icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Huttentocht Stubaital
Reistip

Tip 8 huttentocht met kinderen: Stubaital

  • 24 maart 2017
  • Door: Anne van Galen
  • Fotografie: Manon van Dilgt

Het Stubaital is ongetwijfeld één van Oostenrijks mooiste dalen. Het groene dal met lieflijke dorpjes wordt aan het daleinde omzoomd door indrukwekkende rotspieken en de Stubaier gletsjer. Tijdens de huttentocht kom je regelmatig stukken Klettersteig tegen, waar je je route met houvast aan staalkabels moet volgen: bepaald niet kinderachtig dus! 

Bovenstaande 4-daagse tocht door voor gezinnen door het Stubaital is gebaseerd op een bestaand arrangement van SNP. Deze reis duurt in totaal acht dagen en bevat naast de huttentocht nog losse dagtochten en -excursies. Kijk voor meer informatie op de SNP-reis Stubaital gezinsvakantie.

Etappe 1:

Dalstation Stubaitallgletscher - Dresdner Hütte. Wandeling: 3 km, 550 m stijgen, 2 uur.

Met bus of auto naar Mutterberg, naar het dalstation van de Stubaitallgletsjer. Hier start je met een 4-daagse huttentrektocht. Vanuit Mutterberg kan je met de gondel omhoog naar de Dresdner Hütte, de eerste hut waar je gaat overnachten. Je kunt ook wandelend: je klimt vanaf de Mutterbergalm omhoog langs een klaterende bergbeek. Onderweg kom je enkele watervallen tegen en heb je prachtig uitzicht op het Stubaital achter je.

Wanneer je na de lunch je bagage achterlaat in de hut, zou je nog verder omhoog kunnen gaan met de gondel. Deze brengt je naar Jochhohe, waar je op de gletsjer kunt, je kunt nu naar het hoogste panoramapunt van Tirol (3.150 m). Bij mooi weer kun je Italië zien liggen. Wandelduur 2 uur. Een andere mogelijkheid is om vanuit de hut de 2.635 m. hoge Egnesengrat te beklimmen.

Image
Oostenrijk-huttentocht-kinderen-3-600x398.jpg

Etappe 2: Dresdner Hütte - Sulzenauer Hütte. Wandeling: 4 km, 400 m stijgen en 500 m dalen, 4 uur.

Vandaag wandel je naar de Sulzenauer Hütte. Je wandelt en klautert over smalle paadjes of alleen volgens de markeringen over steenvlaktes. Dit is echt het ruigere werk. Regelmatig zijn er staalkabels om je meer houvast te bieden. Na het passeren van de Peiljoch krijg je prachtig uitzicht over de uitlopers van de Sulzenauer gletsjer. Je moet voor deze tocht zeker geen hoogtevrees hebben, want je passeert af en toe steile hellingen. De Peiljoch is een echte bergkam en wandelpaden kunnen behoorlijk steil zijn, bereid je voor op flink klauteren. Aangekomen bij de hut kun je lekker genieten van de omgeving. Er zijn verschillende bergmeertjes, mooie weiden en er wordt in de buurt ook veel geklommen.

Dalvariant: met de kabelbaan weer omlaag en met de bus naar de ingang van de Grawa-alm. Vanaf hier via een gemarkeerde route omhoog naar de Sulzenauer Hütte, een geleidelijk klimmende en afwisselende route door een mooi dal. Wandelduur ca. 3 uur.

Image
Stubaital-huttentocht-kinderen-2-600x398.jpg

Etappe 3: Sulzenau Hütte - Nürnberger Hütte. Wandeling: 6 km, 550 m stijgen en 500 m dalen, 5 uur.

Vandaag staat er een pittige wandeling op je te wachten. Zorg dat je goed uitgeslapen bent. Je wandelt nu echt boven de boomgrens door rotsachtig gebied. Vanuit de Sulzenau Hütte wandel je, voortdurend stijgend, naar de Maierspitze. Veel losse stenen, veroorzaakt door gletsjers, maken de route een stuk lastiger. Ook hier zitten steile stukken bij. Vergeet echter niet af en toe uit te rusten en te genieten van de prachtige vergezichten. Na de passage van de Maierspitze, met weer een stuk met staalkabels, wandel je steil naar beneden naar het Langental waar je volgende overnachtingsadres zich bevindt: de Nürnberger Hütte. Ook hier kun je onder het genot van een drankje lekker kijken naar de klimmers die pittige wanden aan het bestijgen zijn.

Dalvariant: via de route waarlangs je gisteren gekomen bent omlaag naar de Grawa-alm. Vandaar per bus of te voet naar Spitz en omhoog via de rechtstreekse route naar de Nürnberger hut. Een pittige tocht. Wandeling: 4 km, 900 m stijgen en 800 m dalen, 6-7 uur.

Image
Oostenrijk-huttentocht-kinderen-1-600x398.jpg

Etappe 4: Nürnberger Hütte - Stubaital. Wandeling: 6 km, 875 m dalen, 3 uur.

Vandaag ga je flink afdalen, in ongeveer 3 uur weer terug naar het Stubaital. Je daalt vanuit de rotsachtige omgeving van de Nürnberger Hütte via een kronkelend pad af naar het Langental, een schilderachtig dal met dichtbeboste hellingen en groene weiden. Onder het wandelen passeert u enkele watervalletjes en komt het Stubaital langzaam maar zeker weer in zicht. Vanuit het Langental daal je door het bos verder af naar het Stubaital.

Aan het eindpunt van de wandeling kun je een bus nemen, die je binnen 10 minuten naar Mutterberg brengt, indien je de auto moet oppikken, anders neem je de bus de andere kant op, rechtstreeks naar Neustift/ Kampl (circa 20 minuten). Onderweg kunnen we een bezoek aan de indrukwekkende Grawa waterval zeker aanraden. Vanaf de hoofdweg loopt je via een pad in 15 minuten naar de waterval.

Image
Oostenrijk-huttentocht-kinderen-2-600x398.jpg

Over de berghutten onderweg

  • De Dresdner hut (2.308 meter) is de oudste in het Stubaital en ligt prachtig met uitzicht op eeuwige sneeuw en de gletscher. In de zomer is de hut populair bij families en kinderen. De hut is recentelijk gerenoveerd en de inrichting is dan ook prima op orde.
  • De Sulzenau hut (2.196 meter) ligt boven de Sulzenau-Alm. Een gezellige hut, die wat kleiner is dan de Dresdner hut. Ook hier weer veel families met kinderen, die zich hier niet zullen vervelen, want er is een speciale kinderruimte.
  • De Nürnberger hut (2.280 meter) is een statig natuurstenen gebouw tussen een rotsige omgeving. Binnen is het gezellig in de vier kleinere Stuben. Speciale attractie is een inpandige Kletterwand. Op de nieuwe veranda is het heerlijk genieten van de omgeving. De slaapruimtes zijn in kleinere kamers tot maximaal 13 personen verdeeld.

Wandelkaart

* Kompass no. 83 Stubaier Alpen, 1:50.000.

Wandelgids

* Kompass Wanderfüfrer Stubaital F5610
* Rother Wanderführer Stubai – Wipptal 89

Image
Oostenrijk-huttentocht-kinderen-4-600x398.jpg