Nieuwe film: National Parks Adventure

Rode rotsformaties, reusachtige ijspegels, duizelingwekkende canyons, kolkende rivieren – je zou er uren naar kunnen kijken, maar National Parks Adventure, de nieuwe grootbreedfilm waarin al het moois getoond wordt, duurt helaas maar 45 minuten. Op 16 februari is de film in première gegaan in het Omniversum in Den Haag. Op Pad mag 5x twee kaartjes weggeven.

Bekijk hier vast de trailer van de film

100 jaar Nationale Parken Amerika

Om de drie kwartier filmmateriaal te verzamelen trok een team jarenlang met meer dan 100 kilo zware filmcamera’s door de bekendste nationale parken van Amerika: Yellowstone, Yosemite, Canyonlands, Devils Tower, Bryce, Katmai, Glacier, Arches en Pictured Rocks. De reden? Het is precies een eeuw geleden dat de Amerikaanse National Parks Service in het leven werd geroepen om zich te ontfermen over de natuurparken in het land. Dat zijn er inmiddels meer dan 400 (een omvang van acht keer Nederland) plus een veelvoud aan andere natuurgebieden met een beschermde status.

Roosevelt en Muir

Beschermde natuur die voor iedereen toegankelijk is. Dat was de gedeelde wens van de jonge president Theodor Roosevelt en schrijver en natuurbeschermer John Muir, die de basis legden voor het systeem van nationale parken. Het is een vluchtige maar belangrijke scène in de film: Theodor Roosevelt die op dezelfde dag zijn zieke moeder en zijn zieke vrouw verliest en troost zoekt door de natuur in te trekken.

Mesa-Arches-Canyonland-National-Parks-1280-x-849

De boodschap aan de kijker is hetzelfde te doen (ondanks de 300 miljoen bezoekers die de parken in 2014 al ontvingen) en de natuur te respecteren, met op de aftiteling de melding dat je op de site van sponsor Subaru kunt zien hoe je je steentje kunt bijdragen aan bescherming van die natuur. Misschien het enige moet-dat-nou-met-die-sponsor-momentje in de film, want wat er de overige 44 minuut voorbij komt is om van te watertanden.

Spierbundels en Chris Zegers

Zoals het lange shot waarbij de camera als een adelaar over de Colorado-rivier glijdt en je bijna de zalmrode wanden van de Grand Canyon kunt aanraken. Of de bruine berenbroertjes die in een woest kolkende rivier een lesje zalm vangen krijgen (moeilijk!). Het spectaculairste shot is misschien wel van de mountainbiker die – voorbij razend op het 840 m2 grote scherm – net op tijd in de remmen knijpt om niet de afgrond van het spectaculaire landschap van Moab in te storten. Het koudst is de scène waarbij drie buitensporters na een partijtje bevroren waterval klimmen op langlauflatten door een snoeikoude grot glijden waar het plafond volhangt met ijspegels.

17_NPA_Image-1280-x-849i

De drie bikkels zijn bergbeklimmer Conrad Anker, zijn pleegzoon fotograaf Max Lowe (de zoon van de bij een Himalaya-expeditie omgekomen Alex Lowe) en vriendin Rachel Rohl (ze lijkt alleen uit spieren te bestaan) vormen de hoofdrolspelers die je volgt op hun uitjes door de nationale parken. Geen luie-kont-op-klapstoel-toeristen maar spierbundels met lol in hun rol die iedere rotswand, rivier, kloof of canyon willen bedwingen, alles aaneen gepraat door de kalmerende stem van Chris Zegers (in de originele versie Robert Redford). Het drietal neemt je mee van de hotsprings van Yellowstone naar de boogvormige bouwsels van Arches, van de prairiehonden rond Devil’s Tower in Wyoming tot de kraters van Hawaii en van de gletsjers van Glacier tot de sequioas van Redwood National Park. Een erg mooie en spectaculaire film die ook geschikt is voor kinderen (vanaf 6 jaar).

Gratis naar de film National Parks Adventure

Op Pad mag 5×2 kaartjes weggeven. Stuur uiterlijk 10 maart 2016 een mail met als onderwerp ‘Omniversum’ naar oppad@anwb.nl. Winnaars krijgen uiterlijk 14 maart 2016 automatisch bericht.

Meer info op de site van National Parks Adventure en www.omniversum.nl.

Delen

Waardering
71985
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *