Nieuwe Europese fietsroute volgt de Rhône

De vijftiende EuroVelo is geopend. De Franse ViaRhôna en de Zwitserse Route du Rhône zijn sinds kort samen EuroVelo 17, alias The Rhône cycle route. Een nieuwe rivierenroute dus, en een mooie aanvulling op succesnummers als de Loireroute (onderdeel van de rivierenroute EuroVelo 6), de Rijnroute (EuroVelo 15), de Maasroute, en de Moezelroute. 

RÈserve naturelle de l'ile de la PlatiËre sur le RhÙne (07)

Een lekker eindje fietsen: totaal is de ViaRhôna 1.165 km lang, en loopt van de bron van de Rhône in de Zwitserse Alpen naar de monding aan de Middellandse Zee. 350 km fiets je in Zwitserland, 815 in Frankrijk. Onderweg kom je heuveldorpen en wijngaarden tegen, steden als Genève, Lyon en Avignon, lavendelvelden en natuurparken. In het zuiden doe je bekende en mooie steden aan als Montélimar, Pont-St.-Esprit, Orange en Avignon. Je eindigt in de Camargue: bij Arles kun je kiezen tussen het volgen van de Grand Rhône tot Port-St. Louis-du-Rhône of de Petit Rhône via Aigues-Mortes naar Le Grau-du-Roi. De route komt door echt Franse vakantieregio’s: Rhônes-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, en Roussillon-Languedoc.

Restaurant le Bistrot de Serine, Ampuis

Je moet er wat bij drinken

Ondanks het feit dat je langs de rivier de Rhône fietst is het niet overal supervlak. Vooral in het begin zijn er heuvels te nemen. Later wordt het vlakker, voorbij Lyon valt het mee. Voor degenen die de Bourgondische levensstijl hanteren – fietsen is leuk maar je moet er wat bij drinken – is zeker de tweede helft van de ViaRhôna een goede optie. De wijngaarden van de Côtes du Rhône liggen langs de rivier!

ViaRhÙna in Tain l'Hermitage

Bewegwijzering

De bewegwijzering naar twee kanten is eind dit jaar perfect. Wie ‘m nu al wil fietsen komt er ook uit, zeker met hulp van de GPS-tracks op de Franse website en de kaarten en info op de Zwitserse. Een Nederlandstalige gids is in voorbereiding. Luc Oteman schrijft hem: Fietsen langs de Rhone – Van Genève naar de Middellandse Zee (of naar Sete). Gepland voor begin 2017. Algemene informatie over de EuroVelo 17 en over andere EuroVeloroutes vind je op de Eurovelowebsite.

Sunset on the RhÙne near Saint-Vallier

Het EuroVelo netwerk

EuroVelo is het Europese netwerk van fietsroutes. Het bestaat uit 15 routes, samen goed voor meer dan 70.000 km fietsen. De kandidatuur van de EuroVelo 17 is eind 2015 goedgekeurd, voorjaar 2016 is de EuroVelo 17 een feit. Totaal heeft de procedure meer dan drie jaar geduurd. De kandidatuur was een gezamenlijk initiatief van twee fietsroutes langs de Rhône, de Via Rhôna en de Route du Rhône. Een EuroVelo moet tenminste 1.000 km lang zijn en minstens twee landen moest doorkruisen.

De route

Viarhôna itinerary - november 2015ViaRhÙna - VallÈe du RhÙne

Delen

Waardering
73243
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *