Dutch Mountain Film Festival in vijf Q&A’s

Een polderfestival in Tirol zou misschien net een tikje minder opzien baren. Maar bijzonder is het, een bergfilmfestival in Nederland. Het Dutch Mountain Film Festival slaat intussen behoorlijk aan. Vanaf 6 maart wordt het voor de zesde keer gehouden. In Limburg natuurlijk, ‘daar waar de bergen beginnen’.

Wat is er te zien?

Historische bergfilms, documentaires, featurefilms en speelfilms.  Drie hoogtepunten, getipt door organisatoren Toon Hezemans en Thijs Horbach:

  • Tanna, een film die zich afspeelt op een ver en afgelegen eilandje in de Stille Oceaan. De primitieve stammen op het eiland aanbidden de grote vulkaan op op het eiland. Een mooi en authentiek liefdesverhaal verfilmd met lokale acteurs. Fantastische beelden!
  • Tom, de film over de zoon van Alison Hargraves, die met zijn vader in een busje woont en in de winter de moeilijkste solobeklimmingen maakt. Geen gesponsorde glamour klimfilm , maar een oprecht gefilmd portret.
  • De Herzog-film van dit jaar: Encounters at the end of the world. Werner Herzog filmt de dagelijkse werkzaamheden van ietwat vreemde zuidpoolbewoners die hun leven hebben gewijd aan de wetenschap. Het mooist zijn de opnames boven en onder de ijskap, de oneindige sneeuwvlaktes en de bergen. Dit is niet de zoveelste film over pinguïns. Het beeld van onderzoekers met hun oor op het ijs blijft je bij.

Bekijk de trailer

Wat is er nieuw dit jaar?

De lengte van het festival (voor het eerst een hele week), de locaties (dit jaar in Heerlen, Kerkrade, Vijlen en Aken), en de Poolnacht op 11 maart. Een hele avond poolfilms kijken! Een van de locaties is het Columbus theater, een bioscoop waar optimaal gebruik wordt gemaakt van nieuwste filmtechnieken. In het Earth Theater zit bij de bezoeker midden in de film. Het Cube Design museum is ook een nieuwe locatie. Hier zijn nieuwe ontwikkelingen te zien en te ervaren. O.a. een workshop drones en een expo stereofotografie.

Waarom een bergfilmfestival?

Omdat bergfilms toch wel iets bijzonders zijn. Denk alleen al aan de de technische aspecten van het filmen onder extreme omstandigheden. Toon Hezemans: “Iedereen beleeft de bergen op een andere manier, komt met andere verhalen thuis. Het kijken en luisteren naar die verhalen zorgt weer voor ‘fernweh’, een verlangen naar de woeste ongerepte natuur, waarin we ons weer helemaal ‘mens’ voelen in confrontatie met onze eigen angsten en dromen. Het festival moet zijn als een berghut waarin we ’s avonds na het Alpengluhen elkaar verhalen vertellen…”

dmmf-2016-01
Foto: Ruben Emanuel. Hij won hiermee de DMFF fotowedstrijd 2015.

Zijn er extraatjes?

Ja zeker. De films worden ingeleid door protagonisten, filmmakers en experts op het gebied van (berg)film.Verder zijn er voordrachten, lezingen en workshops, en natuurlijk reikt het festival – zoals het een filmfestival behoort – ook prijzen uit.

Wie zit erachter?

De geniale gekken die het festival hebben bedacht zijn Thijs Horbach en Toon Hezemans. De eerste is medicus, de tweede cartoonist en illustrator.

Alle info vind je op: www.dmff.eu

dmmf-2016-02
Foto: Wino Wijnen. 2e plaats DMFF fotowedstrijd 2015.

Delen

Waardering
72120
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *