icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Maarten van Rossumpad wandelen
Routes

Het Maarten van Rossumpad: de mooiste etappes

  • 13 februari 2015
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Bart Hautvast

Op Pad roept 2015 uit tot het Jaar van de LAW's, de Lange Afstand Wandelpaden die kriskras door Nederland onze mooiste stukjes natuur aaneenrijgen. Nederland telt veertien van die paden. Ze voeren door bos, hei, rivierlandschappen, duinen, polders, maar ook door historische steden. Op Pad selecteerde de acht mooiste LAW's en liep per pad een tweedaags traject. Dit keer over het Maarten van Rossumpad dat van Den Bosch naar Steenwijk voert, 384 km in totaal.

Korte feiten

Over traject Waardenburg - Wadenoyen

Land: Nederland
Gelopen traject: Waardenburg - Wadenoyen - Ravenswaaij = 40,5 km in twee dagen
Gebied: Gelderland: (Bommelerwaard, Tielerwaard, Betuwe, Nederrijn.
Zwaarte: Zeer eenvoudig, hooguit als uiterwaarden drassig zijn wat extra inspanning  (ca 5 kilometer in totaal op dag 1).
Verhard/onverhard: Dag 1: 70/30; dag 2: 95/5.
Markering: Uitstekend. Zowel de hoofdroute als het alternatief door de uiterwaarden is gemarkeerd.
Overnachten: Zie o.a. www.nivon.nl, www.bedandbreakfast.nl of www.natuurhuisje.nl.
Beste tijd: Mei t/m oktober.
Naar het startpunt: Trein, bus.

Naar het overzicht van alle door Op Pad gelopen LAW-trajecten

Image
Bij kasteel Neerijnen gaat de route door een zelfpluk veld zonnebloemen.
Bij kasteel Neerijnen gaat de route door een veld zonnebloemen. Plukken mag!
Image
Ezel in de uiterwaarden van Heesselt.
Ezel in de uiterwaarden van Heesselt.

Over het Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad is 384 km lang en loopt van 's-Hertogenbosch naar Steenwijk. Kenmerk van de route zijn de rivierdorpen en kastelen onderweg. Daaronder ook de kastelen en huizen die verbonden zijn aan Maarten van Rossum, een krijgsheer die leefde van ca 1478 tot 1555 en in Gelre - het gebied langs het pad, de omgeving (on)veilig maakte. Het pad voert langs zijn kastelen, burchten en jachtterreinen, maar ook door fraaie gevarieerde natuurgebieden, waaronder de Betuwse uiterwaarden, de nieuwe natuur langs Maas en Waal, de Bommeler- en Tielerwaard, de Veluwe, dan Salland en de vallei van de Vecht. Sinds 2012 is het pad van voormalige eindpunt Ommen doorgetrokken naar Steenwijk, waar het door de Overijsselse veengebieden voert en het Drentse esdorpenlandschap. Zie ook www.maartenvanrossumpad.nl.

Wie was Maarten van Rossum?

Bepaald populair was Van Rossum niet - een 'grote boef' wordt hij zelfs genoemd - toen hij begin 16e eeuw als maarschalk de Zuidelijke Nederlanden onveilig maakte. Later, toen hij voor keizer Karel V vocht, in het grensgebied tussen de Habsburgse en de Franse landen, werd hij als held omarmd. Van Rossum was een nietsontziend tegenstander, maar net zo goed ook een slim en geliefd legerleider. In 1555 stierf hij aan ziekte en uitputting. Niet te verwarren met Maarten van Rossem, Nederlands bekendste historicus, Amerikadeskundige en knorrige betweter bij De Slimste Mens.

Image
Lekker avontuurlijk paadje langs de Waal, met plekken voor een pauze of picknick.
Lekker avontuurlijk paadje langs de Waal, met plekken voor een pauze of picknick.

De tweedaagse over het Maarten van Rossumpad

We liepen in twee dagen van Waardenburg via Wadenoijen naar Ravenswaaij in Gelderland, eerst over dijken en door de uiterwaarden langs de Waal, dag 2 door de fruitboomgaarden van de Bommelerwaard, de Tielerwaard en de Betuwe. Kenmerkend voor dit traject zijn de kastelen (Waardenburg, Neerijnen, Ophemert, Van Buren), de fraaie uiterwaarden met hier en daar nog een oude steenfabriek en de vele boomgaarden.

Markering Maarten van Rossumpad

Zeer goed bewegwijzerd in 2 richtingen met de bekende standaard witrood markering van de langeafstandwandelpaden (verfstreepjes en stickers). De club die de paden ontwikkelt, markeert en onderhoudt is Wandelnet. Wijzigingen worden bijgehouden op hun site, check die voordat je gaat wandelen. GPS-gebruikers kunnen hier ook de track downloaden en/of de routekaart uitprinten. Zelf kun je op www.meldpuntwandelen.nl aangeven of en waar er iets aan de markering schort.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

Eenvoudig wandelen, grotendeels over verharde paden.
In de uiterwaarden kan het drassig en modderig zijn. Bij te hoge waterstanden wordt de route via een alternatief traject omgeleid.

Vervoer

Heen naar Waardenburg: vanaf Zaltbommel buurtbus 248, halte Koningin Julianaplantsoen (20 min). Vanaf station Geldermalsen bus 47, halte Koningin Julianaplantsoen (56 min).
Loop terug in de rijrichting, onder het viaduct door en pik de roodwitmarkering op (rechtsaf Peperstraat > later Dorpsstraat in).
Terugreis vanaf Ravenswaaij: bus 263 naar station Culemburg.

Overnachten langs het Maarten van Rossumpad

Adressen langs de route vind je  op www.nivon.nl. Ook staan erleuke en handige adresjes op www.bedandbreakfast.nl en www.natuurhuisje.nl. Wij sliepen halverwege het traject in B&B De Ouweling, een sfeervolle B&B in een monumentale T-boerderij midden tussen de boomgaarden in Wadenoijen. de B&B ligt direct langs de route, heeft royale lichte kamers, veel privacy en het ontbijt wordt geserveerd met alles erop en eraan. Een aanrader. Even doorlopen naar Wadenoijen (ca 2 km) voor de Chinees of eetcafé De Tol, of - nog 0,5 km verder - een uitgebreide supermarkt (open tot 20 u) in Kapel-Avezaath.

Image
Kenmerk van de route zijn de fraaie huizen en kastelen onderweg, ook die waar Van Rossum gewoond heeft.
Kenmerk van de route zijn de fraaie huizen en kastelen onderweg, ook die waarin Van Rossum gewoond heeft.

Beste periode voor het Maarten van Rossumpad

Voorjaar, zomer en najaar. Hoge waterstanden kunnen de trajecten door de uiterwaarden onbegaanbaar maken. Volg in dat geval de alternatieve route. In de zomer kunnen de dijken druk zijn met fietsers, scooters, motoren en auto's - iedereen wil genieten van het mooie uitzicht op de rivieren. Mijd zomerse zondagen als je in alle rust wilt genieten.

Handige sites en adressen

www.wandelnet.nl
De officiële site van het Wandelnet, de overkoepelende belangenorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, de aanleg, de markering en het onderhoud van de langeafstandwandelpaden in Nederland

www.nivon.nl
De andere officiële sites van het Maarten van Rossumpad.

Twee sites van lezers:

- www.dewandelvriendaalten.nl
- http://penseelmourik.nl/wandelen-nederland/maarten-van-rossumpad > zie ook het interview elders op deze site.

Wandelgids van het Maarten van Rossumpad

Van elke LAW bestaat een uitgebreide, praktische wandelgids met alle ins en outs: de hoofdroute opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen, per traject een gedetailleerd routekaartje, met daarop ingetekend bushaltes, overnachtingsplekken, bezienswaardigheden en meer. Daarnaast veel achtergrondinformatie, full colour foto's en handleiding bij het gebruik van de gids. Met name vanwege de routekaartjes onmisbaar bij het lopen van de route. De gids van het Maarten van Rossumpad kost € 18,70 en is te koop via de webshop van Wandelnetof in de reisboekhandel. Neem altijd een overzichtskaart mee, niet om op te navigeren, maar om het geheel van de route te overzien.

Rapportcijfer van het tweedaagse traject over het Maarten van Rossumpad

Landschap: Gemiddeld een 8 (een 9 voor de landgoederen met kastelen, het dorp Buren en de buitendijkse uiterwaarden tussen Opijnen-Heesselt en Varik-Ophemert; een 7 voor de waterpas polders). Paden: 6,5 (de route is voor minstens 70% verhard). Totaal: 7+.

 Tip: bezoek Museum Buren en Oranje

In het Betuwse vestingstadje Buren trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. Het was het eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk. Museum Buren en Oranje weet er het fijne van. Het staat bol van de oranje-curiosa, van slabbetjes voor Maxima tot en met een oerlelijke replica's en een borstbeeld van Bea. Tip: een rondleiding door het krakendoude, maar fraaie pand - het voormalige raadhuis - en je bent veel wijzer (en vrolijker). In het piepkleine Oranjewinkeltje worden boeken, borden, posters, bekers, glazen, doeken, fotokaarten, posters, stambomen placemats in oranje of met oranje logo verkocht. Oude Raadhuis, Markt 1, Buren, www.museumburenenoranje.nl

Van dag tot dag

Dag 1: Waardenburg - Wadenoyen, 21,1 km
Vanaf de bushalte wandel je in maximaal 20 minuten naar de Waalbandijk die je zo'n beetje tot aan Varik volgt. Veel asfalt, maar ook mooie uitzichten, indrukwekkende kastelen, en avontuurlijk paadjes langs de Waal en door de uiterwaarden. Mooiste trajecten: het pad door de Heesseltsche uiterwaarden en dat door de uiterwaarden tussen Varik en Ophemert. Via boomgaarden naar B&B De Ouwerling.

Dag 2: Wadenoyen - Ravenswaaij = 19,4 km
Eerst nog wat boomgaarden, dan de drukke A15/E31 en de Betuwelijn over en je wandelt zo een uitgestrekte groene vlakte in met boerderijen om van te watertanden. Af en toe schampt het pad het riviertje de Linge. In de verte torent het kerkje van Buren overal boven uit. Zeker even de tijd nemen voor het fraaie en gezellige oranjestadje Buren: koffie bij De Hofhouding (www.dehofhouding.nl), een bezoek aan Museum Oranje en Buren, de resten van het kasteel. Een mooi pad met uitzicht op de kerk en de molen van Buren voert het stadje uit, en dan langs de Ravenswaaijsche Wetering naar Zoelmond. De laatste kilometers naar Ravenswaaij zijn niet heel opwindend: asfalt, en verkeer en wie dat geen waardig einde vindt loopt nog even door richting Rijswijk voor een overweldigend uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Waarom het Maarten van Rossumpad?

Langs het spoor dat Maarten van Rossum door Gelre trok zich het ene na het andere karakteristieke landschap uitstrekt. Achtereenvolgens voert de route door het rivierenlandschap van Maas, Waal en Lek, dan volgen de fruitboomgaarden in de Bommelerwaard, de Tielerwaard en de Betuwe, dan de bossen en heuvels van de Veluwe, het open veenlandschap van Salland en na de vallei van de Vecht nog de Overijsselse veengebieden en het Drentse esdorpenlandschap. Die variatie was precies wat wandelaars Eric Penseel en Jenneke van Mourik uit Oegstgeest zo aansprak.

Image
Eric Penseel en xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Diversiteit en goede markeringen. Langeafstandwandelaars Eric en Jenneke geven het Maarten van Rossumpad een 8.

'Het is alweer een tijdje terug, 2011, dat we het Maarten van Rossumpad liepen. Het stuk van Ommen naar Steenwijk was toen nog in de maak. Daar wandel je door het Sallandse veenlandschap, door boswachterij Staphorst en door Drentse esdorpen. Veel variatie dus, precies waarom wij voor het Maarten van Rossumpad kozen.

Na de start in Den Bosch gaat het Maarten van Rossumpad door het rivierenlandschap van de Maas en de Waal. Een mooi begin, al is het 's zomers druk op die dijken. Het dorpje Engelen vonden we bijzonder, al sinds de prehistorie wordt die plek bewoond. Bij Zaltbommel steek je de Waal over en kom je in de Betuwe, het minst mooie deel vonden wij. Veel asfalt, de A15, de Betuwelijn… Maar ook veel kastelen en oranjestadje Buren.

Na Ravenswaaij passeer je de Prinses Marijkesluizen, imposant zijn die, en daarna gaat het over een fraaie dijk langs het dorpje Lienden. In de verte zie je dan al de Grebbeberg liggen en de Cuneratoren van Rhenen. Vanaf de hoogtes langs de Nederrijn kijk je uit over natuurgebied De Blauwe Kamer. Een mooie bosroute voert rond Arnhem en door die fraaie Groene Bedstee bij Mariëndaal.

De mooiste etappe vinden wij Rozendaal - Laag-Soeren met op de Veluwezoom die schitterende Koningslanen en de Posbank, een glooiend, bijna on-Nederlands landschap. Na saaie kilometers langs het Apeldoorns Kanaal kom je via de Beekbergense bossen bij Paleis het Loo en vervolgens wandel je via de weilanden naar Vaassen, met Kasteel Cannenburgh, ook zo'n aanrader. Van het mooie Hattem naar Windesheim is niet erg opwindend. Veel asfalt, de brug over de IJssel en Harculo's elektriciteitscentrale. Mooier wordt het bij Dalfsen en Rechteren met elke paar kilometer wel een landgoed, havezate of kasteel. Vanaf Ommen volgt dan het nieuwe traject naar Steenwijk.

Ons cijfer voor het Maarten van Rossumpad is een 8, vanwege de diversiteit en de goede markeringen. Onze tip aan wandelaars is om eens zo'n monumentaal gebouw langs de route te bezoeken. Hoogtepunten vonden wij Kasteel Doorwerth, Paleis Het Loo en niet te vergeten Kasteel Cannenburg. Hier heeft Maarten van Rossum gewoond, dus eigenlijk kún je er niet aan voorbij lopen.'