icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Ninglinspo Ardennen
Reisverhaal

De Ninglinspo-wandeling in de Ardennen

  • 14 augustus 2020
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Nanda Raaphorst

Een naam als een televisiespelletje, een bedding vol klim- en klauterrotsen en oevers die groen overwoekerd zijn als de jungle. Misschien is de Ninglinspo wel het leukste 'wandelriviertje' van België. Hij stroomt door de Ardennen en ook wandelaars over de GR15 noemen het traject een pareltje.

De zon piept nog maar net boven de bomen uit. Groene heuvels in een nevelig licht. Het is nog vroeg voor de zondag, en toch al bijna te laat. De open plekken in de berm en onder de bomen van Sedoz - een gehucht in het Ardense Woud, vlakbij Aywaille en Remouchamps - raken snel bezet. Vaders, moeder, oma's, opa's en veel kwispelende honden en kids stappen uit. Maar ook stoere hikers die de GR15 op hun to-do-lijstje hebben staan. Rugzak om, wandelschoenen aan en dan op weg in de richting die een houten handwijzer aangeeft: rechtdoor de Ninglinspo-vallei in, de 'Vallon du Ninglinspo'. Het is met stip de populairste wandelroute, gemarkeerd met een blauwe rechthoek; slechts een enkeling kiest voor een rode rechthoek, een groen blok, een oranje ruit, een gele cirkel, een blauw vierkant of een groene rechthoek. Al die wandelroutes, tussen de 3 en 14 kilometer lang en met de Auberge du Ninglinspo als startpunt, verbinden bronnen, watervallen, rotspartijen en gehuchten als Sedoz, Quarreux, Belheid, Nonceveux en Ville au Bois met de rivieren Amblève, Ninglinspo en Chefna. Onze wandelroute verbindt het allermooiste riviertje, de Ninglinspo, met de allermooiste rotsblokken en is zo'n zes kilometer lang. Zo gepiept, denk je dan, maar met kinderen ben je al gauw een uur of drie onderweg, inclusief picknick.

Image
Ninglinspo

Hoppen, glijden en klauteren

Mooi is het, meteen van het begin af aan al. Niet voor niets wordt er gefluisterd dat het stroomgebied van de Ninglinspo doorgaat voor een romantische vallei, die 'de smaak voor mysterie en fantasie aanwakkert'. In de winter kan ze 'een tumultueus bergriviertje' zijn waarbij haar bodem niet te zien is. Nu sijpelt en kabbelt het roodbruine water rustig om rotsblokken die lekker royaal zijn uitgestrooid in haar bedding. Kinderen denken geen seconde na: hup, dat riviertje in! Ze klossen door het water, klauteren over overhangende takken, glijden van gladgeschuurde rotsbanen, hoppen van steen naar steen door de rivierbedding en klauteren weer omhoog aan de overkant. Op het hoger gelegen wandelpad slalommen de vaders en moeders om knoestige bomen langs bermen vol varens. In de schaduw van hoge beuken, eiken en dennen groeien de bloemen, grassen en kruiden kniehoog. Het is hartstikke leuk, dit sprookjesbos vol rotsige tredes, wortels als tentakels en dempend mos. 'Pas op!' roept oma naar haar kleinkind. 'Nee joh, kán ik!', klinkt het uit de diepte. Twee jochies met lef. Een high five bovenop een rotsklomp, duimen omhoog voor de foto, en weer verder.

Image
Ninglinspo

Bad van het Hert

De Ninglinspo begint op 385 meter hoogte in La Fourchette en stroomt drieënhalve kilometer verderop op 140 meter hoogte uit in de Amblève. Een groot verval dus, wat bruisende watervalletjes oplevert. Het duurt niet lang of we komen bij het eerste. Hoofd eronder of je vriendje natspetteren? Het wordt het laaste. Ook leuk, hier en daar zijn door erosie poeltjes ontstaan. Die hebben poëtische namen als Bad van het Hert, Bubbels van de Ketel, Poel van de Waternimfen en Bad van de Otter. En opa weet waarom het water zo rood van kleur is. Dat komt door het ijzersteen in het schist, het gesteente waarin de Ninglinspo zich heeft ingesleten. Die schistrotsen zijn resten uit de tijd dat de Ardennen nog omringd waren door de zee, lang geleden. Nu heeft het gebied een beschermde status, ‘Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië’ heet het.

Touwen in de rotswand

Bij de bruggetjes en vlonders over de rivier is een slinger van kleurige poppetjes te zien. Net voor het keerpunt van de route komt die tot stilstand. Daar kun je neerstrijken op misschien wel het allerallermooiste plekje langs de rivier, het Bad van Venus. Rugzakken gaan open, lunchpakketten en thermoskannen komen te voorschijn. Nergens is de Ninglinspo heel moeilijk of zwaar, maar al op de helft is het klimmen en klauteren te voelen in je benen. Er waren ook nog dikke touwen, verankerd in de rotswand naast het pad en bedoeld om een handje te helpen bij lastige passages. Maar wie op gladde gympen en een blikje cola in z'n hand probeert overeind te blijven maakt het zichzelf erg moeilijk. De meesten deden het goed, voetje voor voetje, en lieten zich behendig zakken om vervolgens via een houten bruggetje de overkant te bereiken. Er zijn veel van die bruggetjes, en we vermoeden dat enkele zijn aangebracht voor het avontuur, want wie goed oplet ziet hogerop, verscholen in het bos ook een breed wandelpad zonder obstakels, aangelegd voor de wat minder fitten.

Iets te verbegen

Halverwege, waar de route na een scherpe bocht aan de terugweg begint (langs uitzichtpunt Drouet met een indrukwekkend panoramisch zicht over de vallei), stappen wij over op de route langs de Chefna. Die is met een rode ruit en cijfer 22 gemarkeerd, en ze voert door wat minder avontuurlijk terrein. In het begin althans. We wandelen over rechte paden door commercieel bos. Maar na het afgelegen gehucht Ville-au-Bois worden we getrakteerd op een fraai pad dat kilometerslang langzaam afdaalt naar de oevers van de Chefna. Steil, rotsachtig en bebost zijn die, een goede schuilplaats voor wat verboren moet blijven. Rond 1800 was de omgeving een hotspot voor goudzoekers, miljoenen zouden er verdiend zijn. Een replica van een gouddelvershut is ingericht als schuilhut voor wandelaars. 'Il n'y a pas de chemin, le chemin se fait en marchant'- 'Er is geen weg, de weg ontstaat al wandelend' zo staat er geschreven op de houten wanden naast de haard. Het is een tekst van de Spaanse dichter Antonio Machado. Niet veel verderop, na het dorpje Quarreux, mondt de Chefna uit in de Amblève. ‘Fonds de Quarreux’ heet de plek waar de bedding van de rivier is bezaaid met grote en grillige blokken. Deze hompen rots zijn van slijtvast kwartsiet en het zachtere fylliet ertussen is inmidels weggesleten. Het water klotst en kolkt, dorst krijg je ervan. Nog even en Auberge du Ninglinspo komt in zicht. Daar zijn ze weer, de kwispelende kids. Nu met ijsjes, friet en natte voeten.

Image
Chefna
Geardropper

Sfeervol overnachten in de Ardennen

Ga jij wandelen in de Ardennen en zoek je nog een camping voor je overnachtingen? Heb je geen plek om je kampeeruitrusting mee te nemen? Geardropper biedt dé oplossing. Door de volledig ingerichte tipitent met de inventaris die je nodig hebt, hoef je alleen kleding en wandelschoenen mee te nemen.

Image
Geardropper - Sfeervol overnachten in de Ardennen

Praktische informatie

Wandelen langs bergriviertje de Ninlingspo (en Chefna)

De Ninglinspo is een bergriviertje in de provincie Luik, en stroomt door de Ardennen bij Aywaille en Remouchamps. Het is stroomgebied is groen en heuvelachtig. Er zijn meerdere wandelroutes langs de Ninglinspo uitgezet. Een populaire, vooral bij gezinnen met kinderen, is de wandelroute van 6 km, waar je zo'n 2 uur en 45 minuten voor moet uittrekken. De rivier heeft steile oevers en is bezaaid met stenen en heeft op veel plaatsen houten bruggetjes en vlonders. De paden zijn smal en slingeren hogerop over de oevers, maar parallel aan die avontuurlijke paadjes lopen vaak brede bospaden waarbij minder hobbels (boomwortels, laaghangende takken, rotsige op/afstapjes, etc) genomen hoeven te worden.

De wandelroute Ninglinspo kun je halverwege koppelen aan een route langs de Chefna. Dat laatste rondje is totaal 14 km langs en start en eindigt eveneens bij Auberge du Ninglinspo. Trek er ca 4 - 5 uur voor uit vanwege het uitdagende terrein.

Start

Startpunt van de wandelroutes is bij taveerne ‘Auberge du Ninglinspo’, Sedoz 5, 4920 Aywaille (Sougné-Remouchamps), +32 438 444 29, http://www.ovatourisme.be/nl/auberge-du-ninglinspo met gratis P. Is die P vol, dan parkeren de Belgen de auto in de berm (let op, want langs de N633.
GPS-coördinaten: 50.468595, 5.743307.

Planning en Parkeren

In het weekend en tijdens vakantieperiodes kan het druk zijn langs het riviertje. Kom bijtijds voor een parkeerplekje. Het traject is ook opgenomen in de GR15, het langeafstandwandelpad van Monschau naar Aarlen.

Markering Ninglinspo en Chefna

De wandelroute langs de Ninglinspo is gemarkeerd met een blauwe rechthoek plus de tekst 'AY21'.
Voor de route langs de Chefna volg je rode ruit 22.

Halverwege de route langs de Ninglinspo kun je overstappen op de route langs de Chefna. E.e.a. staat ook aangegeven op het informatiebord bij de P bij Auberge du Ninglingpo, het startpunt van vele wandelroutes langs de Ninglinspo, de Chefna en de Amblève. De GR15 en de GR571 komen ook door het gebied, deze langeafstandwandlpaden zijn rood-wit gemarkeerd.

OV

De vertrekplaats is ook met het openbaar vervoer (combinatie trein + bus) bereikbaar. Zie de site van de Waalse vervoermaatschappij TEC: www.infotec.be.
Voor treintijden: www.nsinternational.nl en/of www.nmbs.be.

Horeca/eten, drinken

Alleen bij de start is een horeca-gelegenheid. Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Langs de Ninglinspo vind je leuke picknickplekken.