Test 5 gezinstenten, 2011

Kamperen met de kinderen of gewoon meer stahoogte willen hebben? Op Pad test vijf compacte gezinstenten van polyesterkatoen.

Conclusie test gezinstenten 2011

“Bij elke tent ging wel iets kapot en op elke tent is wel iets aan te merken. Toch vinden we het allemaal wel meevallen. De Vaude ervaren kinderen als de leukste tent. De Eureka Outside Inn + TC is het best bestand tegen slecht weer en veel wind. Maar de ruimte binnen is kleiner dan bij de rest en misschien meer voor twee volwassenen met één kind of twee kinderen met één volwassene. De Wechsel valt een beetje tegen. Hij ademt en het leefklimaat is goed, maar op details gaat het mis. De Eureka Tunnel Vision iCompact BTC ademt goed, biedt veel ruimte, is handig in gebruik, maar die rits… Natuurlijk, een garantiegeval, maar toch. Op vakantie koop je er weinig voor. De Denig is de tent voor de meeste mensen: met standaard een extra binnentent voor de kinderen en een kuipgrondzeil. En de prijs is niet hoger dan de rest.”

Welke gezinstenten getest?
– Vaude Badawi Long TC
– Carl Denig Zwerver
– Wechsel Masai Mara
– Eureka Tunnel Vision iCompact BTC
– Eureka Outside Inn + TC

Of lees de test en bekijk de video’s van de volgende familietenten uit 2013:
– Carl Denig Zwerver familietent (2013)
– Eureka Outside Inn Compact TC familietent (2013)
– Vaude Badawi Long 6P familietent (2013)
– Tentipi Safir 7 CP tipi (2013)

Op zoek naar lichtgewicht tunneltenten?
> Lees de Op Pad test lichtgewicht tunneltenten uit 2014

Gezinstenten van polyesterkatoen of technisch katoen

In deze test kozen we voor tenten van polyesterkatoen, wat in de tentenhandel technisch katoen (TC) wordt genoemd. TC is samengesteld uit 65% polyester en 35% katoen. Hierdoor is het doorgaans lichter in gewicht dan 100% katoen en beter bestand tegen UV-straling dan puur polyester of nylon. Ook neemt het minder vocht op dan gewoon katoen, een voordeel als je de tent na een regenbui moet inpakken. En eenmaal nat, droogt het ook sneller.

Om het TC 100% waterdicht te maken, zit er aan de binnenkanteen polyurethaan (PU) coating. Deze coating zorgt er (helaas) ook voor dat het doek niet meer kan ademen. Goed ventileren en het gebruik van een grondzeil zijn belangrijk. Bijzonder is Breathable TC van Eureka. Dat is TC met een geïmpregneerd waterafstotend middel, waardoor het katoen deels zijn ademende vermogen behoudt. Merkwaardig is overigens dat veel mensen het leefklimaat in een tent van TC als prettiger ervaren dan in een tent van nylon of polyester.Tot slot een niet onbelangrijke opmerking: polyesterkatoen heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.

De gezinstenten-test

Alle tenten zijn in de praktijk getest in de zomer van 2010. Daarnaast stonden ze de hele maand november en december buiten om ook een goede indruk te krijgen van de duurzaamheid op langere termijn. De omstandigheden waren natuurlijk fantastisch: veel wind, bakken regen, een zeiknat weiland (grondzeil!) en heel veel sneeuw. Elke tent heeft zo’n vijftien centimeter op z’n dak gehad. Als een tent deze omstandigheden overleeft, hoef je je in het voor en najaar geen zorgen te maken. En overleven alle tenten?

Opzetten van de tenten

De drie tunnels (Eureka, Wechsel, Denig) zijn het makkelijkst: steek de rode stok door de rode stoksleuf, de blauwe door de blauwe, etc. Zet ze aan de onderzijde in fixeerringen en de bogen staan.Daarna plaats je aan de achterzijde een paar haringen en trek je de tent aan de voorzijde omhoog. Jammer is dat de kleurverschillen bij deWechselwat lastigte zien zijn en de stoksleuven eigenlijk te nauw zijn. Natte stokken krijg je er nauwelijks doorheen.

De Eureka Outside Inn + TC en Vaude zitten iets anders in elkaar. De Outside Inn + TC is een geodeet en de Vaude deels. Bij een geodeet kruisen de stokken elkaar wat zorgt voor een stevige, windvaste constructie. Het opzetten werkt hetzelfde. Als alle stokken op hun plek zijn, staat de tent vanzelf en dat maakt hem –grotendeels – zelfdragend. Handig hiervan is dat je de tent gemakkelijk kunt optillen en verzetten.

De Vaude is een apart verhaal. De tent heeft een centraal deel met daaraan twee slaapcabines. Het centrale deel heeft drie kruisende stokken, elke cabine nog een eigen stok. En dan is er nog het dak inhet middengedeelte met drie stokjes. Het opzetten is de eerste paar keer lastig, maar als je de juiste methode in je hoofd hebt, staat hij ook binnen een kwartier.

Kuipgrondzeil van gezinstenten

Bij dit type gezinstenten hoort een kuipgrondzeil: dat beperkt de hoeveelheid condens en houdt je tent (en de onderkant van de binnentent) schoon. Alleen de Vaude heeft standaard een grondzeil zonder kuip, dat bovendien alleen in het middengedeelte ligt. Het voorkomt een beetje vuil en condens, maar stroompjes weten hun weg wel te vinden óver het zeil. Een kuipgrondzeil voor de hele tent is wel leverbaar.

De andere vier hebben allemaal kuip grondzeilen die de volledige onderkant van de tent bedekken. Bij Denig, Wechsel en de Eureka Outside Inn + TC  haak je het grondzeil aan de buitentent vast. Is een werkje, maar voldoet. Opvallend is wel dat er af en toe (erg) veel spanning op  de bevestigingen komt te staan en bij elke tent is wel ergens een bevestiging afgescheurd. Bij de Eureka Tunnel Vision iCompact rits je het grondzeil aan de buitentent vast. Werkt snel en geeft rondom een superafsluiting. Maar… één rits begaf het en dan ben je ver van huis. Zeker omdat de binnentent ook aan het grondzeil vast zit.

De binnententen van deze gezinstenten

De Vaude heeft twee binnententen die je aan de buitentent ophangt. De vloertjes zet je deels met haakjes en deels met haringen vast. Vooral de haringen zijn lastig, omdat je onder de buitentent door moet wriemelen. De methode met haakjes zien we ook bij de andere tenten, alleen haak je ze dan vast aan het grondzeil. Bij de Denig en de Wechsel houdt een houtje touwtje systeem het plafond omhoog. Opvallend is dat de elastiekjes van dit systeem snel lubberen. Mooi is de constructie van de beide Eureka’s, waarbij je aan de voorzijde de binnentent in de buitentent ritst. Degelijk en snel.

Slaapruimte van de gezinstenten

Zoals gezegd heeft de Vaude twee losse slaapcabines. Heb je twee kleine kinderen, dan kun je ook prima met z’n vieren in een van de cabines slapen. De andere wordt bagagetent. De Outside Inn + TC en de Denig hebben één binnentent waar je met twee volwassen en twee kleine kinderen goed in past. De Tunnel Vision en de Masai Mara hebben één grote en hoge binnentent die in tweeën kan worden gedeeld met een katoenen schot. Bij deze twee heeft elke slaapcel een eigen deur. Op de Vaude na zijn alle binnententen hoog genoeg om je staand aan te kleden. De Denig wordt standaard geleverd met een zogenaamde kidsroom: een kleinere binnentent die tegenover de grote slaapcabine zit. De kidsroom is optioneel bij de andere tenten. Nadeel ervan is dat het de leefruimte beperkt, maar in de praktijk berg je bij slecht weer de kidsroom over- dag op. Alle binnententen hebben overigens de gebruikelijke opbergvakken en muskietenhorren.

Leefruimte in de tenten

Een goede leefruimte blijkt goud waard bij slecht weer. In alle tenten past een kampeertafel en houd je bewegingsruimte over. De Denig is de grootste gezinstent, gevolgd door de Wechsel en de Eureka Tunnel Vision iCompact BTC. Alledrie bieden ze – zonder kidsroom – bergen ruimte. De Eureka Outside Inn + TC heeft de minste ruimte. Ook hier neemt de Vaude weer een bijzondere plek in. De tent heeft veel vloeroppervlak, maar lange mensen zitten aan de zijkanten snel tegen het tentdoek aan. Bij de andere tenten lopen de stokken erg steil omhoog wat ruimte schept. Dat dit met veel wind een nadeel is, komen we later op terug. Alle tenten hebben een opbergzak voor klein spul. Behalve de Wechsel hebben alle tenten kunststof ramen.

Ingangen van deze tenten

Op de Vaude en de Denig na hebben alle tenten minimaal drie ingangen: één aan de voorzijde en twee aan de zijkanten. De deur aan de voorzijde kan met twee extra stokken makkelijk worden opgezet als luifel. Bij slecht weer gebruik je de zij-in- gangen: een van de twee ligt altijd wel in de luwte. De deuren van de Eureka Outside Inn + TC zijn het best: ruim, goed beschut en door de geodetische constructie van de tent staat het doek altijd mooi strak en dat vertaalt zich in super lopende ritsen. De deuren van de Wechsel zijn de minste. Om naar binnen te gaan, moet je zowel de deur van doek als de achterliggende deur van gaas openritsen. Dit irriteert snel. Daarnaast is het doek erg slap en moet je voortdurend stof vasthouden om de rits niet te laten vastlopen. De deur van de Vaude beslaat de hele schuine voorzijde. ’s Morgens vroeg met nat tentdoek is het niet echt handig om helemaal in een onderste hoek de rits te moeten zoeken. En bij regen, regent het binnen tenzij je een Vaude tarp er nog los bij koopt.

Ventilatie in deze gezinstenten

Alle vijf de tenten hebben ventilatie-openingen in het dak. Daarnaast zijn er bij de meeste nog (hele) grote gaasvakken te openen, zodat de tent heerlijk kan doorwaaien zonder dat insecten vrij spel hebben. De schoorsteen en de grote openingen aan de onderzijde van de Vaude zorgen doorgaans voor voldoende trek. Bij koud en nat weer voorkomen ze echter niet dat er aardig wat condens ontstaat. De kuipgrondzeilen van de Denig, de Wechsel en de beide Eureka’s zorgen samen met de ventilatie-openingen voor een goed leefklimaat. De ventilatie-openingen in de Wechsel zitten – zelfs met de scheerlijnen strak afgespannen – te dicht. Toch heeft de Wechsel, net als de Eureka Tunnel Vision iCompact BTC, weinig last van condens. Van allebei lijkt het doek beter te ademen wat ze ook geschikt maakt voor warmere gebieden.

Storm- en windvastheid van de tenten

Wie in de bergen op vakantie gaat, kan te maken krijgen met stevige winden en veel regen. We kunnen hier kort over zijn. Geen van de tenten bleek lek, niet van boven en niet op de grondzeilen. Het grondzeil van de Vaude is het minst bestand tegen water. Als de grond is verzadigd, loopt er water over. Wel is de Vaude samen met de Eureka Outside Inn + TC het best bestand tegen heel veel wind. De stevige stokken en de geodetische constructie zorgen hiervoor. De andere echte tunnels presteren duidelijk minder als de wind tegen de hoge en steile zijkanten beukt. De Wechsel blijkt in de praktijk het meest gevoelig te zijn: na de zes weken in weer in wind waren de stokken behoorlijk uit vorm en was een bevestigingspunt voor een scheerlijn afgebroken.

Gerelateerd

Delen

Waardering
1440
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *