icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen door Oostenrijk
Routes

Onbekende wandelingen in Oost-Tirol

  • 26 juni 2014
  • Door: Gerdi Verwoert
  • Fotografie: Gerdi Verwoert

Soms vraag ik me af waarom bepaalde prachtige wandeltochten door toeristen nauwelijks gelopen worden. Een mogelijke reden is, dat het niet altijd gemakkelijk is aan de hand van een wandelkaart te bepalen welke van de vele aangegeven routes echt de moeite waard zijn. In ieder geval valt de wandeling naar de St. Pöltner Hütte, hoog boven Mittersill op de grens van Salzburg en Oost-Tirol, in deze categorie.

St. Pöltner Hütte

Wanneer ik zelf, op zoek naar een mooie wandeling de kaart bestudeer, doe ik altijd mijn best weg te blijven van horizonvervuilende zaken als hoogspanningsmasten en andere uitingen van onze geïndustrialiseerde wereld. De wandeling naar de St. Pöltner Hütte valt op het eerste gezicht af. De route loopt vanuit het noorden immers grotendeels parallel aan hoogspanningsmasten, die hun kabels vanuit Salzburg de Felbertauern naar Osttirol brengen. Als een in Mittersill wonende bergwandelgids moest ik de enige echte berghut op Mittersiller grondgebied echter ten minste één keer hebben bezocht. Gelukkig maar, want zo leerde ik een prachtige wandeling kennen.

Verschillende wandelroutes

Je kunt de hut op verschillende manieren bereiken. Vandaag beperk ik me tot de mooiste drie dagtochten.

Vanuit het noorden

Twee routes brengen je vanuit het noorden naar de St. Pöltner Hütte. Beiden beginnen op de parkeerplaats bij de Hintersee in het Felbertal.

Route 1 – voor iedere bergwandelaar

Vanaf de parkeerplaats ga je naar het oosten en begin je aan een lange klim waarbij zo’n 700 hoogtemeters worden overbrugt. Vervolgens langs de hoogtelijnen over het Nassfeld om dan aan de volgende klim (± 480 hoogtemeters) naar de hut te beginnen. Terugweg: route 2 in omgekeerde richting

Route 2 – alleen voor ervaren, hoogtevreesvrije bergwandelaars

Vanaf de parkeerplaats ga je naar het zuiden om aan het einde van het dal aan de Trassensteig te beginnen. Langs deze deels met staalkabels gezekerde Steig worden over een korte afstand 700 hoogtemeters overwonnen (bij natte omstandigheden wordt deze route afgeraden). Enig klauterwerk kan daarbij niet helemaal worden vermeden, maar serieus wordt het nergens. De route sluit aan op route 1, waar deze het Nassfeld verlaat. Terugweg: route 2 in omgekeerde richting

Vanuit het zuiden

Route 3 – voor ervaren bergwandelaars

Vanaf de parkeerplaats bij het Matreier Tauernhaus in Osttirol (let op: betaald parkeren) een klein stukje naar het westen aan het Tauernhaus voorbij en vrijwel direct naar het noorden afbuigen om aan een steile klim door aanvankelijk bos en later over almweiden te beginnen. Ben je eenmaal 400 meter hoger, dan voert de mooiste route die je op deze kruising kunt kiezen naar het noordoosten langs drie meren: Grünsee, Schwarzsee en Grausee. Vlak voor aankomst bij de St. Pöltner Hütte moet nog even een met staalkabels gezekerde Steig worden genomen, maar dan zijn terras en Radler niet ver meer. Terugweg: route 3 in omgekeerde richting of langs de Tauernbach door het Tauerntrogtal.

Oversteek Felbertauern

Je kunt er ook, zoals ook de Kelten en de Romeinen voor jou, voor kiezen de Felbertauern over te steken met de St. Pöltner Hütte als tussenstop voor lunch of misschien zelfs een overnachting.

Tip

Voor de mooiste noord-zuid route combineer je route 1 met route 3.

De mooiste zuid-noord-combinatie krijg je door route 3 met route 2 te combineren.

Met een taxi keer je terug naar je auto.

Routes downloaden

Je kunt de onderstaande routes (in pdf- en gpx-formaat) downloaden via deze link.

  • Route 1 – Hintersee-parkeerplaats via Trassensteig naar St. Pöltner Hütte:
  • Route 2 – Hintersee-parkeerplaats via Nassfeld naar St. Pöltner Hütte:
  • Route 3 – Matreier Tauernhaus-parkeerplaats via Grünsee naar St. Pöltner Hütte:
  • Route 1 & 3 – Noordwaarts over de Felbertauern:
  • Route 3 & 2 – Zuidwaarts over de Felbertauern:
  • Alle routes – Wandelen naar de St. Pöltner Hütte: