Een kampvuur maken met gekrulde stokken

Ook al regent het een lange periode onafgebroken en hard en lijkt al het hout zeiknat, toch kan je een goed brandend kampvuur maken met hout dat direct uit het bos komt. Het gebruik van gekrulde stokken is dé techniek die altijd werkt om een goed vuur te maken.

Allereerst zoek je een stammetje droog hout. Op het eerste oog kun je dit herkennen als een dode tak of boom waarvan de schors loslaat of zelfs volledig ervan af is. Bij voorkeur ligt het niet op de grond, maar staat het rechtop of hangt het ergens tegenaan. Dat is droger dan hout vanaf de bosgrond.

fladjf;ldflkdjf;l kdsj;l
Schors die loslaat is een indicatie van droog hout.

Krullend hout

Stel vast of het hout qua droogte geschikt is. Dit doe je door met je mes aan de oppervlakte een stuk af te snijden alsof je met een kaasschijf een plak van een homp kaas haalt. Krult het hout sterk om? Dan is het hoogstwaarschijnlijk goed gedroogd. Als het niet krult dan is het te nat en niet goed bruikbaar om vuur mee te maken. Kleurverschil in het hout duidt ook op vocht. Verwar dit niet met jaarringen en knoesten. Ook het spint- en kernhout kan van kleur verschillen. Geschikte soorten zijn onder andere wilg, populier, fijnspar, dougglasspar en grove den.

Geen knoesten

Zaag een stuk van de stam van ongeveer 30 cm lang en met een diameter van ongeveer 3 tot 10 cm. Zorg ervoor dat er geen grote knoesten in zitten. Een knoest, ook wel noest of kwast genoemd, is een gedeelte waaruit een tak uit de stam groeit en veel harder is dan het omliggende hout. Zo’n knoest zorgt er dus voor dat je niet goed in het hout kunt snijden. Splijt vervolgens het hout met je mes of hakbijl, afhankelijk van de dikte van de balk, in 4, 8 of 16 stukken.

dfljdf;lkdjf;lkj djd;flk ad;flkj
Hier zie je goed dat het stuk met knoesten wordt afgezaagd. Dit is niet geschikt om gekrulde stokken mee te maken. Het deel dat vanuit ons oogpunt rechts zit is vrij van knoesten en daardoor zeer geschikt om te gebruiken.
flakdjfkdjfldjf;l jd
Dit knoestvrije stammetje werd gespleten met een mes waarbij een andere balk als ‘hamer’ werd gebruikt om op de punt van het mes te slaan.
fajd;lfkjad;lfjadl ;fjdlkfj
Een balkje dat gespleten is in vele stukken.

Verrotting

Nu ben je tot het droge gedeelte van het hout gekomen. De buitenkant kan dus nat zijn vanwege de regen, maar van binnen is het droog. Daar kan de regen niet komen wanneer je het juiste hout hebt gevonden. Natuurlijk zal het hout na enige tijd vermolmen en wel vochtig worden. Je moet het hout dus voor het proces van verrotting gebruiken.

Draai en snij

Met je mes snijd je zeer fijne krullen. Dit doe je door het deel gespleten hout stevig neer te zetten en met je mes van boven naar beneden als een schaaf net onder het oppervlak te snijden. De krul die ontstaat snij je er niet vanaf. Stop dus op tijd. Herhaal dit proces totdat er vele krullen dun hout vlak bij elkaar aan de stok zitten. Het gedeelte van de stok waarover je snijdt moet uiteindelijk ongeveer 1 cm dik worden. Snij nooit twee keer achter elkaar op dezelfde plek. Doe je dit wel dan wordt het snijoppervlak breder en wordt het zwaarder en moeilijker om een krul te maken. Draai de stok dus iedere keer een beetje.

jflkjdf;ljd fljd;lf j
Snij net onder het oppervlak van het hout om een mooie krul te maken. Snij dus niet te diep!

Wordt vervolgd

Heb je eenmaal vier goed gekrulde stokken of acht stokken die minder volumineuze krullen bevatten dan ben je nog maar één stap verwijderd van het maken van je vuur. Wat die volgende stap is lees je in mijn volgende blog.

fldjflkjf;lkds f;lakjf
Zo ziet een zeer mooi gemaakte geveerde stok eruit.

Tip 1 Zeer kleine, dunne krulletjes kan ook als tondelmateriaal worden gebruikt.
Tip 2 Om meer te weten te komen over hout, zoals de hardheid en de nerven, dan is  De Houtgids een aanrader.

Foto slider
Gekrulde stokken vatten snel vlam en blijven relatief lang met een intense hitte branden in vergelijking met tondelmateriaal waardoor je het vuur kunt uitbouwen.

Delen

Waardering
70071
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Een kampvuur maken met gekrulde stokken

 1. Zou als titel bv ‘gekrulde stokken maken voor een kampvuur’ niet beter passen? Het beschrijft namelijk helemaal niet hoe je een kampvuur maakt, wat mij aan het einde als een teleurgestelde lezer achterlaat…

  1. Beste Annet,

   Dit artikel maakt deel uit van een serie van drie blogs. Hierin wordt beschreven hoe je een goed kampvuur kunt opbouwen. Je hebt inmiddels deel twee hierboven gelezen. Het eerste deel is via deze link te vinden; https://www.oppad.nl/nieuws/een-kampvuur-maken-deel-1-tondelmateriaal/. Het laatste deel zal binnenkort verschijnen. Ik zal kijken of de titel kan worden aangepast waardoor het duidelijk wordt dat lezers met een serie te maken hebben.

   Veel leesplezier en hopelijk verdwijnt je teleurstelling na het lezen van de gehele serie.

   Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *