icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Oostenrijk, mensen lopen in de natuur
Artikel

Overnachten in berghutten in de Alpen

Op de redactie van OP Pad kwam een vraag binnen van een lezer: 'Zijn Oostenrijkse hutten ook toegankelijk voor niet-leden van een Alpenverenigingen? En moet ik vooraf reserveren?'
Op Pad Reporter Gerdi Verwoert geeft antwoord.

'Als lid van de Oostenrijkse Alpenvereniging heb ik daar nooit over nagedacht maar de vraag doet me realiseren, dat het natuurlijk wel een belangrijk aandachtspunt is wanneer je vanuit Nederland een huttentocht plant. Het is immers op zijn zachtst gezegd nogal vervelend wanneer je ’s avonds ergens ver van de bewoonde wereld voor een gesloten hut komt te staan.

Hutten in de Alpen

In de Alpen staan vele hutten die lang niet allemaal voor overnachting door derden (i.e. anderen dan de eigenaren) bestemd zijn. Ik beperk me hier tot de hutten die juist wel voor derden bestemd zijn. Hutten dus, die zijn gericht op de ontvangst van en overnachting door wandelaars en klimmers. In Oostenrijk zijn dergelijke hutten in verreweg de meeste gevallen het eigendom van één van drie grote verenigingen:

•   de Oostenrijkse Alpenvereniging
•   de Oostenrijkse Natuurvrienden Bond
•   de Duitse Alpenvereniging

Veel hutten zijn ooit langs handelswegen gebouwd als schutplek tijdens heftig slecht weer, als overnachtingsmogelijkheid voor reizenden en als steunpunt. De handelswegen zijn in onbruik geraakt en de hutten bieden nu vooral onderdak aan wandelaars, bergbeklimmers en toerskiërs.

Iedereen kan er overnachten

Als hutteneigenaren bieden genoemde verenigingen primair onderdak aan hun leden; een belangrijk deel van de hutkosten (onderhoud, personeel, etc.) worden immers door diezelfde leden gedragen. De eerder genoemde verenigingen zijn bovendien met andere (Europese) alpenverenigingen een overeenkomst aangegaan waarin is vastgelegd, dat de leden van deze verenigingen op de onderlinge hutten zullen worden behandeld alsof zij lid zijn van de bezittende vereniging, het zogenaamde 'Gegenrecht' (Recht van wederkerigheid). Ben je met andere woorden lid van bijvoorbeeld de NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging), dan krijg je korting op de overnachtingprijs in hutten van deze vereniging.

Het oorspronkelijke doel van de hutten (onderdak bieden bij slecht weer en overnachtingsmogelijkheid voor reizenden) suggereert echter een breder publiek dan alleen Alpenverenigingsleden en wordt gelukkig ook tegenwoordig nog in ere gehouden. Met andere woorden: ook niet-leden zijn welkom om in berghutten van deze verenigingen te overnachten. Het is wel zo, dat voor leden en niet-leden meestal verschillende prijzen worden gerekend. Als lid van deze vereniging ontvang je korting, waarbij het niet uitmaakt welke vereniging de eigenaar van de betreffende berghut is of van welke vereniging jij lid bent.

Reserveren is verstandig

Ben je bezig een huttentocht te plannen, dan is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de hutten langs je tocht om overnachtingsplekken te reserveren. Het aantal slaapplaatsen op een hut is vaak beperkt. Op populaire routes en/of hutten kan het daarom gebeuren dat alle slaapplaatsen vergeven zijn als jij voor de deur staat. Een kort telefoontje naar de huttenwaard kan dan veel ellende voorkomen.

Heb je je slaapplaats geregeld, maar veranderen je plannen en zal je geen gebruik van de gereserveerde hut maken? Wees dan zo netjes en informeer de huttenwaard. Hij weet dan, dat jouw plek beschikbaar is voor anderen. En hij weet dat je je routeplannen gewijzigd hebt. Het zal namelijk de eerste keer niet zijn, dat een grootse zoekactie op touw wordt gezet naar iemand die op de hut wordt verwacht, terwijl die persoon al lang thuis met een kop koffie op de bank zat. De kosten van een dergelijke zoekactie komen voor rekening van de gezochte en kunnen in de duizenden euro’s lopen. In vergelijking daarmee is een kort telefoontje om je af te melden een fluitje van een cent.

Lidmaatschap Alpenvereniging

Zelfs als je niet elke vakantie in de bergen doorbrengt kan het zich lonen om lid te worden/zijn van een Alpenvereniging. Het lidmaatschap biedt vele voordelen, waarbij vooral de uitstekende verzekering van ziekte- & bergingskosten in het oog springt. Zo’n verzekering gecombineerd met de goedkopere huttenovernachtingen en andere voordelen wegen absoluut op tegen de lidmaatschapsprijs (ca € 50). Meer informatie over de voordelen van een lidmaatschap vind je op de websites van de betreffende verenigingen.

Aanvullende informatie huttentochten in de Alpen

•  Zwitserse Alpenvereniging

•  overzicht van private hutten (wereldwijd)

•  de leden van de UIAA (International Mountaineering and Climbing Association). Leden van verenigingen die zijn aangesloten bij de UIAA krijgen korting op hutten van andere bij de UIAA aangesloten verenigingen. Let op: één van Gegenrecht-logo’s moet dan wel op je lidmaatschapskaart staan

•  toelichting op het recht van wederkerigheid op de website van de Oostenrijkse Alpenvereniging

. NKBV, overzicht kindvriendelijke berghutten