Test Shimano CM 1000 Sport Camera

Voordelen

+ Gewicht en maat
+ Stroomlijn
+ Fiets georiënteerd

Nadelen

- Specificaties

Eindoordeel

Je kunt er niet omheen: GoPro is de benchmark als het gaat om actiecamera’s en daarom zouden we bijna vergeten dat er meer is. De Shimano CM 1000 Sport Camera bijvoorbeeld, een actiecamera speciaal voor fietsers.

Actiecam voor fietsers

Als eerste valt op dat de CM 1000 (iets) compacter (70 x 44 x 30 mm) en met 86 gram lichter is dan de marktleider. Anders dan zijn roemruchte collega heeft de Shimano een aanzienlijk betere stroomlijn. Op een helm gemonteerd merk je dat de camera minder luchtweerstand heeft. Als gevolg van deze vorm ontbreekt een schermpje. Toch is de bediening vrij eenvoudig. Met twee knoppen doe je alles en twee led-lichtjes geven aan in welk formaat je aan het opnemen bent. En daar schuilt ook het gevaar, want er zijn vier verschillende combinaties: rood/geen ledje is opnemen in Full HD (1920 x 1080, 30 beelden per seconden), rood/oranje is opnemen in HD Slowmotion (1280 x 720 met 120 beelden per seconden) etc. En dan geven diezelfde ledjes ook nog info over de batterij status en of je SD-kaart al vol raakt. Kortom: leer dit uit je hoofd!

Bediening via smartphone

Toch kan het ook slimmer. De Shimano heeft wifi en met de Shimano Sport Camera app kun je de camera bedienen via je smartphone. Zo zie je precies wat je filmt en of je ook in het gewenste formaat schiet. Ook kun je via de smartphone kiezen voor de beeldhoek: 180 graden of 135 graden. De eerste levert super breed en dus vervormd beeld naar de randen toe op, de tweede is doorgaans prima bij normaal gebruik. Voor liefhebbers van cijfers: dankzij de ANT+ techniek kun je de camera ook koppelen met ANT+ apparaten, zodat hartslag, trapfrequentie en snelheid ook in je film terecht komen.

Perfect beeld onder water

Voor de montage van de camera kiest Shimano de weg van de minste weerstand: GoPro montage wijze. Bij de Sport Camera zit één voetje dat je met – eveneens meegeleverd – dubbelzijdig tape op bijvoorbeeld een helm kunt plakken. Dit werkt goed, maar is wel voor eenmalig gebruik. Ook zit er een riem met gesp bij de camera die samen met het voetje ook een helmbevestiging vormen, maar deze blijkt niet heel praktisch. Wil je ook onder water filmen: een extra voorzetlens zorgt ervoor dat je onder water perfect beeld krijgt. En voor dat filmen onder de waterspiegel is geen extra behuizing nodig, want de Shimano is IPX8 waterdicht: 10 meter onderwater gedurende 2 uur.

Twee uur filmen met volle batterij

De Sport Camera heeft een accu die je in ongeveer vier uur via usb oplaadt. Met een volle batterij kun je ongeveer 2 uur filmen. Zorg er dan wel voor dat je een 32 GB micro SD-kaart in de camera hebt!

Conclusie

Als je puur kijkt naar de specificaties is de Shimano CM 1000 Sport Camera wat onder bemeten in vergelijking met de nieuwste GoPro’s. Maar als actiecamera specifiek voor fietsers doet hij wel wat je er van verwacht. Adviesprijs € 299, maar online zeker goedkoper te vinden.

Merk: Shimano
Model: CM 1000
Prijs: € 299
Bedrijf: Shimano
Website: www.shimano-sportcamera.com

Gerelateerd

Delen

Waardering
67173
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *