icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelroute Dinkelpad, mooi uitzicht op de sneeuw met de zonsondergang
Blog

Wandelroute Dinkelpad Twente, Overijssel

  • 01 juni 2008
  • Door: Ernst Kremers
  • Fotografie: Ernst Kremers en Kees Zwets

De Dinkel mag weer kronkelen door het Twentse landschap. Over een maagdelijk sneeuwtapijt wandelen wij via het Dinkelpad met de rivier mee.

Het wandelgebied
De Dinkel is ongeveer 93 kilometer lang, waarvan de helft in Nederland ligt. De rivier ontspringt in Duitsland. Tussen het Duitse Gronau en het Nederlandse Losser gaat de Dinkel de grens over om vervolgens 46 kilometer door Twente te slingeren. In de buurt van Denekamp verlaat de rivier Nederland weer, om uiteindelijk in Duitsland uit te monden in de Duitse Vecht (Vechte). De ontstaansgeschiedenis van de Dinkel gaat terug naar de ijstijden. Kenmerkend voor deze natuurlijke rivier is dat deze regelmatig buiten zijn oevers treedt. Bij overstromingen wordt het meegevoerde zand op de oevers afgezet, zoals mooi te zien is bij het Lutterzand. Al meanderend ‘eet’ de Dinkel als ware aan de ene oever stukjes land weg, terwijl het aan de andere kant weer land loslaat. Er zijn maar weinig rivieren in ons land waarbij zo’n dynamisch proces te zien is en die zo’n mooi natuurlijk karakter hebben.

De wandeltocht
Voor deze wandeling is gebruik gemaakt van de wandelgids Reggepad en Dinkelpad uitgebracht door het waterschap Regge en Dinkel. De Dinkelpad wandelroute  is in totaal 77 km. Wij maakten een eenvoudige driedaagse wandeltocht van ongeveer 40 km. Tot Losser loop je voornamelijk verhard (deels fietspad). Daarna wordt het afwisselender. Vooral bij het Lutterzand loop je prachtig onverhard vlak langs het water.

Dag 1: Gronau – Losser, 10 km Net voor Losser maakten we nog een extra rondje richting de uitkijktoren.
Dag 2: Losser- De Lutte, 15 km
Dag 3: De Lutte – Denekamp, 15 km

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelroute
Het Dinkelpad is een eenvoudige wandeling, voor iedereen met een beetje conditie goed te doen.

Navigatie Dinkelpad
Gemarkeerde wandelroute, met kaart en tekst beschreven in de wandelgids ‘Reggepad en Dinkelpad’. Het wandelpad is in twee richtingen gemarkeerd met een wit-blauw blokje of pijl met de tekst ‘Dinkelpad’. De markering is met stickers uitgevoerd en grotendeels aangebracht op palen van het Wandelnetwerk Twente. Het pad is bij het Lutterzand en op landgoed Singraven niet gemarkeerd. GPS-track beschikbaar op www.dinkelpad.nl

Wat is het beste wandelseizoen?
Het Dinkelpad wandelen kan het hele jaar door. Vooral ’s winters is het mogelijk dat er bij hoogwater dicht langs de rivier niet gewandeld kan worden.

 Vervoer naar Dinkelpad
Startplaats van het Dinkelpad Gronau (Duitsland), net over de grens bij Enschede is goed bereikbaar met de trein.