Doodstille Mount Everest in 2015

Was een beklimming van de Mount Everest (8848 meter) pakweg 20 jaar geleden nog groot nieuws, tegenwoordig hoor je zelden nog iets over een geslaagde toppoging op ‘s werelds hoogste berg. Terwijl er jaarlijks toch honderden klimmers het ‘dak van de wereld’ bereiken. Opmerkelijk is daarom het nieuws dat in 2015 helemaal niemand op de top stond. Dat is sinds 1974 niet meer voorgekomen. 

Vooral de aardbeving op 25 april 2015 zorgde voor een volledig toploos jaar op de Everest. De aardbeving kostte aan 8000 mensen het leven. Daarnaast waren er 14.000 gewonden en werd er voor bijna een miljard euro schade aangericht. Veel klimexpedities meden Nepal na de aardbeving en weken uit naar andere gebieden of bleven thuis. Sowieso was het vrijwel onmogelijk de zogenaamde normaalroute vanaf Nepalese kant te beklimmen. De Khumbu Icefall, een belangrijke sleutelpassage tijdens de beklimming, was door de aardbeving levensgevaarlijk geworden. Sherpa’s, zonder wie de meeste expedities volstrekt onmogelijk zijn, durfden de klim niet meer te maken. Aan de andere kant van de berg, in China, hadden de autoriteiten de Everest meteen na de aardbeving in april voor de rest van het jaar gesloten dus een beklimming van af die kant was ook uitgesloten.

Aardbeving Nepal

Tijdens de aardbeving op 25 april kwamen er in het basiskamp op de Everest 24 klimmers om het leven. De beving veroorzaakte een lawine die het basiskamp deels verwoestte. Bergbeklimmers moesten rennen voor hun leven, meldde de Washington Post in april vorig jaar. In totaal waren er op het moment van de beving 700 tot 1000 klimmers op of in de buurt van de Mount Everest actief. Met helikopters werden later nog zo’n 100 klimmers gered uit het hoger gelegen kamp 1 dat weliswaar niet was geraakt door lawines, maar wel volledig was afgesneden. Een veilige terugtocht naar het basiskamp was zo onmogelijk geworden.

Ruim 4000 op de top

Overigens is het klimcircus op de Mount Everest inmiddels losgebarsten of er niets is gebeurd. De eerste expedities van 2016 zijn al weer gesignaleerd en ook op het internet wordt de ene na de andere expeditie aangekondigd. Een Nederlands team vertrekt op 10 april naar Nepal (www.dutcheverest.nl). Jaarlijks bereiken honderden klimmers de top van de hoogste berg van de wereld, in 2013 waren het er zelfs 658. In totaal hebben vanaf de eerste beklimming van Tenzing Norgay en Edmund Hillary in mei 1953, 4093 mensen de top bereikt. De eerste Nederlander was René de Bos in 1990; de claim van Bart Vos dat hij in 1984 als eerste Nederlander op de top stond is officieel afgewezen.

Klimcircus Everest

Kon je in het geval van Norgay en Hillary nog spreken van een ongekende prestatie, tegenwoordig heeft de beklimming van de Everest veel weg van een circus waarbij soms de meest buitenissige pogingen worden ondernomen. Leden van commerciële expedities tellen grif 30.000 tot 80.000 dollar neer om de top te bereiken. Dat daarbij soms grote risico’s worden genomen, beschreef de Amerikaan Jon Krakauer in 1996 in zijn adembenemende boek Into thin Air dat later ook werd verfilmd. Krakauer is getuige van een ernstig ongeluk tijdens een commerciële expeditie waar hij als journalist deel van uitmaakt. Tijdens de afdaling van de top komen acht klimmers om het leven wanneer een enorme sneeuwstorm opsteekt. Het boek van Krakauer leidde daarna tot een heftige discussie over de ethiek van het klimmen. Veel heeft het overigens niet uitgemaakt: het aantal klimmers dat jaarlijks een toppoging doet is sinds 1996 alleen maar toegenomen.

Everesttoerisme

Al langere tijd wordt er bij de Nepalese overheid op aangedrongen maatregelen te nemen om de groeiende horde klimmers in te dammen. De honderden alpinisten in het op 5150 meter hoogte gelegen basiskamp zorgen voor enorme hoeveelheden afval en overlast. En door de toenemende stroom bergbeklimmers richting de top, nemen de gevaren voor ongelukken alleen maar toe. De Nepalese overheid zit daarbij in een lastig parket, want het ‘Everesttoerisme’ vormt ook een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast verdienen veel sherpa’s hun jaarsalaris met het omhoog gidsen van buitenlanders. Aan de andere kant zijn veel sherpa’s momenteel nog bezig met het opbouwen van hun eigen huis en het weer op de rit krijgen van hun (gezins)leven. Een tweede toploos Everestjaar zou hen in zekere zin dus goed uitkomen. Maar zo lang willen buitenlandse klimmers niet wachten: de Everest móet weggestreept worden van de bucketlist.

Delen

Waardering
72960
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *