Test Tentipi Safir 7 cp tipitent, 2013

Er zijn weinig tenten die zo appeleren aan het oer-kampeergevoel als een tipi met een kampvuur in het midden. Tijd voor een Op Pad test van de Tentipi Safir 7 cp met de houtkachel Eldfell Pro RVS .

Bekijk de video over de Tentipi Safir 7 cp:

Of lees de test en bekijk de video’s van de volgende familietenten uit 2013:
– Carl Denig Zwerver familietent (2013)
– Eureka Outside Inn Compact TC familietent (2013)
– Vaude Badawi Long 6P familietent (2013)

Conclusie Tentipi Safir 7 cp

“Opzetten is makkelijk, hij is windvast, de ventilatie is goed en kinderen vinden een tipi fantastisch. Om te kamperen met een tipi  moet je wel iets van oergevoel in je hebben. Je bent – soms letterlijk- dichter bij de natuur dan in bijna elke andere tent. Het tentgevoel is super, zeker als de kachel brandt, het buiten koud is en andere kampeerders zich even komen warmen aan jouw vuur. En dan voel je je automatsich een beetje een Koning uit het Hoge Noorden.”

Specificaties

Gewicht: 10,9 kg.
Prijs tent: € 1600.
Materiaal: Polyester-katoen
Prijs grondzeil: vanaf € 255.
Prijs houtkachel Eldfell Pro: RVS € 920.

Opzetten van de Tentipi Safir

Het opzetten van de Tentipi Safir is een kinderwerkje en is door één persoon in 15 minuten goed te doen. Je begint met een malletje en touwtje die de richting en de afstand van de 8 haringen aangeeft. Hariningen in de grond prikken en de tent er plat overheen gooien. De lussen om de haringen leggen en dan kruip je met de uitgeklapte telescoopstok onder de tent. Stok in de nok, overeind zetten en de tent staat. Daarna leg je het losse grondzeil op zijn plek en haak je ‘m vast aan de buitentent.  Tot slot span je de buitentent en het grondzeil strak. Dit gaat goed met goede lussen en slimme gespen. Bij veel wind span je ook alle scheerlijnen uit en je hebt een super windvaste tent.

Leefruimte in de Tentipi

In een tipi heb je een grote leefrumte en daar speelt het leven zich af. In de Safir 7 is – zoals de naam al doet  vermoeden – plek voor 7 personen. Maar dan moet je elkaar dan wel erg aardig vinden. Een gezin met twee kinderen is realistscher. Het leefklimaat in de tent is prima. De Safir is gemaakt van ademend polyester-katoenen en dankzij grote ventilatie-openingen (afsluitbaar en met gaas) aan de onderzijde en een grote – op afstand afsluitbare – ventilatie-opening in de nok is er altijd voldoende frisse lucht. Opvallend is dat de tent tijdens warme dagen niet echt heet wordt en bij koude dagen kan je zelf voorkomen dat het koud wordt. Hoe? Lees verder.

Houtkachel Eldfell Pro RVS

De Tentipi is de enige tent waar je – zonder grondzeil – een open vuur kan en mag maken. Of het slim is, laat ik aan jou over. Handiger en comfortabeler is een apparte houtkachel aan te schaffen: de Eldfell Pro RVS. De kachel zit verpakt in een stevige kist en in de kachel zit – heel vernuftig – de delen van de schoorsten. Deze delen er uit halen en in elkaar zetten is niet moeilijk. Let wel op: de kist heeft scherpe metalen randen evenals de kachel. De plek van de kachel is ergens naast de paal. Je doet er verstandig aan het grondzeil onder de kachel weg te ritsen. De kachelpijp steek je door een speciale opening in de nog van de tent. Doordat het bovenste deel van de schoorsteen dubbelwandig is uitgevoerd, kan het tentdoek niet in de brand vliegen. Daarna is het een kwestie van beukenschors en hout in de kachel en aansteken. De verbranding in de kachel is super efficient en als snel staat er boven op de kachel een pannetje water voor een pan soep. Met de kachel kost het nauwelijks moeite om de temperatuur binnen op een comfortabele 20 graden te krijgen terwijl het buiten -10 is.

Nadelen van de Tentipi

Een positief verhaal zover. Geen minpunten? Jawel, een paar kleintjes. Tent en grondzeil geven geen 100% afsluiting en vroeg of laat loopt er een colonne mieren door je tent. Mocht je dat niet willen: schaf een losse binnentent aan, ook al beperkt deze de leefruimte. Ander puntje is dat de opening van de tent open en bloot ligt en als het regent, vallen de druppels de tent. Ook dit is oplosbaar met een luifel, maar dat staat wel een beetje haaks op het idee achter kamperen met een tipi.

Merk: Tentipi
Model: Safir 7 cp
Bedrijf: www.tentipi.com
Website: www.nordictents.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
40287
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

6 reacties op “Test Tentipi Safir 7 cp tipitent, 2013

  1. Dit jaar gaan wij voor de tiende keer met de CP9 op pad. Met de jaren is er nog een CP5 bij gekomen. Geweldige tenten ( stahoogte, ruimtelijk gevoel, ventilatie, design, kwaliteit, gewicht) en ja er zijn nadelen – dat er wat regen door de deur binnenvalt ok. Maar mits je daar niet tegen kunt, is dan een camping de juiste place to be? Wij hebben er wel na twee jaren een grote tarp tegen de zon bijgekocht. En ja er lopen wat besten rond – een extra plastic zeil eronder helpt wat – ook tegen het niet helemaal waterdichte grondzeil. Op dit punt kun je soms wel jaloers zijn op de de Waard bezitters naast je. Echter hebben wij vorig jaar onze de Waard buurtenten zien schuren en wegvliegen terwijl bij onze cp5 alleen de stok brak en deze snel vervangen was.

  2. Over de nadelen: Beestjes, ach ja mieren komen alleen langs als je eten in de tent bewaard. Eten bewaar je buiten, in waterdichte zakken ophangen of goed afgesloten containers buiten waar een muis niet doorheen kan knagen. Verder niet op een mierennest staan. Vliegen en muggen: Door de natuurlijke ventilatie c.q. trek in een tipi wordt al het vliegende spul de nok in ‘geblazen’. Zet je de nok wat open dan blijven vliegende beesten nooit lang te gast.

    Inregen van de opening. Inderdaad zo’n oerlelijke luifel die men bij tenttipi verkopt zijn niet om aan te zien. Je kan ook met een A stok voor de opening een tarpje ophangen. Dat staat al veel mooier. Heb je daar ook geen behoefte aan zorg dan dat in de inloopening geen grondzeil ligt. Dan kan inregenen ook geen kwaad.

    Het zijn gewoon heel praktische tenten.

  3. Wij hebben de Tentipi Zirkon 9 CP. Eén ipv 3 ventilatieopeningen beneden. Volstaat prima. Meer ruimte dan de 7 CP. Geweldige tent met daarbij een veel goedkopere kachel, gekocht bij Moosecamp in Ede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *