Fietsen langs Tsjechische druiven

Tsjechië wordt vooral geassocieerd met bier. Een beetje liefhebber tikt graag een Budweiser weg en ook Pilsner Urquell wordt op steeds meer Nederlandse terrassen gesignaleerd. Maar er is heugelijk nieuws voor wijnliefhebbers: Tsjechische wijn is in opmars. Tijd om te gaan proeven dus. En fietsen, want dat kan in Tsjechië ook heel goed. The best of both worlds: de Moravische wijnroutes.  

We hebben er de Grote Bosatlas even bijgepakt: Moravië ligt in het oosten van Tsjechië. Het zuidelijk deel van deze streek vormt het grensgebied met Oostenrijk, daar waar het landschap, en we quoten het ronkende persbericht van het Tsjechisch Bureau voor Toerisme , ‘schilderachtig oogt en bezaaid is met wijngaarden, pittoreske dorpjes en historische monumenten’. Een puik gebied om te fietsen derhalve.
De Moravische wijnroutes omvatten 11 bewegwijzerde fietsroutes van in totaal 1200 kilometer lengte. De langste is 300 kilometer en een garantie voor meerdere dagen proeven en peddelen langs 70 wijnstadjes. De kortste route stopt bij 26 km, niet echt een uitdaging voor de ervaren fietser. Maar met zo nu en dan een  proeverij met een fruitige Grüner Veltliner of stevige Blaufränkisch en je maakt ook van deze route een aantrekkelijke kluif.

2David-Marvan-CCzechTourism

Fietsende Nederlanders

Tsjechië heeft een goede naam bij fietsende landgenoten. Het telt 37.000 km fietspad (meer dan Nederland…) en ook fietsbussen zijn er geen onbekend verschijnsel. Volgens het Tsjechisch Bureau voor Toerisme zijn er steeds meer Nederlanders die Zuid-Moravië vanaf de fiets ontdekken. ´Dat Nederlanders dit gebied op de fiets verkennen,  is niet vreemd‘, snort het persbericht.  ´Je peddelt door een weids landschap met rustige, ongerepte boerendorpjes, wijngaarden en de rivieren Dyje en de Morava zijn nooit ver weg. Dat er daarbij onderweg wijnkelders zijn waar je soms een glas wijn kunt proeven, maakt het helemaal aantrekkelijk.´

Een culturele fietsroute

Wie nu denkt dat het onderweg onderweg alleen maar om slobberen en slurpen draait, doet zichzelf tekort. Naast de prachtige wijngebieden waar je doorheen fietst, trap je ook langs vele culturele hoogtepunten. Het Lednice-Valtice complex bijvoorbeeld dat door de hertogdommen van Liechtenstein werd gebouwd. Tussen de 17de en 20ste eeuw is dit moerassige gebied omgetoverd tot een tuin met barokke kastelen, zuilen en jachthuizen. Andere interessante plekken zijn het luxueuze kasteel Buchlovice, het oude wijnstadje Znojmo en het dorp Šatov met een 900 meter lange wijnkelder en een wijnkelder die driedimensionale plafondschilderingen heeft.

Zin gekregen? Vraag dan bij het Tsjechisch Bureau voor Toerisme een gedetailleerde fietskaart van de Zuid-Moravische fietsroutes aan. Mail naar amsterdam@czechtourism.com en alles komt goed.

Delen

Waardering
72350
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *