Minicursus kampvuur maken: het tondelmateriaal (1)

Eén van de belangrijkste technieken die je moet kennen als je de wildernis in trekt is het maken van een goed kampvuur. Velen onderschatten dit, toch is het in sommige situaties noodzakelijk.

Laatst was ik met een groep in Noorwegen en ondanks dat iedereen regenkleding droeg op een van de zeer regenachtige dagen, konden velen niet voorkomen dat hun onderkleding nat werd. Uiteraard had dit te maken met het type regenkleding en het onderhoud ervan, maar dat even terzijde.

Gevaar van onderkoeling

Als mensen nat worden en afkoelen – door bijvoorbeeld koele temperaturen en flinke windchill – is het gevaar van onderkoeling aanwezig. Er stonden mensen te rillen van de kou. Met een kampvuur waren zij snel op temperatuur en werden zij niet gedwongen om meteen de slaapzak in te gaan. Ook kon hun kleding worden gedroogd.

Berkenschors en vruchtpluizen

Goed tondelmateriaal zorgt ervoor dat je met succes en snel zo’n kampvuur kunt maken. Tondelmateriaal betekent licht ontvlambaar materiaal dat bij een klein vonkje of vlammetje ontvlamt. Hier kunnen veel natuurlijke materialen voor worden gebruikt, maar ook materialen die niet direct uit de natuur komen. Natuurlijke tondelmaterialen zijn oa berkenschors, gedroogde grassen en varens, van sommige bomen de gedroogde bast, vruchtpluizen, etc.

Berkenschors is een zeer bekend en effectief tondelmateriaal.
Berkenschors is een zeer bekend en effectief tondelmateriaal.

 

dfljdf;kdjfl;kdjfl;jdf
Met watten of tampon ingesmeerd met vaseline ben je verzekerd van een langdurige vlam.
Een mengsel van dorre varens en vruchtpluizen.
Een mengsel van dorre varens en vruchtpluizen.
Gedroogde kruiden en grassen is misschien niet het perfecte tondelmateriaal, maar wel bijna altijd en overal voorhanden.
Gedroogde kruiden en grassen is misschien niet het perfecte tondelmateriaal, maar wel bijna altijd en overal voorhanden.

Drogen met lichaamswarmte

Als je van plan bent om een kampvuur met natuurlijk materiaal te maken, verzamel het dan aan het begin van je tocht, zodat de kans op nat worden door regen klein is.  Natuurlijk kan het ook aan het begin van de dag vochtig of nat zijn, maar dan heb je nog tijd om het tondelmateriaal door je eigen lichaamswarmte te laten drogen. Stop het dan bv in je broekzak of tussen je t-shirt en trui.

Succesvol kampvuur

Mocht je nog niet bedreven zijn in het maken van vuur met natuurlijk materiaal dan adviseer ik een alternatief dat je thuis kunt voorbereiden. Daarbij gebruik je watten of een tampon doordrenkt in vaseline. Watten branden niet goed, en zijn snel opgebrand, maar doordrenk je ze in vaseline dan zal dat de brandduur aanzienlijk verlengen en een mooie vlam opleveren. Deze combinatie kun je vergelijken met een kaars. Het watje fungeert als lont terwijl de vaseline als kaarsvet dient. Hoe groter de wattenprop en hoe meer vaseline, hoe langer het brandt. Een tampon met veel vaseline brandt bijvoorbeeld zo’n 15 minuten. Op deze manier geef je jezelf meer tijd om een vlammetje tot kampvuur succesvol uit te bouwen. Uiteraard verkies ik een firesteel boven een aansteker of lucifers. Waarom? Dat is te lezen in een eerdere blog over de Swedish firesteel.

 

 

Delen

Waardering
70065
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *