icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Denemarken, SNP, Fiets, Bord, bestemming fietsroute
Gebiedsinformatie

Fietsroute Berlijn-Kopenhagen

  • 13 maart 2010
  • Door: Eric Van de Perre
  • Fotografie: Leon Huijs

Met de vele culturele highlights tussen Berlijn en Kopenhagen is dit een interessant traject om te fietsen. Drie regio’s, twee landen, één route. Met als hoofdkleuren groen en blauw. Het groen staat voor de natuurparken en bossen, het blauw voor de kanalen, meren en kusten.

Dit moet je weten voor je op pad gaat:

Beste tijd

Half mei tot begin september. Daarbuiten vaart de pont tussen Stubbekøbing en Bogø niet en dat betekent een omweg van vijftig kilometer.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

Relaxed fietsen in het vlakke Brandenburg. Mecklenburg-Vorpommern is heuvelachtiger, terwijl de wind op de Deense eilanden wel eens roet in het eten gooit. De route voert vnl. over goede fietspaden, verkeersarme ­wegen of onverharde paden (soms ruig in Mecklenburg-Vorpommern).

Navigeren

De officiële fietsroute is in Duitsland met een eigen logo bewegwijzerd. In Denemarken volg je de markering van de nationale fietsroutes (nr. 9 en 6). Er bestaan twee Duitstalige routegidsen.

Er naar toe

Beste optie is de trein. Er zijn rechtstreekse verbindingen vanuit Amsterdam naar Berlijn (ca. 6 uur) en Kopenhagen (ca. 11 uur, nachttrein 15 uur). Fiets mag mee.

Overnachten

Langs de route een ruime keuze, van eenvoudige campings tot pensions of B&B’s en grote luxehotels. In Duitsland publiceert de Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club (ADFC) onder de naam Bett & Bike een overzicht van 4800 fietservriendelijke adresjes. In Denemarken is vooral B&B populair. Goedkoop alternatief vormen daar de vele natuurcampings (naturlejrplads).