icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Huttentocht Schladminger Tauern
Blog

Huttentocht Schladminger Tauern

  • 07 maart 2017
  • Door: Ronald Naar
  • Fotografie: Sjiva Janssen

Wijlen Ronald Naar stelde in 2008 een overzicht samen van de mooiste, eenzaamste, zonnigste huttentochten die hij in de Alpen maakte. De huttentocht door de Schladminger Tauern op de grens van het Salzburgerland en Steiermark (Oostenrijk) karakteriseerde hij als de gemoedelijkste. Een relaxte tocht van vijf dagen door een niet al te moeilijk gebergte dat is verstoken van gletsjers, maar een hoge dichtheid aan kleine en gezellige berghutten kent.

(dit artikel uit 2008 is in maart 2017 gecontroleerd en waar mogelijk geactualiseerd). 

Georganiseerde huttentochten
Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten in Oostenrijk van SNP Natuurreizen.

 

Het maken van huttentrektochten is, zeker in een land als Oostenrijk, een way of life. Het lopen van de ene naar de andere hut geeft een extra dimensie aan het beleven van de Oostenrijke Alpen en een uniek gevoel van vrijheid. Dat geldt zeker voor de Schladminger Tauern waar de dichtheid aan hutten zo groot is dat achter elke berg een gastvrije berghut is ingericht. De Schladminger Tauern vormen eigenlijk het einde van de Alpen. Of het begin ervan, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Ten westen van de Tauern beleven de Alpen hun oostelijke hoogtepunt in de Grossglockner. Volg je de Alpenkam vanaf die piek in oostelijke richting, dan wordt ze alleen maar lager. Oostelijk van de stokoude, granieten Schladminger Tauern is het gebergte zo ver afgesleten dat ze overgaat in afgeronde en met bossen overwoekerde heuvels en het hooggebergte verdwijnt. Groen is de overheersende kleur van de Schladminger Tauern. Zoals voor de hand ligt, zijn de naaldbossen en de alpweiden groen; maar daarnaast stuit je hier ook op smaragdgroene bergmeren en helgroen bemoste kliffen. Op maar weinig plaatsen is ruimte voor een afwijkende tint of het zou het roestbruin of staalgrijs van vers gebroken rots moeten zijn. Nergens zijn de bergen in de Schladminger Tauern zo hoog dat zich gletsjers hebben kunnen vormen. Het gebied heeft alles voor de bergwandelaar die zich niet elke dag een breuk wil lopen. Alle hutten zijn heel klein en gemoedelijk en in honderd jaar niet veranderd. In tegenstelling tot de joekels elders in Oostenrijk. Er heerst een hele leuke, gezellige sfeer.

De huttentocht globaal van dag-tot-dag

Dag 1:

Hochwurzen-Hütte (1849 m.) – Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.): 5 à 6 uur. Stijgen: 850 meter, dalen: 800 meter.

Bergwandeling over een bergkam via Hüttecksattel (1744 m.), Rossfeld (1919 m.), Laiterfusssattel (1792 m.), Guschen (1982 m.), Schneider (2009 m.), Hochfeld (2189 m.), Unten Schiedeck (pm. 2200 m.) en via Klammsee en Brettersee naar Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.). Dit is een prachtig traject met afwisselend uitzicht naar de Grossglockner in het westen en de Hoch­golling in het oosten, en met in het noorden de kalkstenen zuidwand van de Dachstein. Vanwege het vele op en neer gaan van het pad, eerst via bossen, later via almen en ten slotte over kale rotsen, moet een fors hoogteverschil worden geklommen en afgedaald.

Overnachten: Ignaz-Mattis-Hütte (1986 meter, 60 plaatsen).

Variant dag I:

Bij slecht weer kun je met een taxi naar de Ursprungalm en vandaar in anderhalf uur naar de Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.)

Dag 2:

Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.) - Keinprecht-Hütte (1872 m.): 7 uur

In 2,5 uur loop je langs de Giglach-meren en een uitzichtrijke traverse naar het prachtige gelegen Duisitzkar-meer waar je twee berghutten hebt: de Duisitzkarseehütte en de Fahrlechhütte (1680 m.). Hier kun je lunchen of zelfs overnachten. Vervolgens via een bospad naar de Neu-Alm op (1618 m.). Via almen leidt het pad naar de Keinprechthütte.

Overnachten: Keinprecht-Hütte (1872 meter, 49 plaatsen).

Variant dag 2:

Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m.) - Keinprecht-Hütte (1872 m.): 5 uur. Stijgen: 467 meter. Dalen:  581 meter

Langs de Unteren en Oberen Giglachsee en de Knappenseen naar de Rotmandlspitze (2453 m.); vanaf de top afdalen via de Krukesch en steil omlaag naar de Keinprecht-Hütte.

Dag 3:

Keinprecht-Hütte (1872 m.) – Trockenbrotscharte (2237 m.) – Landwirsee-Hütte (1985 m.): 2 ½  à  3 uur. Stijgen: 365 meter. Dalen: 252 meter.

Een vriendelijke wandeling die vooral tijdens de stijging door fraai almterrein leidt.

Overnachten: Landwirsee-Hütte  (1985 meter, 45 plaatsen)

Dag 4:

Landwirsee-Hütte (1985 m.) – Gollingscharte (2326 m.) - Golling-Hütte (1641 m.): 3 ½ à  4 uur. Stijgen: 341 meter. Dalen: 685 meter.

Een meer hoogalpiene stijging over steile rotsen en in de voorzomer over sneeuwvelden langs de Gollingscharte. Vanaf deze pas kunnen ervaren bergwandelaars via een gemarkeerde en deel met kabels beveiligde route naar de Hochgolling (2862 m.) beklimmen. Dit is zo’n twee uur omhoog klauteren en an­derhalf uur dalen (zie: route 36 uit de Rother Gids).

Overnachten: Golling-Hütte (161 meter, 82 plaatsen)

Variant dag 4:

Vanaf Gollingscharte kan de Hochgolling (2862 meter) worden beklommen.

Dag 5 en/of 6:

Golling-Hütte (1641 m.) – Greifenberg (2618 m.) - Preintaler-Hütte (1657 m.): 5 uur.
Preintaler-Hütte (1657 m.) - Risachfelle (1079 m.): 2 uur. Stijgen: 977 meter. Dalen:  1539 meter

Vanuit de Golling-Hütte (1641 m.) gaat het via een steil, maar veilig pad omhoog naar de top van de Greifenberg (2618 m.). Aan de andere kant gaat het via een met staalkabels gezekerd en goed gemarkeerd pad omlaag door de Klafferkessel (2311 m.). In dit oude gletsjerdal liggen tal van meertjes, van handdoekgrote tot serieuze bergmeren. Overnachten in de Preintaler-Hütte of meteen doorlopen naar Risachfelle. Via de Preintaler-Hütte (1657 m.) en de Riesachsee (1338 m.) daal je af naar Risachfelle (1079 m.), waar enkele malen per dag de bus naar Schladming vertrekt.

Overnachten: Preintaler-Hütte (1656 meter, 156 plaatsen)

Image
Oostenrijk, man wandelt in de bergen naast een huisje

Voortzetting huttentrektocht

Het is in principe mogelijk de beschreven huttentrektocht uit te breiden tot een 7-8-daagse tocht. Op dag 6 loopt men naar de Breitlahn-Hütte, de dag ernaar naar de Rudolf-Schober-Hütte, en op de achtste dag naar St.Nikolai im Sölktal.

Karakter van de huttentocht

De trektocht door de Schladminger Tauern is in principe een eenvoudige trektocht met onderweg geen moeilijke passages en vanwege de betrekkelijke geringe hoogte relatief weinig kans op sneeuw of sneeuwvelden. De trektocht vormt een uitstekende manier om kennis te maken met het fenomeen ‘huttentrektochten’, een wandeltocht van de ene berghut naar de andere. Het idee is dat je elke avond, afhankelijk van de gekozen route, op een andere plaats slaapt en eet, en dat vijf tot zeven dagen achtereen. De dag­etappes variëren tussen twee en zeven uur lopen, waarbij je de langste trajecten kunt op­splitsen doordat je op een aantal etappes halverwege een ‘lunchberghut’ aandoet.

Zwaarte van de huttentocht

Licht tot middelzwaar. Begin- en eindpunt: Schladming aan de noordoostkant van de Hohe Tauern. Vijfdaagse tocht (of zoveel minder als je wilt omdat je telkens kunt afdalen naar het beginpunt of met behulp van een spoorverbinding daar naartoe kunt terugreizen). Het is mogelijk sommige dagtrajecten in tweeën te splitsen, omdat je op sommige dagen ook halverwege de dag een berghut passeert. Dagelijks 5 - 7 uur wandelen. Tijdens de eerste dag lopen moet je een hoogteverschil van 850 meter overbruggen, maar tijdens de volgende trajecten is dit minder.

Navigatie

Redelijke tot goede paden, met goede beweg­wijze­ringen en redelijke richtingborden.

Beste tijd

Half juni - half september

Ernaartoe

Per auto: Via Salzburg naar Schladming. Vanaf Amsterdam is dit deel van de Tauern on­geveer 1050 km rijden – zo’n tien uur, als je onderweg geen files hebt.

Trein: Met de trein naar Schladming en vanaf daar verder met een bus. Voor prijzen en treintijden; neem contact op met de Treinreiswinkel: Breestraat 57, 2311 CJ Leiden; Singel 393, 1012 WN Amsterdam, (071) 513 70 08, www.treinreiswinkel.nl, info@treinreiswinkel.nl of kijk op www.nsinternationaal.nl of bel (0900) 9296.

Vliegen: Op Salzburg of Graz. Zie o.a. www.cheaptickets.nl

De berghutten

De berghutten in de Schladminger Tauern zijn eigendom van de Osterreichische Alpen Verein (OeAV) of van het Alpin Gesellschaft Preintaler (Preintaler en Gölling). Ontbijt, lunch en avondeten kun je in de hutten kopen. Wie lid van een bergsportvereniging is (in Nederland de NKBV), krijgt korting op de overnachting en soms op het zo­genoemde ‘Bergsteigeressen’.
Alle hutten in de Schladminger Tauern worden per terreinwagen of per materiaalkabelbaan bevoorraad. Hierdoor is het verblijf in deze hutten aangenaam voordelig (als je het vergelijkt met hun Zwitserse, Noord-Italiaanse en Franse broertjes die over het alge­meen alleen per helikopter worden be­voorraad).
De Schladminger berghutten (op de Preintaler-Hütte na) zijn klein, maar niet overdreven druk. Wij maakten de be­schreven tocht begin juli – het begin van het hoogseizoen -, maar desondanks waren er nooit meer dan tien andere gasten in dezelfde hut. Toch is het verstandig om ongeveer twee tot drie weken tevoren de hutten te re­serveren.

In het Op Pad achtergrondartikel De berghut; wat en hoe? kun je veel meer lezen over het huttenleven, de boeking van een overnachting, het lidmaatschap van een bergsportvereniging etc. 

De wandelpaden

De paden in de Schladminger Tauern zijn goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd. Een enkel stukje waarbij de paden smal zijn of langs een afgrond leiden zijn door middel van staalkabels beveiligd. Richtingaanwijzers kom je regelmatig tegen, maar tijdsindicaties over de nog te lopen afstand ontbreken vaak.

Kaarten en gidsen

Literatuur

  • Rother Wanderführer Dachstein Tauern, Sepp Brandl (Rudolf Rother, München, 2007).
  • Niedere Tauern, Ein Führer für Täler, Hütten und Berge, door Peter Holl (Rudolf Rother, München, 2005).
  • Hüttenwandern, Band 1: Alpine Höhenwege von Hütte zu Hütte, door Michael Pause (BLV, München, 1990).

Kaarten

  • Wanderkarte 201 Schladminger Tauern -Radstadt – Dachstein, 1:50.0001, uitg. Freytag & Berndt.
  • Alpenvereinskarte Niedere Tauern II (45/2: Oestliche Radstädter- und westliche Schladminger Tauern), 1:50.000 (OeAV-Karte)

Adressen en websites

Het regionalverband geeft de brochure ‘Der Schladminger Tauern-Höhenweg’ uit. Hierin is een routebeschrijving van de hier beschreven huttentrektocht opgenomen, alsmede alle vereiste telefoonnummers om de hutten vooraf te reserveren.

  • Koninklijke NKBV. Voor korting in hutten en/of bergsportverzekering.
  • Weerbericht en sneeuwomstandigheden zijn telefonisch op te vragen via: 06134 - 8400 1838 (Dachstein Wetter) of via internet wetter.at.