Transalentejo, nieuw wandelnetwerk Zuid-Portugal

De Transalentejo is een nieuw wandelnetwerk in de Alentejo, op de grens van Spanje. Het wandelgebied strekt zich uit van het Serra d’Ossa, waar de Ribeira de Lucefécit ontspringt, tot aan de zuidelijker gelegen Tapada Grande in de São Domingos Mine. Daar vind je ook het beschermde natuurgebied Parque Natural do Valedo Guadiana.

Op de site van de Alentejo staan de routes stuk voor stuk beschreven aangevuld met een topokaart 1:25.000 waarop per route het traject is ingetekend. De routes zijn gemarkeerd. Ze variëren van 8,3 tot 22,7 kilometer, en in moeilijkheidsgraad van licht tot zwaar, dus voor iedereen wat wils.

Transalentejo-1

Transalentejo-Mourúo_Capela_S

Korte beschrijving van het gebied van de Transalentejo

De Serra D´Ossa is net geen 650 meter hoog maar vormt het belangrijkste heuvelgebied van de Midden Alentejo. De heuvels zijn noordwest-zuidoost gericht en vormen een waterscheiding, aan de ene kant ligt het stroomgebied van de Guadiana, aan de andere kant dat van de Taag. De heuvels bestaan voor een groot deel uit leisteen, voor een ander deel uit marmer – het ‘witte goud’ van de Alentejo, dat vooral te vinden is bij Estremoz, Borba, Vila Viçosa en Alandroal. In de jaren rond 1960 is in het Serra d’Ossa het grootste aanééngesloten eucalyptusbos (6.000 ha) van Portugal geplant. Gelukkig is de oorspronkelijke begroeiing van cistusrozen, heide, brem en lavendel, niet overal verloren gegaan.

Transalentejo-Mourúo_Alqueva1

Dichtbij de grens met Spanje wordt de Alentejo doorsneden door de rivier de Guadiana. Een deel van haar stroomgebied werd in 1995 uitgeroepen tot natuurpark, het Parque Natural do Valedo Guadiana. Het landschap is er open en weids: kale steppeachtige vlaktes afgewisseld met zogeheten ‘montados’ – parkachtige landschappen met verspreid staande steeneiken. Het landschap is ontstaan door ingrijpen van de mens. Die kapte de bomen voor hout en brandstof. De bomen die er nog staan, zijn gespaard om het Alentejaanse varken. Dat leeft vooral van de eikels. Ook bieden de bomen hartje zomer schaduw aan de schapen. Aan de rand van het park ligt de nu verlaten pyrietmijn van São Domingos, ooit de grootste koper- en zwavelmijn van Europa.

onbekende-fruitsoort

Transalentejo-Monsaraz_PR1-MOU_Escritas-Pedra

Beknopte beschrijving van de routes

The Fantastic Serra d’Ossa Borba Distance
Afstand: 17,3 km; duur 6-7 uur
Start: dorp Rio de Moinhos
Moeilijkheidsgraad: zwaar
Borba is de toegangspoort tot de marmer-regio, het ‘witte goud’ van de Alentejo. Dichtbij de Río de Moínhos doemt de Serra d’Ossa op, middenin een vlakte waar ook de Ribeira de Lucefécit ontspringt. Onderweg spectaculaire uitzichten, eucalyptus- en kurkbossen, wijngaarden.

Hermits of the Serra d’Ossa Redondo
Afstand: 22,7 km; duur 7 uur
Start: Aldeia de Serra
Kenmerken: Bos, dolmen, kerkjes en kapellen, bos
Moeilijkheidsgraad: zwaar
Vanaf Redondo heb je een fraai uitzicht op het Serra d’Ossa met in het zuidwesten een bos van kurk- en steeneiken.

kurkboer-ezel

Conquest of Terena Alandroal
Afstand: 15,2 km; duur 4 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Start: Terena
Onderweg: Kasteel van Terena, montados, dam van Lucefécit, kurk- en steeneiken.
Het dorpje Terena, in de regio Alandroal, wordt wel het ‘best bewaarde geheim van de Alentejo’ genoemd. De tijd heeft er stilgestaan en het dorp ademt nog de sfeer van een belangrijk verleden toen de vijand, buurland Spanje, altijd in het oog gehouden moest worden.

Writings in Stone and Lime Reguengos de Monsaraz
Afstand: 13 km; duur 3-4 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Start: Monsaraz
Onderweg: Grote boulders, uitgestrekte vlakte, uitzicht op meer.
Monsaraz ligt hoog op een heuvel: vanaf 300 meter hoogte kijk je uit over een uitgestrekte vlakte en over Lake Alqueva, die bijna de basis vanhet rotsmassief aanraakt. Schitterende locatie!

Transalentejo-Borba_SerraD'Ossa

Accross the living heritage of Mourão
Afstand: 8,3 km; duur 2,5 uur
Moeilijkheidsgraad: licht
Start: Kasteel van Mourão
Het mooie stadje Mourão ligt langs de oevers van Lake Alqueva. Een idyllisch plekje, met uitzicht over de machtige rivier de Guadiana.

From Amieira to Alqueva, with the Lake at your Feet Portel
Afstand: 17 km; duur 6 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Start: Vlakbij Amieira
Amieira en Alqueva zijn twee pittoreske dorpen langs de oevers van Lake Alqueva. De velden strekken zich uit van de grillige oevers van het meer totaan de horizon.

Route of Água de Moura
Afstand: 8,5 km; duur 3 uur
Moeilijkheidsgraad: licht
Moura is een stadje bekend van de legende van Moura Salúquia, de vrouw die zichzelf van de toren wierp nadat haar ter ore was gekomen dat haar man door de christenen in een hinderlaag was gelokt. Het landschap wordt gedomineerd door olijfgaarden.

koe-in-schaduw

From Serra Colorada to Cerro do Calvário Barrancos
Afstand: 17 km; duur 5-6 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Om zijn strategische ligging alleen al – in een uithoek van de Alentejo – is Barrancos een bezoek waard. Het ligt er fraai bij, witte dorpjes als zoutkorrels uitgestrooid over een bergkam.

Watermills and Fortresses of Guadiana Beja
Afstand: 15 km; duur 4-5 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Quintos is een klein stadje langs de oostgrens van de gemeente Beja, gescheiden van de gemeente Serpa door de rivier de Guadiana. Lang geleden was dit gebied bedekt met graanvelden, vandaar de vele molens en irrigatiesystemen in dit gebied.

Transalentejo-Redondo_S

Trail of Azenha da Ordem (watermill) Serpa
Afstand: 13,5 km; duur 3-4 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Serpa is het gebied van de akkerbouw en grote landgoederen, die ooit de graanvoorraden van POrtugal vormden.

Around the Cork Plantation (Montado) Mértola
Afstand: 14,5 km; duur 4-5 uur
Moeilijkheidsgraad: laag
De São Domingos mijn is omgeven door een bijna mystieke sfeer. Waarschijnlijk komt dat door het bijzondere sociale leven dat het mijnen met zich meebracht. In contrast met dat harde leven staat het relaxte groene landschap van Tapada Grande. Je wandelt er langs bloemen- en graanvelden voert, langs Johannesbroodboomplantages en indrukwekkende pieken van de verlaten heuvels van de Alentejo.

Tips voor nog meer wandelroutes in Zuid-Portugal

Bert Stok en Roel Klein schreven de wandelgids Zuid-Portugal, 23 routes in de Alentejo en de Costa Lisboa. Routebeschrijvingen en veel interessante achtergrondinformatie.

Delen

Waardering
72521
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *