4 x nieuwe NS-wandeling

Na 26 jaar zit er nog steeds geen spoortje sleet op de populaire NS-wandelingen. Maandag 4 april was de officiële lancering van vier nieuwe dagtochten. Naast een wandeling in de omgeving van Elst (bij Arnhem) kunnen er komend jaar ook NS-bordjes gevolgd worden bij Bergen op Zoom, Ravenstein en Halfweg-Zwanenburg (bij Amsterdam).

Maar liefst 360.000 keer zijn in 2015  de in totaal 46 NS-wandelingen van station naar station gedownload. En omdat iedere download voor twee wandelaars staat, gingen vorig jaar dus in totaal ruim 700.000 wandelaars op pad om een NS-wandeling te lopen. Imposante getallen!
De NS-routes zijn sinds 2012 alleen nog via internet verkrijgbaar, daarvoor waren ze als handzaam boekje op ieder station in Nederland te koop. De nieuwe routes in 2016 zijn:

 • Park Lingezegen: Elst – Arnhem Zuid – Arnhem Centraal, 7,5, 9 of 16 km
  Deze wandeling komt langs drie NS-stations. Je loopt door het gloednieuwe landschapspark Park Lingezegen met dijkjes, sloten, jonge bosaanplant, maar ook eeuwenoude notenbomen. Het tweede deel van de route gaat door de uiterwaarden van de Rijn: het ruige Meinerswijk.
 • Fort de Roovere: Bergen op Zoom, 18 km – met bus 13 of 16 km
  Wandelen door uitgestrekte bossen, landgoederen en langs een oud fort dat deel uitmaakt van de West-Brabantse Waterlinie. Dwars door het historische centrum van Bergen op Zoom loop je terug naar het station. Een mooie mix van natuur en cultuur.
 • Land van Ravenstein: Ravenstein, 9 of 16 km
  Tussen Nijmegen en Oss slingert de Maas door een weids landschap met her en der een paar verspreid liggende oude dorpjes. Struin door de uiterwaarden, volg stille asfaltweggetjes en maak ’s zomers de oversteek met het voetveer naar het middeleeuwse Batenburg.
 • De Bretten: Halfweg-Zwanenburg – Sloterdijk, 10 km
  Struinen door een ruig stukje natuur terwijl flats, spoorlijnen en snelwegen altijd in de buurt zijn. Deze avontuurlijke route is ook geschikt voor (oudere) kinderen.

Vaste wandelaars

Vier nieuwe NS-wandelingen betekent automatisch ook dat er vier wandelingen zijn gesneuveld. Waarom moeten er eigenlijk jaarlijks routes verdwijnen? Sietske de Vet werkt bij de Stichting Wandelnet en is verantwoordelijk voor de NS-wandelingen. ‘Wandelnet ontwikkelt de nieuwe wandelingen in opdracht van de NS. Contractueel is vastgelegd dat het er 46 moeten zijn. Als we niet jaarlijks nieuwe wandelingen uitzetten, haakt een vaste groep wandelaars af omdat ze alle routes al een keer hebben gelopen. Dat willen we niet. Daarnaast geeft het ons de mogelijkheid om aan te haken bij nieuwe natuurprojecten zoals we dat nu hebben gedaan bij Meinerswijk onder Arnhem.’

ns-wandelingen-03
De markering.

700 vrijwilligers

Overigens is het een misverstand dat de ‘oude’ NS-wandelingen definitief verdwijnen. Ze blijven wel degelijk bewaard en zijn te downloaden onder de noemer OV Stapper. De Vet: ‘Deze wandelingen worden ook nog gewoon onderhouden, misschien wel wat minder intensief dan de lopende NS-wandelingen. Dat onderhoud wordt gedaan door zo’n 700 vrijwilligers van Wandelnet. Zij zijn het ook die jaarlijks aan de basis staan van de nieuwe routes. Door hun oren en ogen open te houden, weten ze waar mogelijk nieuwe kansen liggen. Eerst komt er een verkenning en vervolgens wordt er een voorlopige routebeschrijving gemaakt. Die routebeschrijving wordt een paar keer nagelopen en als hij klopt, wordt hij definitief online gezet. Die controle moet uiterst secuur gebeuren, er mag geen enkele fout instaan. NS-wandelingen moeten misschien nog wel meer dan een LAW-wandeling, 100% betrouwbaar zijn. Natuurlijk veranderen er dingen en het is de taak van onze vrijwilligers om die veranderingen bij te houden en door te geven. Zo blijven de routes altijd actueel.’

Slechte reviews

Op basis van welke criteria worden NS-routes, soms na jaren trouwe dienst, uit de vaste lijst geschrapt? ‘Als ze te weinig worden gedownload en als ze te veel slechte reviews krijgen’, legt De Vet uit. ‘Een populaire route als het Naardermeer is dit jaar bijvoorbeeld gesneuveld. Uit de reviews bleek dat veel wandelaars vonden dat de route te veel asfalt kende, rumoerig was door laagvliegende vliegtuigen en te vaak langs de drukke A1 liep. Daar moet je dan iets mee. Ja, soms zijn het ook pareltjes die er verdwijnen, maar als ze steeds minder gedownload worden moet je harde keuzes maken.’

Klassiekers

Zo verdwenen in 2016 de routes Naardermeer, Geniedijk, Bieslandse Bos en Mariënwaerdt-Linge uit het NS-pakket en werden overgeheveld naar een divisie lager, de OV Stapper. De populairste routes blijven volgens De Vet met afstand de Veluwezoom en de bijna 19 km lange NS-route dwars door Den Haag naar Scheveningen. Ook klassiekers als de Hemelse Berg (Arnhem) en de Utrechtse Heuvelrug doen het onverminderd goed. Deze routes, maar ook de vier nieuwe, zijn gratis te downloaden via www.eropuit.nl/wandelen en www.wandelnet.nl. Op deze sites vind je ook de gpx-bestanden voor gebruik op smartphone of gps.

Delen

Waardering
73045
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *