Nieuw pad langs de Dommel

De Dommel is zó’n aanwezige rivier in het hart van het Brabantse landschap, dat je je afvraagt waarom er pas nu een Dommelpad gereed is gekomen. Maar onder het mom ‘beter laat dan nooit’ ligt er sinds april langs deze prachtige rivier eindelijk een doorgaand wandel- en fietspad. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van het bestaande wandel- en fietsknooppuntennetwerk, de route heeft géén eigen markering. 

Cover Dommelpad

Regenwaterrivier

Eerst even de feiten. De Dommel is 120 kilometer lang, begint als een stroompje van niks op de Donderslagse Heide onder Peer in België, stroomt als beek verder door het Brabantse landschap en mondt als behoorlijk volwassen rivier uit in de Dieze in ‘s-Hertogenbosch. De Dommel is een echte regenwaterrivier. Onderweg wordt hij gevoed door tientallen kleinere beken zoals de de Essche Stroom, Grote en Kleine Beerze, Sterkelse Aa en Rosep. Ongeveer 35 km van de loop van de Dommel ligt in België, het andere deel stroomt door Noord-Brabant.

Fraaie hooilanden

Door de vele overstromingen in het verleden, is ook de Dommel in de loop van honderden jaren deels strak getrokken. Een rechte Dommel vind je grofweg vanaf Boxtel tot aan ‘s-Hertogenbosch, daarvoor meandert hij er nog lustig op los. Door de kronkelende bedding van de rivier is er veel variatie in de stroomsnelheid. En dat is weer gunstig voor planten en dieren. Er leven ruim 50 verschillende broedvogels in het gebied en langs het water tref je fraaie hooilanden aan met daarin onder andere orchideeën en moeraskartelblad. In het voorjaar zwemmen salamanders in de poelen langs de oevers  en hoor je overal het gekwaak van kikkers.
Natuurgebieden waar de Dommel o.a. doorheen stroomt zijn De Plateaux-Hageven (aanrader!), De Malpie, Moerkuilen, het intieme Haanwijk en Het Bossche Broek.

Dommel bordje

Knooppunten

Hoewel het Dommelpad geen eigen markering heeft, is er wel een brochure uitgegeven die voor € 5,95 o.a. te koop is bij het VVV en VVV-agentschappen in het stroomgebied. Niet onmisbaar, maar wel zeer handig omdat voor zowel wandelaars als fietsers alle knooppunten van begin tot eind zijn opgenomen. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk vooraf. Daarnaast vind je fraaie ingetekende kaartjes en een hoop zinnige informatie over natuurgebieden en diverse bezienswaardigheden (kaasmakerijen, watermolens, kastelen en natuurlijk de steden Eindhoven en Den Bosch) waar je langs komt.  Een deel van de opbrengst van de brochure vloeit terug naar de initiatiefnemers met als doelstelling om het stroomgebied van De Dommel nog verder te verfraaien. Voor wie € 5,95 teveel vindt: de routes zijn ook te downloaden op de site van Visit Brabant.

Dommel Bossche Broek
De Dommel in Het Bossche Broek aan de rand van ‘s-Hertogenbosch.

Delen

Waardering
74167
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Nieuw pad langs de Dommel

 1. Beste Guido,

  Ik heb contact gehad met Waterschap De Dommel, uiteindelijk zijn die ‘baas’ over deze rivier. Ze achten de kans dat jij een otter hebt gezien uiterst klein. Otters komen namelijk niet in de Dommel voor. Een bever zou wel kunnen, maar is ook zeldzaam in deze regenwaterrivier. Zeer waarschijnlijk is het een muskusrat geweest, dat zijn forse jongens die wel 30 cm lang kunnen worden. Otters zijn weliswaar duidelijk groter, maar hebben een groot deel van hun lengte te danken aan hun staart. Misschien zat die bij jou net onder water.

 2. Goede dag,
  Kan het zijn dat er otters is de Rommel zitten ?
  Ik fietst elke dag langs de Dommel in Boxtel en zag er volgensmij een zwemmen. Groter dan een waterrat en met een rondere kop dan een rat eant die zijn spits.
  Lijkt me fantastisch natuurlijk maar weet nu niet zeker of het dus mogelijk is dat ik er één heb gezien.

  1. Dag Guido,

   Toevallig woon ik (bijna) op plonsafstand van de Dommel en het zou zo maar kunnen. Ik weet dat er plannen zijn om de otter over grotere delen van Nederland te verspreiden. De otter kwam tot voor de Tweede Wereldoorlog in ieder geval voor in de Dommel, dus het is niet gek om hem daar weer terug te brengen. Maar of het al zover is: geen idee. Ik zoek het voor je uit en kom er op terug. Voor de zekerheid: dat Rommel is een tikfout neem ik aan? Want met rommel zou ik ‘onze’ schone Dommel beslist niet willen associëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *