In ontwikkeling: nieuwe testmethode om ziekte van Lyme sneller op te sporen

Jaarlijks krijgen twintigduizend Nederlanders de ziekte van Lyme door een tekenbeet. De ziekte kan hoofdpijn, griep, gewrichtspijn of zelfs verlamming veroorzaken. Snelle ontdekking en behandeling zijn belangrijk. Daarom doet Innatoss Laboratories een oproep om deelname aan hun onderzoek naar een nieuwe testmethode. 

Onderzoek naar nieuwe testmethode

De ziekte van Lyme verloopt in stadia, de symptomen waarmee die gepaard gaan worden via onderzoek steeds beter in kaart gebracht. Desondanks zijn er nog steeds veel vraagtekens over de ziekte. Onder andere doordat de symptomen niet altijd zichtbaar zijn en de ziekte pas jaren na besmetting de kop op kan steken. Hoe langer een besmette teek in de huid vastzit, hoe groter de kans is dat hij de Borrelia bacterie overbrengt. Na 72 uur wordt die kans op bijna 100% geschat (waarbij aangetekend dat besmetting niet per se leidt tot de ziekte van Lyme en niet elke teek besmet is). Daarom: hoe eerder je een eventuele besmetting ontdekt, hoe beter.

Hulp gevraagd nieuwe Lymetest

Het bedrijf Innatoss Laboratories ontwikkelt een test die binnen 4 weken na een tekenbeet laat zien of iemand geïnfecteerd is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een methode die kijkt naar de reactie van de bloedcellen. De cellulaire methode wordt in dit onderzoek vergeleken met de huidige diagnostiek, het meten van antistoffen. Deze stoffen komen bij de ziekte van Lyme vaak pas laat op. De bloedcellen reageren eerder en kunnen daarom mogelijk goed gebruikt worden in een vroege test. Bij alle deelnemers wordt de nieuwe test van Innatoss vergeleken met de huidige standaardtesten.

> Deelnemen aan de Innatoss Lyme-studie?
Dat kan als je minder dan tien dagen geleden gebeten door een teek en de teek minimaal 16 uur in je huid heeft vastgezeten.

Wat we weten van teken

De ziekte van Lyme houdt onderzoekers nog volop bezig. Wat er in het algemeen over de ziekte bekend is, staat hieronder nog even op een rijtje. De gegevens zijn voornamelijk gebaseerd op onderzoek van de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

> Bekijk het korte instructiefilmpje op de site van de Rijksoverheid

Het wezen van de teek

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren en komen wijdverspreid in Europa voor. Ook in Nederland en op steeds grotere schaal. Teken vallen niet uit bomen, ze klimmen normaal gesproken niet hoger dan anderhalve meter. Teken kunnen zich vastbijten in de huid en zicht volzuigen met bloed. Ze doen dat bij voorkeur op warme donkere plekken: in de liezen, de knieholtes, de oksels, de bilspleet, achter de oren, rond de haargrens in de nek en de schaamstreek. De beet van een besmette teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

tekenbeten-3

Besmette teek

Een beet van een teek kan alleen leiden tot de ziekte van Lyme als de teek besmet is met het Borrelia-bacterie. Dus niet iedere tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme. Bovendien leidt ook de beet van een besmette teek niet automatisch tot de ziekte van Lyme. Wordt je gebeten door een teek dan is het belangrijk het beestje zo snel mogelijk te verwijderen. Houdt daarna de plek van de teek goed in de gaten.

Eerste signaal besmetting

Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ring- of vlekvormige huiduitslag op de plek van de beet. De ring of vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. De rode ring of vlek verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Maar dit hoeft niet te betekenen dat de bacterie weg is. De bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven en later schade aanrichten. Soms kunnen mensen besmet raken met de bacterie zonder dat ze een rode ring of vlek hebben gezien. Hoe eerder je de symptomen ontdekt, hoe beter de ziekte met antibiotica te behandelen is.

Besmetting voorkomen

Om te voorkomen dat je tekenbeten krijgt is het belangrijk dat je huidbedekkende kleding draagt. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd en ook niet overal. Controleer je lichaam goed – en dan vooral die ‘donkere plekken’ – nadat je buiten in het groen bent geweest. Gebruik eventueel een vergrootglas en een spiegeltje bij je onderzoek. Controleer ook je kleding, rugzak of picknickkleed. Laat iemand anders controleren op de plekken die je zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel. Leg of zet nooit spullen waarin mogelijk teken kunnen zitten op je bed. Krijg je de teken niet uit je kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger.

tekenbeten-8

Haal teken snel weg!

Hoe langer een besmette teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Haal dus snel de teek weg. Gebruik daarbij geen alcohol, jodium, olie, watje met zeep of andere middelen voordat je de teek verwijdert. Werk als volgt:

  • Gebruik een tekenverwijderaar, zoals een tekentang of -pincet
  • Pak de teek bij de kop vast, zo dicht mogelijk op je huid
  • Trek de teek langzaam uit de huid
  • Smeer 70% alcohol of jodium op de wond
  • Maak een foto van de plek en noteer de datum
  • Raadpleeg de huisarts als de teek langer dan een dag vastzat

tekenbeten-2

Naar de huisarts?

Als een teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heb je een teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijg je klachten? Ga naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent.

Overzicht klachten

Een overzicht van mogelijke klachten, die meestal binnen drie maanden ontstaan:
• rode ring op de huid
• hoofdpijn
• griep
• verlamming van gezicht
• pijn aan je gewrichten

Op de lange termijn kan de bacterie die Lyme veroorzaakt zich naar de hersenen en gewrichten verplaatsen. In dat geval kunnen ernstige klachten optreden zoals neurologische uitval en artritis.

tekenbeten-5

Handige app: ‘tekenbeet’

Nieuw dit jaar is de app ‘Tekenbeet’. De app informeert hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij kunnen een herinnering ontvangen aan het controleren van de plek waar ze gebeten zijn. Ook kunnen mensen via hun mobiele telefoon zien hoe actief teken zijn. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.

> Download de app Tekenbeet

Meer informatie over teken en tekenbeten

– RIVM
Stichting Tekenbeetziekten
– Lymepatiëntenvereniging NVLP

Delen

Waardering
73864
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *