Test Santos Travel Lite trekkingfiets 2015

Voordelen

+ Zitpositie
+ Rijeigenschappen
+ Verstelbare voorbouw
+ Fiets en bagage zijn één
+ Onderhoudsvrij en stille riem

Nadelen

- Geluid vrijloop

Eindoordeel

Het Nederlandse fietsmerk Santos maakt de Travelmaster, een stevige trekkingfiets geschikt om zwaar bepakt de wereld mee rond te reizen. Maar ook de het model Travel Lite, bedoeld voor fietsvakanties met iets minder bagage, dat Op Pad eerder in 2012 met een Rohloff versnellingsnaaf testte. Beide modellen zijn met Pinion versnelling verkrijgbaar. Wij testen hier de Santos Travel Lite met Pinion.

Conclusie Santos Travel Lite

“De Santos Travel Lite is ten opzichte van de Travelmaster misschien een lichtgewicht, maar zijn prestaties zijn dat zeker niet. Zitpositie en stuurgedrag zijn uitstekend. Vertrouwde keuze van onderdelen en de Travel Lite kan meer hebben dan zijn naam doet veronderstellen: vijf sterren en de titel Testwinnaar.”

Specificaties Santos Travel Lite

Prijs: € 5.110 (2015)
Gewicht: 17,56 kg (53 cm).
Frame: Frame en voorvork van aluminium.
Pinion aandrijving: Pinion P1.18 met riemaandrijvingen d.m.v. een Gates Centertrack. Voor heeft de Santos een blad met 39 tanden en achter een met 31. De riem wordt met een wieltje op spanning gehouden.
Dragers: Voor een Tubus Duo (15 kg), achter Santos/Tubus Travelrack XL (45 kg).
Details: De Santos in deze test is redelijk karig uitgerust; we missen bijvoorbeeld een naafdynamo en verlichting. Wél treffen we een heel mooi zadel aan van SQlab. De remmen zijn HS33’s van Magura en zijn direct op het frame gemonteerd (Firmtech). De achterdrager – een samenwerking van Santos en Tubus – zal veel mensen zal bekoren. Hij is zeer stevig, tassen kun je hoog en laag monteren, er is een extra bevestigingspunt voor het spatbord en het achterlicht (als hij er wel zit) wordt goed beschermd.

Omdat er bij maatfietsen nogal eens wat wijzigt in de specificaties, volg je deze link voor de actuele stand.

Rijgedrag van de Santos Travel Lite

De Travel Lite heeft de vetste banden in deze test en is als enige een meer dan overtuigende 29-er. Het meest opvallend aan de Travel Lite is de zitpositie: behoorlijk rechtop en dat is vooral op lange afstanden erg prettig. Sterke troef van de Santos is de solide maar wel verstelbare voorbouw, zodat je zelf kunt kiezen voor een wat sportievere houding. Het zadel van SQlab biedt zachte ondersteuning aan de zitbotjes, maar dat is wel iets waar je van moet houden. De handvatten met bar-ends maken verzitten mogelijk. Erg prettig is de lichte ‘buffel’ vorm van het stuur. De hydraulische velgremmen zijn een vertrouwde waarde en presteren uitstekend. Bak en riem zijn geruisloos, maar zodra je de benen stilhoudt, maakt de vrijloop in het achterwiel nogal een harde ratel. De dik 23 kilo aan bagage verdraagt de Travel Lite met gemak. Frame, voorvork en dragers voelen aan als een solide geheel dat er nog wel 20 kilo bij kan hebben.

Santos-Travel-Lite-Pinion-03
Het zadel van SQlab biedt zachte ondersteuning aan de zitbotjes, maar dat is wel iets waar je van moet houden.
Merk: Santos
Model: Travel Lite
Bedrijf: Santos Bikes
Telefoonnummer bedrijf: (0252) 426123
Website: www.santosbikes.com

Gerelateerd

Delen

Waardering
68616
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *