icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Huis in Le Marche
Gebiedsinformatie

Wandelroute in Parco del Monte Conero

Van ver zie je al die vreemde berg aan de kust van de Adriatische zee. Krijtrotsen die zich loodrecht in zee storten. Aan de westzijde een bosrijk gebied met wijnranken voor de beroemde Rosso Conero en de kleine stadjes Camerano, Sirolo en Numana Alto.  Aan de noordzijde de hoofdstad van Le Marche: Ancona. Dit kleine regionale natuurpark in Le Marche, Parco del Monte Conero, is het bezoeken meer dan waard!

Grillige rotskusten en kleine strandjes
Sirolo is een pittoresk stadje en een startpunt voor lange of korte wandelingen. Eventueel kun je die wandelingen ook maken in combinatie met zwemmen in een azuurblauwe zee.  Een van de mooiste wandelingen is die naar “Passo del  Lupo”. Een boswandeling over goede paden naar een prachtig uitzichtpunt (tevens Geocache. Geocaching is een vorm van schatzoeken waarbij gebruik gemaakt wordt van gps). Volg daarna het steile pad naar beneden om aan het mooie kiezelbaaitje uit te komen van de “Due Sorelle”, de twee karakteristieke rotsen die op bijna elke ansichtkaart van dit park te vinden zijn. Portonovo, niet echt  een dorp maar meer een aaneenschakeling van restaurantjes voor visliefhebbers, ligt even verder op. Huur een kajak en maak bij goed weer een schitterende kajaktocht. Peddel langs de grillige rotskust en de kleine strandjes die niet bereikbaar zijn voor de wandelaar. In de directe omgeving van Monte Conero ligt Loreto, het beroemde Maria bedevaartsoord van Italie.  In deze enorme basiliek staat het heilige huisje van Maria uit Nazareth. Lees de verschillende verhalen over de herkomst en geniet van de prachtige sfeer.

Labyrint van ondergrondse gangen
Het stadje Osimo, net ten westen van het park, heeft alles wat je van een Italiaans stadje mag verwachten. Nauwe straatjes, een duomo , pleinen met bars en gelateria. Speciaal is de “Grotte del Cantinone”. Een labyrint van ondergrondse  gangen, waar je met een lokale gids door heen wandelt en alle “in’s en out’s” kunt horen over dit te gekke stukje Osimo. Monte Conero is ook erg geschikt voor mountainbikers. De 572m hoge berg is van verschillende kanten op te fietsen  via onverharde, maar goede paden.  Kijk op websites als  www.everytrail.com , www.wikiloc.com  of www.gpsies.com voor verschillende tracks en beschrijvingen.

Feestcampings aan zee
Verblijf: Ten zuiden van het Park zijn grote Italiaanse campings aan de kust. In de directe omgeving van Sirolo, aan zee,  zijn ook twee campings. Ik raad tentkampeerders echter aan om in het binnenland een kleinere camping te zoeken. De campings aan de kust zijn namelijk hele grote Italiaanse feestcampings met grote stacaravans, huisjes en campers.  In het binnenland heb je tientallen kleine campings (agricampeggio, Agriturismo) en B&B’s. Houd er rekening mee dat  gedurende de maand augustus veel Italianen dit mooie stukje Le Marche bezoeken. Het advies is dan om van te voren te reserveren.

Meer informatie
Conero:
Een website met heel veel info op elk toeristisch gebied (Engels)

Ancona network:
Hier vind je beschrijvingen van wandelingen (plus een overzicht daarvan) in het park M. Conero (Italiaans).

Forestalp:
Een website voor georganiseerde buitensport activiteiten en informatie.