Wetenschapper komt met blarenpreventietip

Wetenschappers onderzoeken alles. Wat de sociale functie is van breien, hoe homofiel wilde eenden zijn, waarom het woordje huh wereldwijd voorkomt, en recentelijk ook hoe je blaren kunt voorkomen. Dat laatste is best nuttig. Want, bleek uit het onderzoek, een simpel papieren tapeje is een prima blarenpreventiemiddel.

kroegjes bier_1578uit
Ongeveer elke wandelaar kent het probleem: blaren

Uit elkaar

Blaren komen ontzettend veel voor, iedereen krijgt ze weleens. Ze worden veroorzaakt door wrijving. Door het langdurige schuren worden de verschillende lagen van de huid uit elkaar getrokken, wat een heet gevoel veroorzaakt, feitelijk een pre-blaar. Gaat de wrijving daarna door, dan komt er vocht tussen de verschillende lagen. Voilà de blaar en de bijbehorende pijn. Gek dus eigenlijk dat er nooit iets is gevonden dat blaren voorkomt, moet Dr. Grant S. Lipman van Stanford University hebben gedacht. Lipman is ook arts bij verschillende ultramarathons. Toen hij van verschillende ultralopers hoorde hij dat zij een middel gevonden hadden dat blaren voorkomt, besloot hij hun remedie wetenschappelijk te onderzoeken. Het ging om papieren tape. Een goedkoop en algemeen bekend tape dat in ziekenhuizen wordt gebruikt om verband vast te zetten, en in elke apotheek te koop is. Het is dunner dan verband, inderdaad van papier, en ademt. Het voordeel ervan is dat het niet je halve huid wegtrekt als je het na gebruik van je voeten haalt.

Wandelen in de Kitzbühler Alpen 08
Ook goed ingelopen schoenen helpen blaren voorkomen

Ultra-ultra lopers

Het onderzoek deed Lipman onder ultra-ultralopers die dagen achtereen door de woestijn rennen, extreem blaargevoelig terrein. Hij vroeg de lopers of ze bereid waren tape op hun voeten te laten plakken. 130 mannen en vrouwen zeiden ja. Wie in het verleden blaren had gehad – bijna iedereen – kreeg tape op de voormalige blarenplek, anderen kregen het op willekeurige plekken. Na zes etappes en ruim 350 kilometer hardlopen, bekeken Lipman en zijn team de resultaten. De meeste lopers bleken tenminste één blaar te hebben ontwikkeld. Maar slechts weinigen hadden een blaar onder het tape. 70% van de blaren was ontstaan op de niet beplakte delen van de hardlopersvoeten. In totaal was het aantal blaren met tenminste 40% verminderd, stelde Lipman. ‘Een zeer robuust effect.’ Het onderzoek is in april gepubliceerd in het Clinical Journal of Sport Medicine.

Micropore+paper+taping+for+blisters
Zo plak je paper tape op je voeten

Klein minpuntje

Enige minpuntje was dat het tape niet zes dagen lang houdt. Voeten die zweten zorgen voor het loslaten van het tape. Lopers moesten dus een rolletje tape bij zich hebben om hun voeten opnieuw te beplakken. De meesten vonden dat echter geen bezwaar. Ze zeiden dat ze het tape ook in de toekomst zouden gebruiken.

Delen

Waardering
74080
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *