icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Nederland, vrouw fietst met kind in Groningen
Blog

Fietsroute Rondje Nederland, Ommen - Groningen, etappe 6

  • 04 augustus 2014
  • Door: Olivier Visser
  • Fotografie: Familie Kuck - Koot

Op Pad fietst een rondje Nederland. Met de tent achterop langs de randen van ons land. Per aflevering (8 in totaal) een twee- of driedaags traject met overnachtingen op kleine campings. De basis van ons rondje loopt over LF-trajecten (Landelijke Fietsroutes), maar waar we mooiere paadjes vinden, wijken we daar van af. De plekken waar we het stokje overgeven zijn de stations.

Etappe 6: Ommen – Uffelte - Groningen, 160 km/2 dagen

Vanuit het Vechtdal, de bakermat van het kamperen, fietst Olivier Visser langs ‘De as van fietsvriendelijk Nederland’: Uffelte, Diever en Havelte. Dan volgt het weerbarstige Fochteloërveen, waar schuinsmarcheerders vroeger werden klaargestoomd voor de terugkeer naar een burgermansbestaan. Voorbij de verstilde bossen van Norg nadert eindpunt Groningen.

Nafietsen? Hier vind je  de track van de route. En dit zijn de knooppunten vanaf Ommen: 42 – 65 – 47 – 64 – 40 – 12 – 13 – 14 – 36 – 35 – 88 – 81 – 89 - 80 -­ 67 (aan overzijde kaneel bij Y-2437 richting Broekhuizen; dus maar een klein stukje richting 67) – 02 – 03 – 26 – 28 – 07 – 06 – 50 – 51 – 52 – 03 – 77 – 79 – 80 – 69 – 67 – 68 – 62 – 61 – 88 – 85 – 83 – 91 – 90 – 75 – 66 – 64 – 63 – 84 – 80 – 48 – 15 – 07 – 22 – 29 – 35 – 02 – 09 – 01 – 84 - 85. Vanaf knooppunt 61 valt de route samen met LF9.

> Naar de andere etappes van het Rondje Nederland op de fiets

Etappe 6: de route van dag tot dag

Dag 1 Ommen > Uffelte, 85 km Frivole hei, luchtig bos en ansichtkaartboerderijen schieten zomaar voorbij. Maar wie de tred vertraagt op de as Ommen-Groningen, ziet ook de littekens. Van het gepolijste Vechtdal naar het weerbarstige veen. Ommen, ‘hoofdstad van het Vechtdal’ is bijna een cliché. Alles klopt hier: picknickbankjes op de juiste plek, de Vecht die dartel kronkelt, onbekommerd genietende kampeerders op de oever. Rondom kleinschalig akkerland, waar mais, aardappelen en dromerige koeien en houtwallen elkaar precies op tijd afwisselen. Een landschap als een poppenhuis. Werkt als een magneet op vakantievierend Nederland. Het kamperen is hiér uitgevonden. Hier haalde een beetje kampeerder zijn ANWB-paspoort, dat losbandigheid onder het kampeervolk moest beteugelen. Ze zongen hier van ‘ouwe taaie’, ongehuwden sliepen gescheiden en ’s avonds na tienen was het doodstil. Zo is de braafheid van het Vechtdal begonnen. Noordwaarts is het land minder gepolijst: de akkers pokdaliger en het verleden van bikkelen en ploeteren nog tastbaar. De Ommerschans komt voorbij, ooit een heropvoedingsgesticht voor maatschappelijke dropouts, landlopers en veel te vroeg zwangere meiden, waar niet meer van rest dan een kerkhof. Ze werden hier afgebeuld als slaven, stierven jong en de enkele meid die hier maagdelijk binnenkwam, werd daar snel van afgeholpen. Van ellende zopen de paupers tegen de klippen op. Het Dronkemanslaantje in Balkbrug herinnert nog aan deze schandvlek van het verleden. Het Fochteloërveen, aan het eind van de route, was ook zo’n tuchtkolonie voor schuinsmarcheerders. Maar daar tussenin viert het land feest.

Dag 2 Uffelte > Groningen, 75 km De mens heeft tucht afgeworpen, het land zich gewillig aangepast. Havelte en Uffelte verdienen het predicaat luilekkerland. Aangenaam kleinschalig, zonder kneuterig te zijn. Meer De Waard-tent dan Kip-caravan. En omgeven door sympathiek land van akkers, bos en heide. Van Havelte tot aan Peize rijgen de fietsknooppunten dieppaarse hei, en luchtig bos aaneen, met berk en lijsterbes. Zou het toeval zijn dat die twee altijd bij elkaar staan? Het Drent-Friese Wold probeert het nog even met strenge sparren. En Appelscha, waar we even Friesland aantikken, is op zondagochtend evenmin een toonbeeld van frivoliteit. We zijn hard toe aan koffie, maar alles is potdicht. Alle leven in Appelscha beperkt zich tot een pubermeisje dat makkelijk geld verdient door handbediende sluisjes te openen voor bootjes die traag voorbijschuiven door de Opsterlandse Compagnonsvaart. Vanaf Appelscha gaan de handen van tegenliggende fietsers steeds vaker omhoog. Wie hier niet groet, is van beton. Net buiten Norg gaat een zelfs schoffel de lucht in en klinkt het ‘moi’ vanaf een moestuin. En ‘moiend’ gaat het door, tot aan station Groningen. Waarmee de vermeende stugheid van de Groningers is gelogenstraft. Fietsen loutert.

Kamperen langs Etappe 6 van de Fietsroute Rondje Nederland

Natuurkampeerterrein De Groene Hen Weg achter de Es 11 7975 Uffelte T:  (0521) 351269 Aangenaam terrein voor wie in slaap wil vallen en gewekt wil worden door niets anders dan vogelgekwetter, niet meer wenst dan een waterkraan, toilet en douche en uitslag krijgt bij alleen al het horen van de term ‘glamping’.  Zusterterrein van de aanzienlijk luxueuzere, naastgelegen camping De Blauwe Haan, waar je van alle faciliteiten gebruik mag maken.

Tips voor wie deze etappe van het Rondje Nederland gaat fietsen

Tip 1: Prachtstukje heide aan de noordkant van Boswachterij Staphorst, waar je via kronkelende schelpenpaadjes doorheen fietst. Mooiste lunchplek op de route. Geen bankjes, geen volk, balsem voor de geest. Te vinden tussen knooppunt 88 en 81.

Tip 2: Norgerhout, sympathiek café–restaurant, ideaal voor het moment dat koffie het verschil maakt tussen afzien en genieten. Wij troffen een aardige ober, een prima bakkie met aardbeien op een bedje van custard, gevat in een schelpje van krokant besuikerd deeg. Te vinden aan de zuidkant van Norg, vlak na knooppunt 80.

Tip 3: Nog zo'n mooi kampeerterreintje: Natuurkampeerterrein Oude Willem, verscholen in de Drentse bossen.  Op ca 50 km fietsen vanaf startpunt Ommen.

Niet doen: Gedreven door je cafeïnetekort plat over het stuur naar Norg doorstampen en verzuimen af te stappen bij de het bankje naast ophaalbrug van Ravenswoud. Een plek van bezinning waar de grootste stresskip gelouterd weer opstapt. Te vinden bij knooppunt 75.

Wel doen: Naar kringloopwinkel Noggus&Noggus in Ommen. Je moet ervoor van de route af, maar je wordt beloond met een paradijs voor snuffelaars, koopjesjagers en milieufreaks. Een sympathieke winkel en een grote trefkans op verrassende spulletjes. Te vinden aan de Strangeweg 23.