren, maar sportieve fietsers stellen andere eisen dan outdoor-gebruikers. De gps-apparaten die bedoeld zijn voor de sportief ingestelde fietser kunnen ook voor vakantiefietsers en recreatieve mountainbikers heel bruikbaar zijn, maar ze beschikken over extra functies (trainingspagina’s met hartslag- en snelheidszones) die voor de recreatieve groep vaak niet interessant zijn. De interne accu’s van deze gps-apparaten moet je ’s avonds weer opladen en tijdens een (fiets)vakantie heb je die mogelijkheid niet altijd.

Kaarten & routes berekenen

Een gps gebruik je meestal in combinatie met een digitale kaart. Meestal op micro sd-kaart die je in de gps stopt, soms (maar steeds minder vaak) op cd die je eerst op de computer installeert.

De basiskaart waarmee de gps standaard wordt verkocht is meestal niet optimaal voor wat je ermee gaat doen. In praktijk zul je een nieuwe gps dus inclusief een geschikte digitale kaart kopen. Voor outdoor gebruik is dat meestal een topografische kaart (met wandelpaden en hoogtelijnen), voor fietsers een kaart met alle fietspaden en –wegen.

Tegenwoordig zijn vrijwel alle kaarten routerend, je kunt er dus routes op berekenen. Voorbeeld: je staat in het bos op punt A, je wilt naar punt B en de gps berekent op de kaart de snelste, kortste of leukste route over wandel- of fietspaden. En als alles klopt, vertelt de gps je middels piepjes en pijltjes (of stem!) waar je links en rechts moet. Neem je een andere afslag, dan herberekent de gps de route.

Of er een geschikte kaart beschikbaar is hangt af van het gebied en vooral van het merk van de gps. Niet verassend: voor Garmin is het aanbod aan kaartmateriaal veruit het grootste. In de test gebruikten wij op de Garmin modellen Topo Benelux en de Fietskaart Benelux. Bij de andere merken gebruikten wij de basiskaart.

Software

Opgeslagen tracks archiveren en vooraf routes maken en aanpassen: dat doe je niet op de gps maar achter het grote beeldscherm van een PC (of Mac). Het uitwisselen van gegevens tussen een gps en een computer maakt het gebruik van een gps ook echt leuker. En daar is software voor nodig. De bekendste software is Basecamp van Garmin. Voor wie al langer Garmin gebruikt: Basecamp is in feite de opvolger van Mapsource.

De kaart in de op de computer aangesloten Garmin gps is ook zichtbaar binnen Basecamp. Als het goed is, want ons Topo Benelux SD kaartje was helaas niet compatibel met Basecamp. In voorjaar van 2013 verwacht Garmin een nieuwe versie die dat wel is.

Magellans VantagePoint ziet er fris uit en heeft, in tegenstelling tot Basecamp, een prima basiskaart a la Google Maps. BaseCamp is echter voor PC en Mac en VantagePoint alleen voor PC.

Knoppen & touchscreen

Eerste waren er knoppen, toen touchscreen. Maar wat is beter? Het blijft een persoonlijke keuze. Door de komst van smartphones is het aanraakscherm natuurlijk niet meer weg te denken uit ons leven. Toch pleit veel voor een gps met ‘retro’ knoppen. De knoppen zijn met handschoenen beter te bedienen en ook met koude vingers blijkt de bediening eenvoudig. Maar er zijn inmiddels speciale handschoenen waarmee je goed je touchscreen kunt bedienen. Realiseer je wel dat er een groot verschil is tussen een touch-screen van een Iphone en die van bijvoorbeeld een Garmin Dakota. Qua gebruik, scherpte, spiegeling én helderheid wint de smartphone.

Smartphones & apps

Voor smartphones zoals een Iphone zijn veel apps verkrijgbaar die je telefoon omtoveren in een outdoor-gps. Voorbeelden zijn ViewRanger en de EveryTrail App. Maar smartphones zijn niet voldoende bestand tegen stof, water en zeker niet tegen een valpartij. En zowel scherm als de gps-ontvanger vreten stroom, dus je route kan niet te lang duren om nog te kunnen bellen.

> Hoe je een outdoor-gps van je  smartphone maakt kun je zien in deze Op Pad-video

Tip: Wil jij als eerste het laatste outdoor-nieuws? Schrijf je dan nu in voor de Op Pad nieuwsbrief

Delen

Waardering
36587
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

16 reacties op “Test outdoor GPS apparaten, 2013

 1. Hoe zit het met de garmin edge touring voor de vakantie fietser,lees/hoor daar ook goede verhalen over.
  Vriendelijke groet,
  Marieke

 2. een van mijn kinderen heeft veel problemen met
  het ondhouden van de weg ze verdwaalt op de rechte weg .
  mijn vraag welk niet te groot gps systeem is er geschikt ook voor in de stad .
  en makelijk te bedienen .
  b.v.d

  1. Beste Ferry, wij zijn geen specialist in het navigeren in de stad. Op veel GPS apparaten kun je een kaart installeren die de route kan berekenen in de stad. Maar voor wandelaars zijn deze meestal niet erg geschikt, laat staan voor kinderen die de weg niet kunnen onthouden.

 3. Hallo,
  Sinds dit weekend in het bezit van een Garmin Dakota 20 met als doel deze zomer op fietsvakantie niet (te veel) te verdwalen en uiteraard om routes vooraf uit te stippelen.
  Dit weekend voor het eerst ‘getest’ met openmaps kaart en een fietsroute.
  Helaas was niet alles wat betreft de route heel duidelijk, duurt het laden van de kaart best lang en heb nu ook twijfels of ik de juiste keuze heb gemaakt.
  Zou bv een Mio 500 of de Oregon hier misschien beter geschikt voor zijn?
  Helaa

  1. De Dakota 20 heb ik al minstens 3 jaar en bevalt me bij het fietsen en wandelen heel goed. Ik ben een enthousiaste gebruiker. Onlangs nog in Zuid-Limburg/België gefietst met de osm Benelux.

  2. Ik denk niet dat het aan de Dakota ligt, maar eerder aan de wijze waarop je het apparaat gebruikt. De routering is bij alle Garmin apparaten superieur aan de “concurrenten”. Ik gebruik sinds jaar en dag een basale GPS60 (met basiskaart) op de fiets en in de bergen/het bos. Op de motor en in de auto de Streetpilot 26 die recentelijk is vervangen door de Zumo 220. Naast de Garmin heb ik apparaten getest met Route 66 , TomTom en andere software. Ik was echter altijd snel weer terug bij Garmin. Als je meer wil weten en/of leren is een bezoek aan een Garmin forum vaak erg leerzaam.

  1. Voor korte stukjes misschien wel, maar echte wandelaars zijn te lang onderweg om met de batterijduur uit te komen. Op papier is die nog wel redelijk maar in de praktijk met GPS en scherm continue aan;-)) Lol.

   1. hallo Jan, kun je me inmiddels al iets over de testresultaten tussen de ORegon 600 en de Map 62 vertellen? twijfel nu nl welke ik wil kopen.

    1. Laat jouw wijze van gebruiken daar de basis voor zijn, het grootste verschil tussen de Oregon en GPSxx series is een tocuscreen vs knoppen , en bij vallen en stoten schade risico aan het scherm.
     Wil je liever gadgets en een gelikt uiterlijk/presentatie ga je voor de Oregon, wil je een apparaat dat na het inslaan van een spijker nog werkt kies je voor de GPSxx. Maar welke keuze je ook maakt, plezier zal je er sowieso aan beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA afbeelding

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>