icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Waddenpad, vrouw loopt op de trap met mooi uitzicht
Blog

Wandelroute Waddenpad deel 1

  • 01 mei 2009
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Sjiva Janssen

Op Pad stippelde een vijfdaagse wandelroute uit over Texel, Vlieland en Terschelling. Een waddenpad over het strand, door duinen en over zoveel mogelijk onverharde wandelpaden.

De wandelroute

Doorgaande wandeltocht over Texel (2 dagen), Vlieland (1 dag) en Terschelling (2 dagen), een waddenpad hoppend van eiland naar eiland met veerboten. Overigens: wie geen 5 dagen heeft, kan de waddenpaden van alle eilanden ook prima afzonderlijk doen. Op de eerste etappe op Texel na, loopt de wandelroute vrijwel uitsluitend over onverharde (voet)paden door (natuurgebieden in) de duinen en het strand. Dat de eerste dag veel asfalt bevat, is het gevolg van een bewuste keuze om de wandelroute hier door een aantrekkelijk en cultuurhistorisch interessant stuk boerenland te laten lopen, om zodoende meer variatie in het landschap aan te brengen, aangezien de vier volgende etappes van het waddenpad over strand en door duinen gaan.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelroute

Het waddenpad is erg eenvoudig, vlak op een enkele steile klim in de duinen na, etappes van 14 - 20 km.

Navigeren

De wandelroute is niet gemarkeerd. Je hebt een wandelkaart nodig. Daarnaast vind je een volledige routebeschrijving in de PDF onderaan deze pagina evenals een gps-track.

Wat is het beste wandelseizoen?

Als je de hele wandeltocht in 1 keer wilt maken, kun je alleen op zondag of maandag starten i.v.m. de aansluiting op de veerboot van Texel naar Vlieland én van Vlieland naar Terschelling, die niet dagelijks varen. I.v.m. diezelfde veerdienstregelingen is het ook alleen mogelijk van mei t/m september. In verband met mogelijke drukte wordt aangeraden om in het hoogseizoen de kaartjes voor de veerboten zo snel mogelijk te kopen. De boot naar Texel is nooit een probleem. Voor de boot van Texel naar Vlieland (op dag 3) kunt u al op dag 1 een kaartje kopen bij aankomst in De Cocksdorp of op dag 2 als u toch langs de aanlegsteiger wandelt. Voor de boot van Vlieland naar Terschelling vooraf via internet of op dag 3 (bij aankomst in Oost-Vlieland). Voor de boot van Terschelling naar Harlingen vooraf via internet of op dag 4 bij aankomst op Terschelling.