icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Schluchtensteig Zwarte Woud
Routes

De Schluchtensteig, dwars door de Grand Canyon van het Zwarte Woud

 • 10 juli 2024
 • Door: Elmar Teegelbeckers
 • Fotografie: Jochem de Jong

Je hoeft niet heel ver te reizen om je in een compleet andere wereld te wanen. In de bossen van het Zwarte Woud vind je een verrassende trail. Verscholen in diepe bossen, wandel je dwars door de kloven waar de Schluchtensteig doorheen voert. Dwars door het woud loop je langs de vele Gasthäuser, kloosters altijd omringd door groen, en hier en daar een meer. Deze langeafstandswandeling schuurt aan tegen de Zwitserse grens, waar je op een mooi uitzicht op de vierduizenders wordt getrakteerd.

FAQ: meestgestelde vragen over de Schluchtensteig

Hoe lang is de Schluchtensteig en waar begin je?

De Schluchtensteig in Duitsland begint in het dorp Stühlingen en eindigt in Wehr, zo'n 119 kilometer verderop. Gemiddeld genomen doe je er vijf tot zes dagen over om de wandeling te voltooien. In totaal maak je 3.000 hoogtemeters. 

 

Wat is een handige dagindeling voor de Schluchtensteig?

We adviseren om de Schluchtensteig in 5 dagen te lopen. Dit is een goed uitgangspunt:

 • Etappe 1: Stühlingen – Ewattingen (29 km)
 • Etappe 2: Ewattingen – Lenzkirch (27 km)
 • Etappe 3: Lenzkirch – St. Blasien (25 km)
 • Etappe 4: St. Blasien – Todtmoos (20 km)
 • Etappe 5: Todtmoos – Wehr (22 km)
Hoe kom je bij het beginpunt van de Schluchtensteig?

Je kunt het beginpunt Stühlingen goed bereiken per trein die vanaf Amsterdam of Brussel naar Basel rijdt, waar je overstapt richting Lauchringen en het laatste stuk met de bus aflegt. Totale reistijd: ongeveer negen uur.

Wat is de beste reisperiode voor de Schluchtensteig?

De beste tijd om de Schluchtensteig te wandelen is van mei t/m september met het late voorjaar en vroege herfst als beste reistijd. De temperaturen zijn dan aangenaam en het is minder druk op de trail. In de winter is het niet mogelijk en kan het flink koud worden. In de zomer is het wat drukker en kan het flink warm worden.

Hoe zwaar is de wandeling door de Schluchtensteig?

De Schluchtensteig is een fijne wandeling voor beginnende langeafstandswandelaars, of als je er een week even helemaal tussenuit wilt. De paden zijn goed gemarkeerd en niet al te technisch. Je hebt voldoende voorzieningen onderweg en komt ook andere wandelaars tegen. De trail biedt een prettige mix van rust en gezelligheid. Neem goede regenkleding mee, want het weer kan altijd omslaan. Het is verstandig om de tocht ruim vooraf te boeken, er zijn niet zo heel veel accommodaties in de dorpjes.

Wat is het Zwarte Woud en hoe is het om daar te wandelen?

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied van Duitsland en bestaat voornamelijk uit dennen- en sparrenbomen. Meer dan de helft van alle boom- en plantensoorten die je in Duitsland kunt vinden, komen er voor: zo’n 1200 verschillende. Het is een middelgebergte, met toppen tussen de 500 en 1500 meter, in het uiterste zuidwesten van Duitsland. Dit is verbonden met de Alpen, en grenst aan Frankrijk en Zwitserland. Met meer dan 24.000 km (!) aan wandelpaden is dit een paradijs voor wandelaars. Meer trails en informatie kun je vinden op de website van Hiking Trails (Engelstalig). Of lees ons artikel over wandelen in het Zwarte Woud. 

Kaartje - hoe en waar loop de Schluchtensteig?

Image
Schluchtensteig Zwarte Woud
Elmar Teegelbeckers...
Image
Schluchtensteig Zwarte Woud
...schrijver van dit artikel

Reisverhaal

Stühlingen is een typisch Duits dorpje in de deelstaat Baden-Württemberg. In het Gasthaus waar ik neerplof, hangt de geur van oude, eikenhouten meubels en voor de ramen hangen ouderwetse, geblokte gordijnen. Verse Schnitzel en Kartoffelsalat staan op het avondmenu voordat ik morgen de 119 kilometer lange Schluchtensteig start. Het is een van de Top Trails of Germany, het keurmerk voor goed gemarkeerde en uitzonderlijk mooie trails. Dat belooft veel goeds!

"Vooraf dacht ik, ‘ach, Duitsland, dat zal toch wel meevallen?’ Maar niks is minder waar"

Onverwachte beklimmingen

De eerste etappe van de Schluchtensteig start direct vanuit het hotel, en loopt zo het dorp uit. Eerst over wat brede gravelwegen, maar al snel gaat de tocht over smalle bospaden. Het is eind september en normaal kan het hier dan behoorlijk fris zijn. Ik heb geluk: de zon laat zich tussen de bomen zien en zorgt voor een aangename temperatuur. De eerste dag verrast het vele klimmen en dalen. Vooraf dacht ik, ‘ach, Duitsland, dat zal toch wel meevallen?’ Maar niks is minder waar. Ik voel mijn kuiten als ik de steile Buchberg beklim. Zo af en toe kom ik een wandelaar uit de buurt tegen, die mij vriendelijk begroet en een praatje maakt. De top vormt ook het figuurlijke hoogtepunt. Daar kom ik een vogelspotter tegen die met zijn verrekijker in de diepte staart. Ik kijk met hem mee en zie het dorpje dat vandaag het eindpunt is. Na bijna 30 kilometer is Ewattingen het eindpunt, waar ik overnacht in het enige Gasthaus dat er is.

Image
Schluchtensteig Zwarte Woud

Door de langste kloof, de Wutachschlucht

De volgende dag wandel ik verder door de eerste Schlucht, de Wutachschlucht. Het is meteen de langste in dit gebied, en hij voert een heel stuk langs grote rotsformaties en rivierstromen. Het is vochtig in de kloof en ik moet mij flink concentreren op de soms wat gladde stenen en boomstronken. Gelukkig heb ik wandelstokken mee, die geven wat zekerheid. Het pad is prachtig. Ik loop langs de rivier, naast de rotswanden, met zo nu en dan een pittige klim en dan weer een afdaling, diep door het Zwarte Woud. Verder is er niemand. Het is zo stil – op het gekwetter van wat vogels na – dat ik elke voetstap hoor. De tocht door de ‘Grand Canyon van het Zwarte Woud’ brengt mij naar de Wutachmühle, een oude zagerij, en iets verderop naar het dorpje Lenzkirch, het eindpunt van de etappe. Ik overnacht hier in een van de Gasthäuser langs het pad.

Overnachten in de gezellige Gasthäuser

De Gasthäuser zijn fijn, want je kunt er goed eten en heerlijk uitrusten zodat je er de volgende dag weer tegenaan kunt. En de trail heeft nog een pittige klim in petto. Eerst de beklimming van de Bildstein, die piekt op 1134 meter, om vervolgens uit te kijken over de Schluchsee, het stuwmeer dat met zijn grote omvang kenmerkend is voor de regio. Aan het meer zit het typisch Duitse restaurant Unterkrummenhof, waar je uitgebreid kunt eten. Het menu, met veel vlees en kaasfondue, is iets te zwaar voor mij omdat ik nog heel wat kilometers moet maken vandaag. Een koud colaatje en een grote kom soep en om even uit te rusten voordat ik mijn weg vervolg. Brede gravelwegen brengen je naar St. Blasien, het eindpunt van etappe drie. Terwijl ik het dorpje binnenloop, voel ik meteen dat het bruist, anders dan in de meeste dorpjes langs de trail, die heel rustig zijn. Ik volg de rivier de Alb en kijk mijn ogen uit op de niet te missen abdij. De 9e-eeuwse Abdij van St. Blasien is een reusachtige verschijning. Met een koepel van 36 meter doorsnee en 62 meter hoogte is dit een van de grootste koepelkerken van Europa.

Image
Schluchtensteig Zwarte Woud
Hét lokale krachtvoer: flammkuchen!
Image
Schluchtensteig Zwarte Woud
Onderweg vind je goede bewegwijzering, verdwalen is er dus niet bij
"Verrassend hoe elke dag in het Zwarte Woud toch weer anders kan zijn"

Uitgestrekte bossen en Schwarzwalder Torte

De komende etappes zijn wat gemoedelijker na het vele klimmen van de afgelopen dagen. Doordat je op de Schluchtensteig elke dag een dorp passeert waar je kunt overnachten, staat er elke ochtend een klim op het programma naar de volgende heuveltop, om vervolgens weer af te dalen. Richting Todtmoos is dat niet anders, al is het uitzicht onvergelijkbaar. De uitgestrekte bossen maken plaats voor een prachtig vergezicht. Ik loop op een plateau en kan vanaf hier zelfs de vierduizenders van het Berner Oberland in Zwitserland zien. Een Alpenpanorama! De Schluchtensteig blijft verrassen. Een laatste stukje Schlucht vervolgt de trail naar Todtmoos, waar ik tegen een Bäckerei aanloop, volgens de tekst op de deur een van Duitslands beste. Dat kan maar één ding betekenen: Schwarzwalder Kirschtorte, de beroemde chocoladetaart met kersen.

Na bijna 3000 hoogtemeters ben ik op de laatste dag vooral aan het dalen. De route naar het dorp Wehr, door de Wehraschlucht, verveelt geen moment. Verrassend hoe elke dag in het Zwarte Woud toch weer anders kan zijn. Ik liep langs diepgroen begroeide rotsen over een dik bruin bladerdek, met uitzicht op de uitgestrekte bossen. Ik kom nog wat meer wandelaars tegen, we wisselen onze ervaringen uit. En we plannen op basis van elkaars adviezen alvast een volgende trail. Want één ding is zeker: het Zwarte Woud belooft nog veel meer. Ik daal verder af en loop zo het oude weverij- en textielstadje Wehr in. Na 119 km zit deze langeafstandswandeling erop en kom ik bij van wat pittige dagen op de trail.

Georganiseerd wandelen door de Schluchtensteig?

Hikend van hoogvlakten met vergezichten tot mysterieuze diepten van ruige kloven, eindig je met een blik op de fraaie Schluchsee als je kiest voor de 5-daagse reis. Maar je kunt ook 'all-inclusive' gaan en de hele tocht uitlopen via het mooie Sankt Blasien, Todtmoos en eindigen in Wehr, vlakbij het Rijndal.

Bekijk de reis hieronder.

Duitsland - Zwarte Woud Privéreis 5 dagen

Trektocht langs hotels en gasthöfe

 • De ruige kant van het Zwarte Woud
 • Korte en lange variant
 • Het spoor van water
Vanaf € 523,75 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 3 op 5
 • Comfort: 3 op 5
 • Geschikt voor gezinnen
 • Trein mogelijk

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3x (5 dgn) of 6x (8 dgn) bagagevervoer (1 stuk pp, max. 20 kg)
 • gratis openbaar vervoer met de gastenkaart
 • digitale reisinformatie
 • brochure Schluchtensteig (ter plekke)
 • wandelpas (om stempels te verzamelen)
 • toeristenbelasting (Kurtax)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
Schluchtensteig Zwarte Woud
Prachtige paden door rustige, dichte bossen
Image
Schluchtensteig Zwarte Woud
Fraaie uitzichten langs de trail
De schrijver

Wie is Elmar Teegelbeckers?

Elmar Teegelbeckers is reisjournalist en oprichter van het platform hiking-trails.comHij schreef ook het boek Hiking Trails, over de mooiste langeafstandswandelingen van Europa. Eerder schreef hij op Op Pad dit artikel over Thru-hiking: alles wat je wilt weten. 

Image
Schluchtensteig Zwarte Woud