Nieuwe trend: Urban Trails

Rennen of wandelen over een parcours waarvan je nooit had gedacht dat het mogelijk was. Dat is een Urban Trail. Ook in Nederland zijn de routes door kerken en cafés, stadhuizen en stegen, pleinen en parken een rage aan het worden. Vaste prik: het gaat om de lol.

Op zondag 13 maart liepen zo’n 1100 mensen door Vlissingen. De helft holde, de andere helft wandelde. Ze werden aangemoedigd in een café, renden door de Machinefabriek, over de sluizen en door het Arsenaal, en zagen de stad zoals ze die nog nooit hadden gezien. Het was de eerste keer dat Vlissingen een Urban Trail organiseerde en hij was meteen totaal uitverkocht. “We zijn gestart met 500 startbewijzen maar die waren binnen een paar dagen op”, vertelt Claudia van de Ketterij van Team City Trail Vlissingen. “Toen hebben we de limiet naar 1000 verhoogd en waren we ook weer binnen 6 weken uitverkocht.” Dit jaar veroveren ze voor het eerst ook Nederland. Na Vlissingen zijn er Urban (of City) Trails in Groningen (3 april), Rotterdam (19 juni), Middelburg (9 september),  Amsterdam (datum nog onbekend) en Hengelo (waarschijnlijk eind september). Na Vlissingen is de eerste gelegenheid Groningen. Op 3 april kunnen daar maximaal 2000 lopers een route rennen door de Martinitoren, de Der Aa-kerk, Hotel Prinsenhof en café de Drie Gezusters.

Rotterdam onthult pas op het laatst het exacte parcours. Een tipje van de sluier: ‘Het wordt +/- 11 km. De start- en aankomstlocatie maken we begin april bekend. Onderweg loop je langs en door prachtige locaties die we na de lancering één voor één bekend maken’, zegt de organisatie.

12622519_1707984826112750_1483350889402951255_o
De Der Aa Kerk in Groningen: onderdeel van het parcours

WAT IS EEN URBAN TRAIL

Een Urban Trail is geen wedstrijd maar een ontdekkingstocht. Je rent (of wandelt) door stegen, trappen, tuinen, parken, en gebouwen die je, zelfs al woon je zelf in de stad, nog niet kent. Je loopt letterlijk dwars door de cafés, kerken en andere gebouwen. In Middelburg zelfs door een trouwzaal (met bruidspaar). Dit alles in een uiterst gemoedelijke sfeer: het gaat om de gezelligheid en de unieke ervaring. In Rotterdam bijvoorbeeld is er gemiddeld elke km een highlight en ontbijten alle lopers samen na de finish.

urban running Brugge 04
Brugge tijdens de Urban Trail Brugge.

TRAILS IN BELGIE

In België zijn ze er al wat langer. In 2013 waren urban trails nieuw en meteen populair. In maart deden in Antwerpen 10.000 lopers aan mee. Ook Brussel, Brugge, Gent, Hasselt, Mechelen, Mons, en Namen hebben hun city trail. Hier vind je een overzicht van de Urban Trails in België.

urban running Groningen 01
Urban Trail onder de Martinitoren

MEER INFO OVER CITYTRAILS

Vlissingen http://www.citytrailvlissingen.nl; Groningen www.urbantrail-groningen.nl; Middelburg www.urbantrailmiddelburg.nl; Rotterdam www.urbantrail-rotterdam.nl. (link wordt in april actief); Filmpje: https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=vHeViK34s08

SOLO TRAILEN VIA APP

Liever individueel? Kan ook. Er is een (gratis) app waarmee je urban trail routes kunt volgen. Solomon City Trails. Eén voorbeeld: De route Victoria Park naar Greenwich Park in Londen. ‘Staat bol van geschiedenis, fraaie uitzichten en verborgen groen.’ 9,2 km, 15 highlights, 142 hoogtemeters.

Delen

Waardering
72628
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *