Fietsdokter rijdt twee keer de wereld rond

Bijna doet hij het tóch niet. Na zijn afscheidsfeestje voor zijn fietsreis rond de wereld keert dokter Stephen Fabes terug naar de Londense kroeg waar hij zijn vrienden voor het laatst zag.

Zes jaar later is hij opnieuw terug in zijn stamkroeg. Hij heeft 75 landen befietst, in 73 daarvan patiënten behandeld, 86.209 kilometer weggetikt, 221 keer een band geplakt, en temperaturen tussen min 34 en plus 46 doorstaan. Op Pad vroeg hem hoe het was. “In het heel kort”, schrijft Stephen per mail, “waren die zes jaar een schitterend onvoorspelbaar leven, vol avontuur, gastvrijheid en eten. Heel veel eten.”

fietsen-rond-de-wereld (3)

Positief

De reis zorgt ervoor dat zijn blik op de wereld verandert. Het blijkt er stukken gezelliger, hartelijker en vriendelijker dan gedacht. Je ziet het terug in zijn (nauwgezet bijgehouden) statistieken: Gratis overnachting: 63% van alle overnachtingen, bij mensen thuis: 29%. Bijna eenderde van zijn nachten, ruim 700, wordt hij hartelijk ontvangen in iemands huis. Hij slaapt bij familie en vrienden, maar ook bij wildvreemden en mensen via websites als warmshowers of couchsurfing.

fietsen-rond-de-wereld (1)

Armoede

Omdat Stephen arts is kijkt hij overal naar de gezondheidszorg. “Vooral om er over te schrijven”, vertelt hij. “Gaandeweg ontdekte ik dat gezondheid met marginalisatie te maken heeft, en zo werd dat een thema. Ik bezocht steeds projecten waar ziekte samengaat met marginalisatie.” In zijn blog schrijft hij behalve over zijn wederwaardigheden over die projecten.
Zelf is hij nauwelijks ziek. Ook andere bedreigingen zijn er nauwelijks, op de natuurlijke na. Soms is Stephen dagen bezig met niet doodgaan. Zoals die winter dat hij dwars door Mongolië fietst. Er zijn buiten de hoofdstad Ulaanbaatar geen hotels dus hij slaapt in zijn tent. Maar het is zo’n winter die de Mongolen zud noemen, een winter waarin het vee sterft. “Je bent dan vooral bezig met zorgen dat je water niet bevriest. Gebeurt dat dan ontdooit het niet meer.”

fietsen-rond-de-wereld (4)

In Nederland

Stephen Fabes’ route loopt van Engeland naar Zuid-Europa, het Midden-Oosten (net voor de oorlog uitbrak), Afrika, Latijns-Amerika, Midden-Amerika, de VS, Australië, Indonesië, Singapore, Hongkong, Mongolië, Centraal-Azië, Afghanistan, de Kaukasus, Georgië, en door Europa terug richting Engeland. Nederland is een van de laatste landen waar hij doorheen fietst. Hij rijdt over LF-routes en bedenkt: “Het is fantastisch ergens te zijn waar men zoveel geeft om fietsers.” Op zijn blog schrijft hij: ‘Holland: plat! Molens! Vrolijke, lange blonde mensen! Al die clichés! Het was zó Hollands dat ik bedrog vermoedde. Dat de molens als ik voorbij was onder de grond verdwenen ofzo.’ Nederlanders zitten tijdens hun leven langer op de fiets dan welk ander volk ook, constateert Stephen, dus misschien zou het niet moeten verbazen dat ze tijdens het fietsen van alles dóen. ‘Sms’en en internetten is doodgewoon, maar ik zag ook fietsers zich aan- en uitkleden, flirten, eten, lezen, roken, haren kammen, dreadlocks fatsoeneren, en vaak een combinatie van deze activiteiten op de fiets bedrijven.’

fietsen-rond-de-wereld (7)

Kamperen in Ma’s tuin

En nu is de fietsdokter weer thuis. Hij woont weer gewoon bij zijn moeder. Slaapt in een bed in plaats van op een kampeermatje. Lukt dat? “Het gaat goed. Ik wen langzaam weer aan het gewone leven. Een tijdje was ik bang dat ik zou eindigen in een tentje in mijn moeders tuin, maar dat is niet gebeurd. Eigenlijk heb ik het gewoon druk met schrijven, lezingen houden, mijn oude vak bijhouden. Voor vervelen heb ik geen tijd.”

fietsen-rond-de-wereld (11)

Boek

Over Fabes’ reis zal op termijn een boek verschijnen. “Het wordt een boek dat deels reisverslag is en deels een verslag van mijn onderzoek naar het verband tussen marginalisatie en ziekte. Ik praat er nu over met uitgevers, dus het zal nog even duren. Maar het komt.”
Laatste vraag. Waarom vertrok je in 2010 nadat je eerst was teruggegaan naar de kroeg? “Het besef dat ik geen goed excuus kon bedenken om thuis te blijven.”

fietsen-rond-de-wereld 12

 

Delen

Waardering
73092
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *