The making of… Schokgolf

Op Pad reporter Frank van Zwol is een veelzijdig type. Naast leuke artikelen maken voor Op Pad is hij gediplomeerd wildernisgids, geeft hij outdoortrainingen- en cursussen, is hij vertegenwoordiger voor Ally vouwkano’s op de NL markt én, het meest verrassend, thrillerauteur. Hoewel, verrassend… Niet als je weet hoe Frank aan zijn inspiratie komt!

In november verscheen Franks vierde en nieuwste thriller ‘Schokgolf’. Hierin krijgt fotograaf en geheim agent Tom Brandt op IJsland te maken met mysterieuze trillingen in een vulkaankrater, natuurgeweld, sabotage, intriges en moslimterroristen met apocalyptische plannen. Alvorens hij Schokgolf schreef daalde Van Zwol zelf af in de krater van de Thrihnukagigurvulkaan, scheurde met een sneeuwscooter over de krater van de uiterst explosieve Katla en trok te voet door het binnenland van IJsland. Daar willen we natuurlijk meer van weten!

Klinkt als een droombaan die thrillerresearch?

Het is niet echt een baan, meer een avontuurlijke zoektocht naar informatie voor mijn boek. Ik zuig alles in zo’n land op: de weerbarstige natuur, eigenzinnige mensen, de cultuur en internationale politiek; alles krijgt een plek in mijn thrillers. Maar bovenal wil ik een land tot in al mijn spiervezels en hersencellen doorleefd hebben voor ik erover schrijf. Toen ik in een liftbakje bungelde met 100 meter gapende duisternis van een vulkaankrater onder me, bekroop me echt het gevoel van What if
“De vier duimdikke staalkabels trillen als de snaren van een reusachtige basgitaar,” schreef ik en daarmee begint Schokgolf.
Als dat maar goed afloopt, denk je dan. Mooi niet natuurlijk.

Te voet over de Laugavegur, hier aan de voet van Myrdalsjökull en met uitzicht over het Godenland waar in Schokgolf het hellevuur uitbreekt.
Te voet over de Laugavegur, hier aan de voet van Myrdalsjökull en met uitzicht over het Godenland waar in Schokgolf het hellevuur uitbreekt.

Terroristen die een vulkaan opblazen. Hoe kom je op zo’n idee?

Een dreigend rampscenario in de overtreffende trap is natuurlijk een goede basis voor een thriller, maar eigenlijk heb ik het niet bedacht, het bestaat echt. Katla is de meest explosieve vulkaan op IJsland en staat historisch gezien op het punt om weer uit te barsten. Ik zag een televisiereportage over de dreigende rampspoed en toen viel bij mij het kwartje. Hé, als die vulkaan al op scherp staat, zouden terroristen hem dan niet kunnen gebruiken als bom, vroeg ik me af.

Schokgolf1
Met de sneeuwscooter op Myrdalsjökull, de ijskap die als een vulling op een holle kies op de krater van de uiterst explosieve vulkaan Katla ligt.

Maar dat gelooft toch geen mens?

Ik geloofde aanvankelijk ook niet dat het mogelijk was. Tot ik in Reykjavik met een vulkanoloog sprak die me – volkomen onbedoeld – een paar interessante tips gaf over het wankele evenwicht tussen de massa van de ijskap die Katla bedekt en de kraterprop die daar aan de onderkant tegenaan duwt. In Schokgolf heb ik een groep moslimterroristen daar een passend wapen voor laten ontwikkelen waarvan ik niet hoop dat iemand er echt mee aan de slag gaat. De vulkaan Katla is de laatste tijd overigens erg onrustig. Het zal toch niet waar wezen, denk ik regelmatig…

Wat heb je op IJsland gedaan aan research voor Schokgolf?

Mijn protegé Tom Brandt gebruikt zijn werk als natuurfotograaf als dekmantel voor zijn inlichtingenwerk. Vanzelfsprekend moest ik daarom ook naar fotografische hotspots zoals Landmannalaugar om in de geothermische bron te dobberen en de zwavel te snuiven. Ik liep de populaire meerdaagse trektocht Laugavegur om te voelen hoe het is als de grond onder je voeten stoomt en sist, hoe de oerkrachten vanuit de aardkorst omhoog willen.
In de krater van de Thrihnukagigur vulkaan daalde ik af naar het middelpunt der aarde, wat een spectaculaire openingsscène opleverde in Schokgolf. En natuurlijk wilde ik bovenop de vulkaan Katla staan. De wetenschap dat onder de vierhonderd meter dikke ijskap van Myrdalsjökull die de krater afdekt een uiterst explosieve vulkaan ligt, is fascinerend. Toen ik slierten stoom onder het ijs vandaan zag opstijgen, was ik blij dat ik daar met een sneeuwscooter was en me indien nodig razendsnel uit de voeten kon maken.

Schokgolf2
Het liftbakje halverwege de kraterpijp van de Thrihnukagigurvulkaan. Een spectaculaire afdaling naar het middelpunt der aarde.

Er wordt beweerd dat je zelf nogal op Tom Brandt lijkt. Klopt dat beeld?

Ik herken zijn hang naar avontuur en gevoel voor humor wel, maar natuurlijk ben ik Tom Brandt niet. Ik heb nooit rijles gehad in het Russische consulaat op Barentszburg, nooit met een kalasjnikov geschoten en ik stap niet zo maar een raam uit op de derde verdieping van een hotel (allemaal in Niemandsland).

Dus je werkt behalve voor Op Pad niet stiekem ook nog voor de militaire inlichtingendienst?

Het zou misschien wel lucratief zijn, maar ik schrijf liever thrillers en leuke artikelen dan inlichtingenrapporten of dreigingsanalyses. Het antwoord is dan ook: nee. En als het wel zo is, zou ik het uiteraard ontkennen, dus nu weet je eigenlijk nog niets.

Tenslotte kunnen we niet om de onvermijdelijke vraag heen: Wat wordt het volgende avontuur van Tom ehhh… Frank van Zwol?

Wat Tom Brandt gaat doen, weet ik nog niet. Meestal komt zijn chef Berendsen met een onmogelijke klus opdagen. Wat erg leuk is, is dat ik steeds vaker tips krijg van enthousiaste lezers die een klus voor Tom hebben, variërend van het oplossen van Nazi-geheimen, verdwenen vliegtuigen en allerhande complottheorieën. Frank van Zwol gaat daar rustig over brainstormen en als hij ergens een spannend verhaal in ziet, dan bedenkt hij natuurlijk eerst een mooi avontuur voor zichzelf voordat hij Tom weer aan het werk zet.

Schokgolf3
De kleurenpracht van Landmannalaugar is een must-see voor fotografen.

Cover-SchokgolfSchokgolf, Frank van Zwol, € 15,-, Karakter Uitgevers
Of rechtstreeks bij de auteur te bestellen:
www.wilderness-effect.nl/schokgolf.php

 

 

Frank van Zwol heeft tientallen jaren ervaring op buitensportgebied en ondernam vele succesvolle wildernisexpedities te voet, op ski`s of per kano in de wildernissen van Noord-Europa, Groenland, Canada en Alaska. Zijn website: www.wilderness-effect.nl.

Bekijk de boektrailer:

Delen

Waardering
77114
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Pingback: Boeklovers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *