Test betaalbare softshell jassen

De gedroomde softshell is winddicht, ademend, behoorlijk waterafstotend en als je daarvoor kiest zelfs warm. Kortom: de ideale buitenste laag op vakantie. Gelukkig hoeft goed niet altijd duur te zijn.

In deze test van betaalbare softshell jassen:

Conclusie test betaalbare softshell jassen:

In 2010 luidde een belangrijke conclusie uit de grote softshelltest in Op Pad dat ‘Shells die goed scoren op zowel afparelen als ademen, shells van een dubbel geweven stof, van Schöller- of Polartecmateriaal of shells met een Gore-membraan zijn. Winddichte (PU-)membranen hebben in het verleden nooit de hoogste scores gehaald. Warme shells die goed ademen zijn veel zeldzamer en aanzienlijk duurder.’ Deze conclusie was gebaseerd op het doormeten van zo’n 40 softshells op ademend vermogen. Als we met die conclusie in het achterhoofd naar de resultaten van deze test kijken, hoeven we geen ademende wonderen te verwachten van de relatief zeer betaalbare softshells van Quechua, Wildebeast, Human Nature, Ayacucho, Regatta en Vaude. Wel zijn ze comfortabel en warm, en zijn de afparelende eigenschappen verrassend goed. Omdat alleen Regatta en Quechua voor extra ventilatiemogelijkheden hebben gezorgd, en die laatste slechts € 59,95 kost, is de Quechua Bionnassay 500 winnaar van de budgetprijs. Qua technische prestaties de fraaiste producten uit deze test, maar alleen bedoeld voor het actieve buitensportwerk, zijn de dubbel geweven shells van Schöffel, Columbia en Rab. Op punten mag de Columbia Sweet As II softshell zich testwinnaar noemen.

Comfortabel onder 80 tot 90% van alle weersomstandigheden

Softshells bestaan bij de gratie van hardshells, een Amerikaans modewoord voor de ademende waterdichte regenjas. Die biedt bescherming tegen regen en wind en lijkt gemeengoed in Nederland. De ademende werking van de topmerken is goed, maar ondergeschikt aan de waterdichtheid: ‘Guaranteed to keep you dry’, om met Gore te spreken. De meeste mensen, hun prijzige hardshell ten spijt, gaan echter niet in de stromende regen wandelen of fietsen. En hoe vaak regent het nu eigenlijk? De meerjarenstatistiek van het KNMI geeft voor ons ‘natte’ landje aan dat de gemiddelde neerslagkans slechts 6 tot 8% bedraagt. Omdat ook bij temperaturen onder het vriespunt een waterdichte jas weinig toevoegt, is de veelzijdige softshell daarom in 80 tot 90% van alle weersomstandigheden veel comfortabeler en het meest geschikte buitensportkledingstuk.

Buitenste laag en de isolerende tussenlaag in één kledingstuk

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat de buitensportwinkels met de softshell op de proppen kwamen. Nog even op een rijtje: een softshell is een atletisch jack dat de waterdichte buitenste laag en de isolerende tussenlaag vervangt door één kledingstuk. Je draagt een softshell dus direct over je sportondergoed. Softshells combineren een hoog ademend vermogen bewust niet met waterdichtheid, maar zetten het ertegenover als alternatief. Een softshell is winddicht, licht, compact, duurzaam, sneldrogend en als het goed is makkelijk te reinigen. En is comfortabel: gemaakt van stretchstof, met een zachte laag aan de binnenkant en aan de buitenkant een laag die ervoor moet zorgen dat water (regenbuitje) er snel vanaf rolt. Om je softshell zo lang mogelijk te kunnen dragen is dit laatste absoluut cruciaal. Maar niet alleen de stof bepaalt het comfort van een softshell, ook de uitvoering. Zo moet met name de kraag goed én prettig aangetrokken kunnen worden rond de hals en moeten de manchetten goed om de polsen sluiten. Een capuchon zorgt absoluut voor extra comfort, en ‘pitzips’ (ritsen) onder de armen zorgen voor belangrijke extra ventilatie.

Prijzig luxe artikel?

Anno 2015 blijkt menige buitensporter desondanks niet volledig op de hoogte van het comfort van dit kledingstuk, of ziet het als een prijzig luxe artikel. Maar testen wijzen uit: wie er één gedragen heeft, verlangt nooit meer terug naar z’n (fleece-)trui. Een hoog ademend vermogen (je mag vooral niet gaan zweten) in combinatie met goede afparelende eigenschappen (dat regenbuitje dat er vanaf moet rollen) worden in de praktijk het meest gewaardeerd. ‘Te warm’ blijkt de belangrijkste reden om de softshell uit te trekken. Een bewuste softshell-keuze maken zonder enige voorkennis is echter niet eenvoudig. Winkels en webshops bieden een ondoorgrondelijke hoeveelheid softshells aan waarbij alleen prijs en merk lijken te verschillen. Vergelijkbare productinformatie (de ademende eigenschappen, plus bijvoorbeeld het gewicht van de stof/m2) zou de prestaties van softshells véél inzichtelijker maken voor zowel consument als verkoper, maar deze gegevens ontbreken nagenoeg geheel. Op basis van genoemde productinformatie vallen alle softshells namelijk betrekkelijk eenvoudig in te delen in drie gebruiksgroepen: wintershells, allround shells en actieve shells. Een iets technischere indeling kan ook. Zo zijn er shells van dubbel geweven stretchstoffen (van o.a. Schöller, zeer geschikt voor gebruik bij inspanning) en van gelamineerde stretchstoffen (o.a. Polartec Windshield, Polartec Powershield, Gore Windstopper Softshell, al dan niet met membraan en geschikt voor allround gebruik). Ook interessant (relatief betaalbaar) zijn softshells van microvezel (o.a. Pertex). Gecombineerd met een isolerende synthetische voering zijn ze lekker warm en zonder die voering zijn ze ideaal bij forse inspanning (zogenaamde windbrekers). De kosten voor een softshell kunnen oplopen tot zo’n € 300, maar onder de € 100 zijn ze ook verkrijgbaar. In deze test onderzoekt Op Pad de technische prestaties van de goedkopere shells.

Hoe zijn de softshells getest?

De tien shells zijn kort in de praktijk gebruikt. Daarnaast hebben ze drie wasbeurten ondergaan volgens waslabel waarna droogtijd en afparelen worden beoordeeld. Voor het afparelen zijn de shells die daar geschikt voor zijn eerst gestreken of in de droger geweest, om de buitenlaag (de afparelende coating) te herstellen. De winddichtheid valt uiteen in drie beoordelingen: winddicht, redelijk winddicht, niet winddicht. Die laatste groep bleek, terecht, niet in de test voor te komen. Het gewicht per vierkante meter stof, in combinatie met een eventuele voering, wordt als indicatie voor de isolatie gebruikt. Om geen appels met peren te vergelijken worden de shells op basis van deze isolatie verdeeld in twee groepen: de actieve shells en de allround shells. Echte wintersoftshells, met een warme voering, zitten niet in de selectie.

Gerelateerd

Delen

Waardering
63536
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *