Test Garmin Oregon 600 / 650 GPS, 2013

Voordelen

+ Ligt goed in de hand
+ Afleesbaarheid scherm
+ Bediening scherm
+ Mogelijkheden

Nadelen

- Scherm niet altijd goede positie (rechtop/liggend)
- Batterijtijd vergt nader testen

De nieuwe gps-apparaten Garmin Oregon 600 & 650 liggen zo’n beetje in de winkels. Op Pad heeft de ze al kunnen testen tijdens de Garmin Experience aan de Spaanse Costa Brava. Hier onze eerste bevindingen!

Gelijkenissen

Net als hun al langer op de markt zijnde familie zijn Garmin Oregon 600 en 650 twee compacte gps-sen die bediend worden met een touchscreen.  Beide hebben ze – naast de gps-hoogtemeting – ook een barometrische hoogtemeter, een electronisch kompas en een slot voor een microSd-kaart aan boord. Beide meten ze 6,1 x 11,4 x 3,3 cm en hebben een gewicht van 210 gram. Door de ronde vorm liggen ze erg prettig in de hand, alsof je een kleine door water afgeronde kei met je draagt. De kunststof behuizing voelt ruw stroef rubberachtig aan waardoor je hem niet snel zal laten vallen. En gebeurt dat wel: dan voelt het geheel solide aan zolang je hem niet met het scherm op een steen laat donderen. Standaard wordt een draagclip met carabiner bij de  Oregon 600 en 650 geleverd.

Verschillen

De Garmin Oregon 600 en 650 verschillen op een paar vlakken met elkaar. Het meest in het oog springend is de 8 megapixel camera die wel in de duurdere 650 zit en niet in de 600. Daarnaast heeft de 650 een intern geheugen van 3,5 GB terwijl de 600 het met 1,5 GB moet doen. En het laatste verschil betreft de stroomvoorziening. Bij de Oregon 600 moet je  er zelf 2 AA batterijen in stoppen; de Oregon 650 wordt geleverd met een oplaadbare NiMH-accu. Overigens hebben de Oregon 600 en 650 een dubbel batterijvak: geschikt voor AA en accu. Komt je 650 met een lege accu te staan dan kan deze eruit halen en AA-batterijen gebruiken. Voor de 600 is de accu is als accessoire leverbaar.

Bediening

De bediening van de Oregon 600 en 650 is super eenvoudig. Aan de rechter zijkant zitten twee knoppen: een met de functie aan/uit en een grotere knop waarmee je meteen een waypoint kan maken: handig! De aan/uit knop heeft als de gps aan is nog meer functies. Een keer drukken en je komt in een schermpje waarbij je de schermhelderheid kan instellen, maar ook het scherm op slot kan zetten en dat is weer handig om het aanraakscherm van de beide Garmins een stuk beter – lees gevoeliger – is geworden. Met het scherm op slot kan je niet per ongeluk je scherm bedienen.

Touchscreen

Zoals gezegd: net als de andere Oregons hebben de 600 en 650 een touchscreen, maar er is wat veranderd ten opzichte van de reeds bestaande modellen. Het aanraakscherm van de Oregon 600 en 650 is goed afleesbaar, zelfs onder de fel schijnende Spaanse zon. Het  TFT-kleurenscherm heeft een resolutie van 240 x 400  en details zijn goed zichtbaar. Ook het aanraken is een andere beleving: snel, accuraat en zelfs met stevige lederen fietshandschoenen aan prima te doen. Ook met twee vingers in- en uitzoomen gaat eindelijk zoals dat hoort. Klein minpuntje is dat de ‘gyroscoop’ in de Garmins niet altijd weet wat de positie van het scherm moet zijn en soms zie je een liggend scherm terwijl het apparaat toch echt rechtop staat. Even schudden is de oplossing. Overigens kan je het scherm vastzetten op liggend of staand. Dit voorkomt een hoop gedraai.

Advertentie

Overtuigd? Haal de Garmin Oregon in huis via Coolblue.nl

Menu’s

Zodra je de Garmin aan zet, kom je in een begin scherm waar je vier keuzes hebt om verder te gaan: waarheen, kompas, trip computer en de natuurlijk de kaart. Door over het scherm te vegen kom je a la Iphone verder in de menu structuur van de Garmins terecht. Daar vind je dan zaken als instellingen, geocache, vis- en jachtfunctie, zon-opkomst, tracks, routes en nog heel veel meer. De menu-structuur van de Oregon 600 en 650 is makkelijk en duidelijk.

Schermen instellen

Als je dan wat dieper in de menu’s bezig bent en je hebt bijvoorbeeld de trip computer voor je, dan zie je in een aantal deelschermen (max 8 stuks) alle mogelijke informatie over afstand, tijd, snelheid, hoogte en meer. Zoals we dat bij Garmin gewend zijn, kunnen alle schermen aan je persoonlijke voorkeuren worden ingesteld. Je hoeft niet naar het instellingenscherm om dit te doen. Bij de Oregon 600 en 650 is het gewoon een kwestie van op het vlakje klikken en er verschijnen alle mogelijke opties wat je in dat vlak wil hebben staan. Het veranderen van snelheid naar tijd is een peulenschil geworden.

Kaart

Standaard worden de Oregon 600 en 650 geleverd met een wereld basiskaart waarop de hoofdsteden staan, maar die weinig praktisch is voor gedetailleerd wandelen en fietsen. Nu komen 600 en de 650 er ook in een T-versie. In de 600T en 650T zit een  Europese kaart met een schaal van 1:100.000. Prima voor wandelen en fietsen op wegen , maar zeker geen topografische kaart. Wij testen de Garmins met een topo kaart van Spanje (€ 159,-) en daar staat wel zo’n beetje alles op wat je hartje begeert. Inzoomen levert veel getailleerde info op: huizen, hoogtelijnen, hoogspanningsmasten enzovoort. Ook al heb je geen route in de Garmin Oregon 600 en 650, navigeren op de digitale kaart gaat prima zolang de kaart in 2D wordt weergeven . Je hebt de keuze de kaart in 3D (vogelvlucht) te laten zien, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat er niet uit ziet. Kaarten kan je als download aanschaffen en op het interne geheugen zetten of – om geheugen te sparen – op micro-SD. Hoe het in Nederland gaat worden? Dat gaat heel erg afhangen van hoe snel Garmin de Nederlandse Topokaart update en de geruchten zijn dat dat met enkele maanden een feit moet zijn. Op het moment is het nog zo dat de Oregon 600 en 650 het best uit de verf komen met een topo kaart van de landen om ons heen.

Tracks en routes

Het maken van een track is met de Oregon 600 en 650 net zo eenvoudig als met andere gps-sen van dit merk: gewoon tracklog aanzetten en de rest gaat van zelf. Bij het loggen van een track kan je zelf het interval instellen: hoe vaak laat de Garmin een ‘ kruimeltje’ achter  in zijn geheugen. Met de grote waypoint knop kan je zelf makkelijk punten toevoegen en ze meteen een naam en een beschrijving mee geven. Bij de 650 kan je bovendien meteen een met de 650 gemaakte foto aan het waypoint toevoegen. Op het moment dat je weer terug naar het beginpunt  wilt, zet je de trackback functie aan en je kan op de kaart je route terug lopen. Of natuurlijk de pijl van het kompas volgen.

Computivity

Met een gps begint een deel van de pret natuurlijk thuis achter de computer. Garmin ondersteunt zowel PC als Mac en in Garmin Basecamp kan je routes maken en die vervolgens naar de  Oregon 600 of 650 sturen. Andersom kan natuurlijk ook. De beide gps-sen zijn – mits met het goede kaartmateriaal – routerend: voer je bestemming in en het apparaat zal een route voor je uitzetten. In Basecamp kan je – door het juiste profiel te selecteren – routes maken die zijn toegespitst op wandelaars, fietsers, mountainbikers en zelf motocrossers. Afhankelijk van het gekozen profiel, is de route anders. Leuk is ook dat je via www.adventure.garmin.com je routes, ervaringen en foto’s met anderen kan delen. En je kan ook avonturen van anderen (met routes, beschrijvingen en foto’s) naar je Oregon 600 en 650 overbrengen. Overigens hoef je de Garmin niet letterijk meer met de PC/Mac te verbinden om gegevens over te zenden: het geheel kan draadloos via Bluetooth en ANT+. En het leuke hiervan is weer dat je ook tussen meerdere Garmins gegevens kan versturen of… naar smartphone en tablet met de Garmin Basecamp Mobile App geïnstalleerd.

Accutijd

Hoe lang doet een gps het op zijn batterijen? Bij elke test weer is dit een heikel punt en nu is dat niet anders. Garmin claimed tot 16 uur stroom op 2 AA batterijen of op een gevulde NiHM accu. Tijdens het testen in Spanje raakte de Oregon 600 op batterijen na en uur of drie leeg. Maar dat was met het scherm de hele tijd aan op 100% vermogen en alle toeters en bellen (gps en GLONASS) aan. Tijdens een mountainbike tocht van drie uur schroefden we het schermvermogen terug naar 30% en waren na drie uur de batterijen nog helemaal vol. En dan hebben we nog niet getest met de accu. Een lange duurtest moet hier dus nog meer uitsluitsel over geven.

Camera

Zoals hier boven al geschreven, heeft de 650 een 8 megapixel camera aan boord. Handig als je onderweg foto’s wilt maken en deze meteen aan waypoints of aan een Garmin Adventure wilot koppelen. De kwaliteit van de camera is redelijk, maar haalt het niet bij een gemiddelde smartphone laat staan compact camera.

Conclusie

Met de Oregon 600 en 650 heeft Garmin een grote stap voorwaarts gemaakt op veel vlakken. De bediening van het aanraak scherm is eindelijk zoals hij wezen moet en ook de afleesbaarheid is sterk toegenomen. Ook zijn de beide Garmins gemakkelijker in gebruik geworden en is de computivity vergroot. Nog niet eerder was een Garmin zo veelzijdig, leuk en makkelijk. Maar nu: welke te kopen? De Garmin Oregon 600 kost € 379,- en dat is scherp maar zonder kaart. Voor € 449,- heb je de 600T met 100.000 kaart en dat is de meerprijs zeker waard. Voor een Oregon 650 met camera betaal je meer: € 449,- en € 529,- voor de T-variant. Wij zouden gaan voor de Garmin 600T.

Tip: Wil jij als eerste het laatste outdoor-nieuws? Schrijf je dan nu in voor de Op Pad nieuwsbrief

Merk: Garmin
Model: Oregon 600 & Oregon 650
Prijs: € v.a. 379
Bedrijf: Garmin Nederland BV
Website: www.garmin.nl

Delen

Waardering
40447
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

31 reacties op “Test Garmin Oregon 600 / 650 GPS, 2013

 1. I do trust all of the ideas you have presented to your post. They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. May just you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 2. In deze review staat een fout (de camera in de 650 is geen 8 maar slechts 5 megapixel),en een onvolledigheid (bij de 600 kan optioneel ook een accu aangeschaft worden).Verder wordt helaas niet vermeld dat beide apparaten ook van open source-kaarten gebruik kunnen maken (http://www.openstreetmap.nl/content/kaartmateriaal.html). Deze zijn niet alleen gratis maar met name wat betreft fiets- en wandelroutes betrouwbaarder en meer up-to-date.

 3. Nog een nadeel van de oregon 600

  Het tft schermpje geeft de kleuren van de foto’s niet goed weer.
  (voor mij ook een van de reden waarom ik geen oregon 650 heb gekocht)
  Ik ben (o.a) vakfotograaf en heb de RGBkleuren van een foto op mijn computerscherm (is een gecalibreerd beeldscherm) hetzelfde ingesteld als de kleuren van dezelfde foto op het schermpje van de oregon 600.
  De kleur blauw wijkt ongveer +15 % af en de kleur rood wijkt -10% af.
  Verder is de foto op het schermpje van de oregon ook wat te licht.

  Ik vraag me af of je het schermpje van de oregon ook op een of andere manier kunt calibreren.
  Voor zover mogelijk,want ik denk dat er een maar goedkoop tft schermpje in zit.

  Weet iemand een oplossing ?

 4. Wij zouden graag een wandelgps aanschaffen, maar zouden graag wat meer informatie hebben over de verschillende toestellen…

  De meningen over de meegeleverde kaart bij de 600t zijn verdeeld precies… Wij gaan vaak wandelen met de hond.. Langs velden, bossen, duinen,… Is dat mogelijk met die kaart of zijn hier extra kaarten voor nodig? Indien er extra kaarten nodig zijn, wat is dan het voordeel tussen 600 en 600t?

  Wat met de ervaringen met dakota 20?

 5. Ben nu ibv een Garmin vista Etrex en we gebruiken hem veel voor geocachen. Een van de dingen die je wel eens moet uitvoeren is een retourpeiling (geen backtrack). Kan iemand mij vertellen of dit mogelijk is met de 600T

 6. Ik heb de 650T nu 1 week. 30 dagen op zicht/proef. Ik ben blij met de reacties en de test. Ik ga hem deze week testen en hoop dat 100K kaart goed is bij een wandeling. Fietsen is geen probleem. Ik heb er meteen een bundle carrying case bij gekocht. Goed voor de fiets en wandeling

  1. Dit had ik ook.Het bleek dat ik 2 routerende kaarten tegelijk actief had. Dat kan niet, dan slaat de Garmin kennelijk op hol

 7. Ik heb de Oregon 650t sinds juli 2013 en al veel uitgeprobeerd. Super tevreden. Alleen ….. sinds de laatste update van Garmin blijkt dat mijn GPS plotseling vast slaat. Ik kan dat niets meer. Knoppen werken niet meer. Het enige wat ik dan kan doen is de batterijen/accu even er uit halen. Daarna werkt hij weer normaal. Is dat bekend?

 8. Heeft de Oregon 600 (of 650) een autozoom functie voor verduidelijking van de afslag in route modus?
  Kan je de snelheid, de tijd en de resterende afstand van de route gelijktijdig op het scherm zien?
  In de installatie op het fietsstuur betrouwbaar?

 9. geachte, wat is uw advies voor een fietsgps, de garmin edge 810 of de oregon 600, twee maal per jaar europa 1200km per keer, op een e:bike, met volle bepakking ook off-road, graag uw mening, met vriendelijke groet,hans

 10. Zijn van plan gps aan te schaffen, hebben zopas de Garmin oregon 600 gezien, inderdaad knap toestel.
  We vragen ons alleen af of dit toestel voor beginners wel ideale toestel is, wij zouden het enkel voor wandelen en fietsen met knooppunten willen gebruiken.

  1. Beste Lutgarde,

   Ik merk vaak dat goedkopere gps-sen niet altijd makkelijker werken. Ik zou meerdere gps-sen naast elkaar zetten in een winkel. Bij bever of Waypoint bijvoorbeeld. Vooral de laatste heeft ook meer dan genoeg kennis in huis om je te helpen bij de keuze. ik zou zeker niet alleen kiezen op basis van testen en internet specs als je hem alleen hier voor wilt gebruiken.

   Gr Gijs
   Op Pad

 11. Na wat rond gelezen te hebben lijkt het grote nadeel de batterij duur van de oregon 600 tov de 62s. Is de accu van de 600 serie ook op te laden via een externe accu zoals van een power monkey, zodat je niet heel veel AA batterijen hoeft mee te slepen bij meer daagse tochten??

 12. Mijn ervaring is dat je weinig aan die topografische kaart hebt, die je er bij de T-modellen bijkoopt. In ieder geval niet op zo’n outdoor model als de Oregon. Zo’n topokaart zal je weinig extra’s opleveren, tenzij je m in de auto gebruikt. Maar dat zal in veel gevallen niet het hoofdgebruik zijn. In de outdoor wil je echt meer detail dan een 100K topo je kan bieden!

  1. Wij willen de 600 gaan gebruiken voor fietstochten lange afstand (vakantie mn Europa) en korte stukken Benelux.
   Welke kaart zou jij aanraden en waarom? Wij dachten dat de topo europa wel een goed idee zou zijn in de 600….

   1. Beste Marianne,
    Onze expert op GPS gebied is deze week nog met vakantie. Hij zal volgende week een reactie sturen.
    Mvgr Redactie Op Pad

 13. Zou willen overstappen van de oregon 450 naar de 650. Maar wat met de kaarten Topo Benelux (CD) en Topo Italia (sd en dvd). Over te zetten naar het nieuwe toestel en naar een nieuwe PC ? Veronderstel dat men niet telkens nieuwe kaarten moet komen bij aanschaf van een nieuwe toestel ? Dank voor een reactie.

  1. Bij een nieuw toestel zul je toch echt nieuwe kaarten moeten kopen.
   Ik heb net nog contact gehad met Garmin Nederland hierover.
   Ik hoop dat ze dit beleid toch een keer gaan aanpassen.

 14. kan iemand mij vertellen wat de voor- en nadelen van de oregon 600 in vergelijking met de map62 zijn? voornamelijk voor wandelen bedoeld. thanx.

  1. Twee totaal verschillende benaderingen van een gps. De 600 heeft een goed werkend aanraakscherm, de 62 niet. De laatste is super robuust en gemaakt voor de zwaarste omstandigheden. De 600 is vooral veel gebruiksvriendelijker. Voor gewone wandelingen zou ik voor de 600 gaan, voor semi expeditie voor de 62.

 15. Ik ben heel benieuwd of het aanraakscherm te bedienen is in een waterdichte doorzichtige hoes. Hij is namelijk niet waterdicht (IPX7) en door waterdruk door een val in het water komt er dan gegarandeerd water in (kayak/windsurfen, etc). Ik gebruik op die manier mijn 60csx en bediening gaat prima door de hoes.

  1. Alle outdoor GPS-en van Garmin zijn waterdicht (half uur 1m onder water)
   Getest (20cm water) met m’n eTrex Vista, GPSmap 60cs, GPSmap60csx,GPSmap62s,Oregon550T en last but not least Fenix! (Oei al 7 stuks in de loop der jaren)
   Ben

  2. PS
   De meeste Garmins drijven niet!
   Van de GPSmap60 serie bestond vroeger een GPSmap70 lijn speciaal voor watersport dus drijvend.
   BenRKB2

 16. Leuk artikel,
  Net vernomen dat de door mij bestelde oregon 650 pas in week 23 wordt gekeverd. Al twee keer uitgesteld. Ben benieuwd of week 23 wel haalbaar is. Met alle testen en reviews die ik tot nu toe heb gelezen, an ik bijna niet zo lang wachten, maar ja geduld is een schone zaak….

 17. Ik hoorde vanmiddag van Garmin dat de 600 volgende week in de winkels zal liggen; de 650 ‘enkele weken’ later. Heb hem zelf inmiddels een paar keer in handen mogen hebben en deel bovenstaand enthousiasme volledig!

 18. Bedankt voor de test Op Pad. Kan niet wachten totdat deze 600xx serie beschikbaar komt, de aankondiging was al in Januari j.l., hij zou leverbaar zijn vanaf Maart, maar het wordt dus waarschijnlijk ergens? in Mei. Maar het wachten wordt beloond denk ik. Ikzelf zou kiezen voor de 650T; deze heeft zowel een groter intern geheugen, een voorgeinstalleerde 100K topokaart van Europa, een 8 megapixel camera met flits en een accupack. Dit alles natuurlijk wel tegen een forse prijs….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA afbeelding

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>