icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsroutes in Europa
Reistip

De mooiste fietsroutes voor een fietsvakantie in Europa

  • 10 maart 2016
  • Door: Redactie Op Pad

Op Pad heeft al meer dan 30 jaar ervaring met het maken van mooie fietsvakanties in Europa. Soms fietsen we een bestaande en gemarkeerde fietsroute, soms bedenken we de fietstocht helemaal zelf.

De Op Pad fietsroutes voor een fietsvakantie

Om ze na te fietsen kun je in een aantal gevallen gewoon de routebordjes volgen, in andere gevallen is een routegids met kaart nodig, en soms zul je zelf de route op de kaart moeten intekenen of de gps-track in je gps laden. Het is maar net waar je zin in hebt. In dit artikel zetten we 12 fantastisch mooie en leuke fietsroutes die Op Pad de afgelopen jaren deed op een rij.

1. Fietsroute Vennbahn Radweg (Duitsland)

Fietsen over jaagpaden en stilgelegde spoorwegen is populair in Wallonië. De in 2013 geopende, kakelverse Vennbahn Radweg volgt het tracé van de voormalige Vennbahn over de Hoge Venen. Een traject van 125 kilometer langs stille dalen, ruige hoogten en verlaten stationnetjes, gekruid met sterke smokkelverhalen.

Image
Vehnbahn-fietsen-radweg-duitsland_1
Op de Vennbahn met het gezin (Foto: Erik Van de Perre).

2. Fietsroute Eilandhoppen op de Wadden (Nederland & Duitsland)

Er zijn dingen die je eens in je leven gedaan moet hebben. Eilandhoppen over de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden bijvoorbeeld. De Nederlandse en Duitse Waddenzee is een prachtig natuurlandschap, dat zich goed leent voor een fietsvakantie.

 

Image
Wadden_eilanden_fietsen_eilandhoppen_7
Aankomst op waddeneiland Vlieland (Foto: Kees Swart).

3. Fietsroute 'De Ronde van Vlaanderen' (België)

Elk voorjaar dendert de Ronde van Vlaanderen door wat ooit het Graafschap Vlaanderen was. Op Pad fietst hier ook, maar dan met start én finish in Nederland, via de wielerbaan van Roubaix én voor de meute van de profs uit. De Ronde is ook mooi als je er de tijd voor neemt!

Image
Ronde van Vlaanderen
'Stoempen' tijdens de Ronde van Vlaanderen (Foto: Bas van Oort).

4. Smulfietsroute in Vlaanderen (België)

Fietsen is leuk, maar je moet er wat bij eten en drinken. Wie zich in deze wetmatigheid herkent móet naar Vlaams-Brabant. Hier vind je het ene straffe café na het andere, krijg je overal buitengewoon heerlijke en bovendien ruimbemeten happen voorgeschoteld, en kan zelfs je moeder niet op tegen de vriendelijke ontvangsten. En het fietsen? Helemáál niet onaardig

Image
Café Brem, Hoegaarden.
In Café Brem, Hoegaarden (Foto: Marjolein van Rotterdam).

5. Vierlanden fietsroute (Nederland, België, Luxemburg en Duitsland)

In vier dagen door vier landen fietsen: dat kan nog in onze eigen Benelux. Op Pad doet een ‘wereld-fietstocht’ vanuit Maastricht door België, Nederland, Luxemburg èn Duitsland, en maakt er daarmee een tocht door de BeNeDuiLux van. Voor iedereen die nog kriebels in de buik krijgt bij het passeren van een grenspaal!

Image
Randje van de Hoge Venen en Ardennen in België
Randje Hoge Venen en Ardennen (Foto: Jan Mark Moquette).

6. Fietsroute in Cuxland (Duitsland)

Cuxland is het gebied tussen de Wezer, de Elbe en de Noordzee in Noord-Duitsland. Het is een vlak gebied, langs de Wezer, op nog geen 100 km van de Nederlands-Duitse grens ligt Bremen, met op dagafstand fietsen ook Bremerhaven en Cuxhaven. De eerste een tikkeltje Amsterdams, de tweede stoer als Rotterdam, de laatste met stranden om Zandvoorts bruin te bakken

Image
In Cuxland (Foto: Jonathan Andrew).
In Cuxland (Foto: Jonathan Andrew).

7. Fietsroute in Sauerland (Duitsland)

Het Sauerland is bij Nederlanders vooral bekend en bijzonder populair door de wintersportplaatsen Winterberg en Willingen waar in de koude maanden met wat geluk voldoende sneeuw ligt om te kunnen skiën. Het is een bosrijk, heuvelachtig gebied dat aan de noordkant wordt begrensd door het Ruhrgebied en aan de zuidkant door het Rothaargebergte waar wij ook een dag doorheen fietsten.

Image
fietsen-in-sauerland-09-600x397.jpg
Onderweg in Sauerland (Foto: Jan Mark Moquette).

8. Fietsroute Rond het Kanaal (Engeland)

De kusten van Het Kanaal bieden een indrukwekkende mix van natuur en cultuur.  Kees Swart fietste in veertien dagen van Harwich naar Plymouth, 850 km in totaal en voor een groot deel langs de kust van Het Kanaal. Van de tocht verscheen de gids Fietsen rond Het Kanaal, deel 1.

Image
Langs de ruine van Corfe Castle.
Rond het kanaal, Corfe Castle (Foto: Kees Swart).

9. Fietsroute Schwarzwaldradweg (Duitsland)

De route Schwarzwaldradweg fietsen is een geweldige mogelijkheid om het Zwarte Woud middelgebergte (hoogste top: ­Feldberg, 1493m) van zuid naar noord te doorkruisen. De fietsroute tussen Lörrach en Karlsruhe is 375 kilometer lang en je fietst 'm in vier of vijf dagen. Grote delen zijn onverhard en voeren over brede boswegen.

Image
Geen route om met de racefiets te rijden. Regelmatig kom je onverharde trajecten tegen waar je met een goede vakantiefiets prima uit de voeten kunt. Druk? Nergens!
Veel onverharde trajecten op de Schwarzwaldradweg (Foto: Jan Mark Moquette).

10. Fietsroute 'Vélodyssée' (Frankrijk)

Langs de Vélodyssée fietsroute zijn de stranden zilverkleurig, de golven azuurblauw. In de remmen en een duik nemen zou je denken, maar dat deden we niet. Het zou ons weekje testfietsen behoorlijk in de war schoppen. In 2013 werd de Vélodyssée verkozen tot Fietsroute van het Jaar.

Image
Vélodyssée
Langs de Atlantische kust (Foto: Margriet Spangenberg).

11) Fietsroute Fjells & Fjorden (Noorwegen)

Het zuiden van Noorwegen is een prachtige fietspuzzel. Bewegwijzerde routes door een ansichtkaartendecor met hindernissen als sneeuwvelden, knutjes, tunnels en dienstregelingen van veerboten. Op Pad medewerker Kees Swart zag het als uitdaging en fietste in drie weken 1000 kilometer, over fietspaden en stille binnenwegen.

Image
In Ortnevik hebben cruiseschepen niks te zoeken.
Ortnevik, Noorwegen (Foto: Kees Swart).

12) Fietsroute Caminho Português (Portugal & Spanje)

Ergens ben je een slappe pelgrim als je de fiets pakt in plaats van wandelt, en geen zevenentwintig maar slechts negen dagen zwoegt om in Santiago de Compostela te komen. Maar slap zijn heeft ook zo zijn voordelen. Op Pad liet zijn baard staan en verkende de Caminho Português. De beste pelgrimsweg voor fietsers.

Image
LR-portugal-mvr_0369
Fietsroute Caminho Português (Foto: Marjolein van Rotterdam).