icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Marks's fiets Op pad rondje Nederland
Routes

Rondje Nederland fietsen deel 4

  • 25 juni 2014
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Gijs Loning

Op Pad fietst een rondje Nederland. Met de tent achterop langs de randen van ons land. Per aflevering (8 in totaal) een twee- of driedaags traject met overnachtingen op kleine campings. De basis van ons rondje loopt over LF-trajecten (Landelijke Fietsroutes), maar waar we mooiere paadjes vinden, wijken we daar van af. De plekken waar we het stokje overgeven zijn de stations.

Roermond - Geijsteren - Arnhem, 180 km/2 dagen

De vierde etappe van ons Rondje Nederland voert in twee dagen van Roermond via Geijsteren naar Arnhem door de provincies Limburg, Noord-Branbant en Gelderland. We volgen de bordjes LF3 Maasroute die de steden Maastricht en Arnhem met elkaar verbindt. Echter wijken we geregeld van de LF3 route af.
 

Landschap

Deze fietsroute is een mengelmoes tussen landschappelijk schoon en stedelijke bebouwing. Om dat laatste kan je niet heen als je begint bij het station in Roermond, pal aan de Maas door Venlo fietst en dan eindigt in het centrum van Arnhem. Zowel het begin als eindpunt lijkt een schier oneindige reeks van wegomleggingen en dus is het af en toe creatief zoeken naar de juiste route. De weg door Venlo gaat door een prachtig stukje stadsvernieuwing met De Maaspoort als ideale plek om bij warm weer een ijsje te eten. Tussen de verstedelijking door  heb je bijna altijd zicht op de kronkelende Maas. Vooral het stuk tussen Roermond en Venlo is mooie route langs over de rechteroever van het water en als het de juiste tijd kan je overal Asperges eten of kopen voor de avondmaaltijd bij de tent. Na Venlo verandert het karakter van de tocht en is veerpontjes hoppen naast fietsen de voornaamste bezigheid. Vooral het stuk tussen Vierlingsbeek en Afferden gaat door een prachtig oudhollands heggenlandschap. Bij Groesbeek en Berg en Dal worden de benen op de proef gesteld met korte heftige klimmen. Eenmaal de Ooijpolder door en de Rijn over bij Millingen gaat het langs het Pannerdenskanaal relatief vlak naar Arnhem, het eindpunt van deze tocht.

Image
Mark Op pad rondje Nederland
Dag twee, bloesem
Image
Op pad rondje Nederland in Epen

Dag 1: Roermond - Geijsteren, 82 km

De vlaai, de missie en het biertje

Station Roermond. Met volgepakte fietsen passen we net in de lift die ons naar straatniveau brengt. Fietsmaat Marc en ik profiteren van het Limburgse: de dag begint met vlaai. Rond het station ligt de boel op z’n kop: straten zijn opengebroken, gele borden versperren de weg. We missen de LF-route en knooppuntbordjes. Op de kaart rijden we de stad uit; industrieterreinen en de Outlet achterlatend. En dan opeens de rust van kleine dorpjes aan de rand van het water. Asselt met z’n lieve kerkje, de molen tussen Rijkel en Beesel en na het pontje de stokoude ruïne van Kessel.

Missiemuseum

Tot aan Baarlo volgen we de LF3, maar daarna gaan we vreemd. We nemen opnieuw een veerpont en komen in Steyl. Het hier gevestigde Missiemuseum is een bezoek meer dan waard. Opgezette dieren, uitgedroogde insecten en enge maskers uit destijds Verweggistan worden tentoongesteld in stokoude vitrines. Niets digitaal. Niets interactief. Gewoon kijken.
Venlo is een lang stuk verstedelijkt gebied. We steken de Zuiderbrug en de Maasbrug over. Het uitzicht op De Maaspoort - een van de mooiste stadsvernieuwingsprojecten die ik ken - is fantastisch. Het is er een gezellige drukte: duidelijk the place to be met goed weer.

Kabouterkasteel

Bij Velden steken we voor de vijfde keer de Maas over en komen in Grubbenvorst. Tot Lottum fietsen we door afwisselend bos en langs rozenkwekerijen. In Lottum is het even zoeken naar het kleinste kasteeltje van Nederland De Borggraaf. Het heeft een heus poortgebouwtje met een minibrug over een slotgrachtje waar je met een aanloop zo overheen springt. Een kilometer verder zitten we opnieuw op de veerpont. We passeren Arcen met zijn beroemde kasteeltuinen en bezoeken de brouwerij van Hertog Jan. Hier nemen we de laatste veerpont van de dag naar Broekhuizen en sluiten de dag in stijl af op Landgoedcamping Geysteren.

Dag 2, Geijsteren - Arnhem, 98 km

Opnieuw de bergen in

lijf heeft de nacht op een matje niet goed doorstaan: zere rug en tintelende vingers, maar gelukkig heeft zijn hoofd er zin in. We rijden eerst door een mooi coulissenlandschap waarbij het LF3-stuk tussen Vierlingsbeek en het aan de overkant gelegen Afferden - juist, opnieuw een veerpont - echt een van de hoogtepunten van deze twee dagen is. Tussen de heggen spurten regelmatig reeën weg. Bij Gennep stappen we even af voor de ruïne van het Genneperhuis. Daarna laten we de Maas achter ons en beginnen aan de beklimming van de Zevendalseweg. Met 6,6% een peulenschil in vergelijking met wat nog komt. Na de Maldensebaan (5%) en de Meerwijskelaan, Zevenheuvelenweg en Clarenbeekseweg (4,2%) gaat het vol gas naar beneden over de Nieuwe Holleweg (10,9%/53 km/u), gevolgd door het extra lusje over de Oude Holleweg met 300 meter 11,8%. Au!

John Frostbrug

Met strakke kuiten rijden we de Ooijpolder in en slingeren we over de dijk naar Kekerdom. Links van ons de brede Waal en grote schoorstenen van steenfabrieken. Het veerpontje bij Kekerdom vaart nog niet, dus komt er een extra slinger bij naar Millingen a/d Rijn. Hier gaat het veer letterlijk over de rand van Nederland. Daarna is het nog een dik uur stoempen langs het Pannerdensch Kanaal voordat we over de John Frostbrug Arnhem binnen fietsen. Missie geslaagd.

Tips:

  • Het Missiemuseum in Steyl mag je niet overslaan. Het museum is ontstaan doordat vele missionarissen vanuit allerlei landen dieren, insecten en volkenkundige objecten mee naar huis namen. De collectie is sinds de opening in 1931 niet veranderd en vormt een prachtige tijdscapsule van hoe we destijds tegen het onbekende aankeken. www.steyl.eu.
  • De bierbrouwerij van Hertog Jan in Arcen. Met een gids kan je er een ronddeling maken en daarna aan de overkant een biertje proeven in het cafe van Hertog Jan. Meer info op www.hertogjan.nl.
  • Ging zin om bij de tent te koken? Wij aten bij eet en drinkcafé 't Trefpunt in Geijsteren. Top plek, goede bediening en lekker eten voor een normale prijs. www.eetendrinkcafe.nl
  • We hoppen regelmatig de Maas over met de veerpont. Meestal grote, maar ook een aantal kleinere fiets- en voetveren die lang niet altijd varen. Kijk daarom voor vertrek op www.voetveren.nl voor het vaarschema.

Kamperen

Wie van kamperen houdt, zit goed op deze etappe. Hier overnachtten wij:

Camping Landgoed Geijsteren klinkt deftiger dan het is. Het is een natuurkampeerterrein met 70 plaatsen. Sanitair is goed, en in juli en augustus kun je de tent opzetten aan de Maasoever. Bij slecht weer is de overdekte eettafel met openhaard en stenen broodbakoven de plek om bij te komen. www.campinglandgoedgeijsteren.nl.