TEST: Vaude Miskanti Fleece Jacket

Eindoordeel

Het Vaude Miskanti Fleece Jacket is gemaakt van een biologisch afbreekbare fleece en gaat zo de strijd aan met micro-plastics. Is biologisch afbreekbaar fleece net zo goed als gewoon fleece? Lees deze review!

Micro-plastics

Micro-plastics zijn de laatste jaren een steeds groter probleem aan het worden. Althans, we realiseren ons steeds meer hoe groot dit probleem eigenlijk is. En in de buitensport hebben we daar jaren vrolijk aan mee gewerkt. Het heerlijke zachte en warme fleece is een van de boosdoeners. De micro-plastics van fleece komen niet zozeer door het dragen in het milieu terecht, maar vooral bij het wassen van onze kleding. Het ‘kneden’ van de wasmachine zorgt ervoor dat hele kleine bestanddeeltjes van het fleece in het spoelwater terecht komen. Dit spoelwater komt via het riool bij de waterzuivering en wordt vervolgens geloosd op het oppervlakte water. De rioolzuivering haalt veel troep uit het water, maar micro-plastics zitten daar helaas niet bij. In het oppervlakte water zijn deze micro-plastics schadelijk voor dieren en andere in het water levende organismes. En dat is nou precies wat Vaude niet wil.

Vaude Miskanti Fleece

Drietraps raket

Met het Miskanti Fleece Jacket loopt Vaude voorop als het gaat om duurzaam produceren. De eerlijkheid gebiedt echter dat het niet alleen dit doorgaans al duurzame Duitse bedrijf is dat achter deze ontwikkeling staat: het is een soort drietraps raket. De stof wordt namelijk geweven bij de Italiaanse stoffenproducent Pontetorto. Pontetorto was tevens een van de eerste – zo niet de eerste – fabrikanten die in het midden van de jaren ’80 van de vorige eeuw begon met het produceren van fleece.

Houtvezels

Van recenter datum is Pontetorto’s doorontwikkeling naar duurzamer fleece. En ook hier geldt: dit konden ze niet alleen! Het materiaal waar het Vaude Miskanti Fleece Jacket van is gemaakt, is een combinatie van 100% gerecycled polyester en een hout-cellulosevezel genaamd Tencel. Het bijzondere zit hem in de constructie waarop Pontetorto beide materialen tot een nieuw duurzaam materiaal heeft geweven.

Constructie

Die constructie bestaat uit een gladde buitenzijde gemaakt van 100% gerecycled polyester en een zachte ‘opgeruwde’ binnenkant van Tencel. En niet zoals bij traditioneel fleece ook uit polyester. Die buitenzijde zorgt niet voor uitwassing van kleine polyester deeltjes, de binnenzijde wel. Door de binnenzijde nu van het hout-cellulosevezel te maken, zijn de eventuele bij een wasbeurt vrijkomende vezeldeeltjes biologisch afbreekbaar. In ongeveer 90 dagen en zonder residu. Zo vormen ze geen gevaar voor levende wezens.

Vaude Miskanti Fleece

Verantwoord produceren

Naast het kiezen voor duurzame materialen is Vaude ook koploper in het duurzaam produceren. Vaude voert al jaren de lijst aan van Rank-a-Brand die op een onafhankelijke manier merken beoordeeld op hun duurzaam ondernemen. Daarnaast heeft Vaude zijn eigen Green Shape normering, is Bluesign gecertifieerd en is lid van de Fair Wear Foundation met status van Leader. Ook Vaude’s Sustainability Report is het lezen waard. Google er maar eens op. En… het Vaude Miskanti Fleece Jacket wordt geproduceerd in Litouwen. In Europa dus en dat betekent korte transportlijnen. Ook duurzaam. Fijn dat een fleece jack duurzaam geproduceerd wordt, maar de hamvraag is natuurlijk of het ook lekker draagt en doet wat je er van verwacht.

Pasvorm

Het jack heeft een prettige strakke pasvorm. Het materiaal is dankzij 5% Elastaan (6% bij de dames) in de stof erg elastisch waardoor je altijd voldoende bewegingsvrijheid hebt. Voor liefhebbers van een meer loose fit is het Vaude Miskanti Fleece Jacket niet de juiste keuze. Ik test een maat S en die past goed. De mouwen zijn lekker lang waardoor ik ook bij het uitstrekken van de armen geen blootliggende polsen of onderarmen krijg. Goed is ook dat het rugpand langer is dan de voorzijde: bij bukken geen tocht op de rug. De dames variant is zelfs nog langer waardoor het jack over de heupen valt (niet getest).

Zakken

Het Vaude Miskanti Fleece Jacket heeft twee zakken aan de voorzijde. Ze worden met een rits afgesloten. Aan die rits zitten goede trekkoordjes. Even dacht ik dat het jack aan de binnenzijde ook twee zakken had, maar toen mijn telefoon op de grond lazerde bleek dat dat niet het geval was. Het zijn puur de binnenwerken van beide buitenzakken. Je bent gewaarschuwd! Ook de grote rits aan de voorzijde heeft een prima treklip: handig met koude handen. Wel vind ik het jammer dat de rits aan de bovenzijde – keelkant – geen zipper garage heeft. De metalen rits zit nogal eens tegen mijn adamsappel aan en dat vind ik minder prettig.

Vaude Miskanti Fleece

Capuchon

En daarmee kom ik op een ander minpuntje. Het jack is redelijk goed bestand tegen wind en als tussenlaag onder niet te koude omstandigheden lekker warm maar… Het Vaude Miskanti Fleece Jacket heeft een capuchon. Lekker met kouder weer. Echter… de capuchon is nogal wijd en met name aan de voorzijde bij je kin en hals sluit hij niet lekker aan. Omdat er geen koord bij de capuchon zit, kan je hier ook  niets aan veranderen. Gevolg: wind waait toch een beetje vrij naar binnen en zorgt ervoor dat de capuchon nogal eens flappert. Hoeveel last je hier van hebt hangt erg af van het weer. Meestal zal je nog een hardshell of softshell over het Vaude Miskanti Fleece Jacket dragen en dan valt het mee.

Wassen

Ik heb het Vaude Miskanti Fleece Jacket zo’n vier maanden in gebruik als ik dit schrijf. Het jack is veelvuldig in de wasmachine geweest en het blijft vormvast. Wassen op 30 graden en niet in de droger, strijken etc. Opvallend aan de Tencel binnenstof is dat het jack na het wassen en lucht drogen een beetje aan voelt als een katoenen handdoek die niet in de droger is geweest. Nu ben ik daar vanuit milieu-oogpunt ook geen voorstander van, maar het maakt handdoeken en kleding altijd heerlijk zacht. Het Miskanti Fleece Jacket voelt na drogen een beetje ‘houterig’, maar dat verdwijnt na een kwartiertje dragen. Ik heb het nooit als oncomfortabel ervaren.

Onverwacht pluspunt

En nu kom ik op het – voor mij totaal onverwachte, grootste voordeel van het Vaude Miskanti Fleece Jacket: geen last van statische elektriciteit! Ik weet niet of ik de enige ben, maar bij een gemiddeld fleece jack knetter ik bij het aan- en uit trekken alsof ik de bliksemopwekker van Lorenz in persona ben. Bij het Miskanti Jacket is dit niet het geval. Ik ga er van uit dat het komt door die ‘houten’ binnenzijde, maar wat mij betreft verdient dit navolging.

Vaude Miskanti Fleece

Conclusie

Het Vaude Miskanti Fleece Jacket is comfortabel en warm. De twee zakken zijn ruim genoeg voor een grote smartphone, portemonnee en je koude handen. De ritsen hebben goede treklippen. De sportieve pasvorm is dankzij de enorme elasticiteit geen punt. Door de keuze voor 100% gerecycled polyester in combinatie met het biologisch afbreekbare Tencel geeft Vaude ons de keuze voor een meer duurzaam fleece jack. Afgezien van de eerste tien minuten na het wassen, presteert Vaude’s fleece als ‘gewoon’ fleece. De capuchon mag beter aansluiten en de rits zou een zipper garage moeten hebben. Zeker gezien de prijs van € 140,00 want die is voor een fleece best stevig. Een keuze voor deze fleece is wellicht wat duurder, maar het is wel de keuze die we met z’n allen moeten maken. Dat het jack geen statische elektriciteit opwekt bij het aan- en uittrekken is een dik bonus pluspunt.

Merk: Vaude
Model: Miskanti Fleece Jacket
Prijs: € 140
Bedrijf: Vaude
Website: www.vaude.com

Gerelateerd

Delen

Waardering
83444
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *