Test outdoor sandalen om op te wandelen

Outdoor sandalen gebruik je vooral bij warm weer en in warme gebieden. De ultieme plek voor een test? Juist, de woestijn. Op de Gospeltrail in Israël en tussen de bedoeïenen in de Negev woestijn, ­testen we acht paar wandelsandalen.

Onderstaande outdoor sandalen zijn door Op Pad getest:
Columbia Sandero Plus | Ecco Terra VG | Keen Clearwater CNX | Keen Newport (Testwinnaar)| Merrell Camer Convertible | Salomon Epic Cabrio 2 | Teva Tanza (Beste Koop & Testwinnaar) | Teva Terra Fi Lite |

Op warme dagen is het prettig om sandalen te dragen en door hun lage gewicht passen ze altijd in een rugzak, kano of een paar fietstassen. Maar… zijn sandalen ook geschikt om een meerdaagse tocht met een zware rugzak te lopen? Om het antwoord op die vraag te vinden, onderwierpen we acht paar wandelsandalen aan een test. De outdoor sandelen zijn grofweg ­onder te verdelen in twee groepen: open sandalen en gesloten sandalen.

Open outdoor sandalen

De eerste groep bestaat uit de geheel open sandalen, zeg maar de meest traditionele. Deze sandalen hebben ‘slechts’ enkele riempjes die de sandaal aan de voet vasthouden. Het voordeel is meer ventilatie. De keerzijde is de mindere bescherming van de voet.

Gesloten outdoor sandalen

De tweede groep bestaat uit sandalen die meer lijken op een opengewerkte schoen. Deze sandalen bieden doorgaans meer bescherming aan de voeten, maar ventileren ook minder.

Comfort van outdoor sandalen

Een sandaal is eigenlijk niet meer dan een paar bandjes die een zool aan je voet houden. Alle sandalen in deze test hebben een zool met een goed voetbed. Dit voetbed is in de meeste gevallen gemaakt van een zacht materiaal dat door hitte met de zool is versmolten. Een aantal outdoor sandalen heeft nog een extra comfortabele toplaag. Vooral als voeten erg gaan zweten, is dit prettig, ­omdat het materiaal vocht absorbeert. Nadeel is echter wel dat ­sandalen langer vochtig blijven als je bijvoorbeeld door een riviertje hebt gelopen. Alle sandalen hebben een behandeling ondergaan die moet voorkomen dat luchtjes in de sandaal blijven zitten.

Sokken in een sandaal?

Wandelsandalen zijn niet echt sexy qua uiterlijk en lopen op sandalen en óók nog sokken aan hebben, is bijna een gotspe. Toch valt er wel wat voor te zeggen. Sokken verminderen de wrijving – vooral bij de kunststof voetbed sandalen –
en nemen vocht op. Allebei helpt dat bij het voorkomen van blaren. Daarnaast voorkomen sokken dat je sandalen uiteindelijk toch gaan stinken.

De test outdoor sandalen

Outdoor sandalen moet je natuurlijk testen onder de omstandigheden waar ze gebruikt ­worden: warm weer en droge gebieden. De sandalen hebben we getest op verschillende plekken in Israël. Zo liepen we met volle bepakking – ongeveer 16 kg. – de Gospeltrail, die van Nazareth naar Caupernaum loopt. Ook hebben we sandalen getest op dagtochten in de Negev woestijn en de ­Ramon krater met een dagrugzak met ­ongeveer 5 kg. De ondergrond varieert van steen tot mul zand. Ook hebben we alle sandalen getest op droogtijd, want we ­lopen ook wel eens door beekjes heen. Eén sandaal is bijzonder geschikt voor natte omstandigheden: de Keen Clearwater CNX. Deze is in de zomer van 2013 apart getest tijdens een kajaktocht op IJsland.

De test resultaten

Tijdens het testen werd al heel snel duidelijk dat wandelsandalen eigenlijk niet geschikt zijn voor het maken van een trektocht met zware rugzak. Daarvoor bieden ze gewoon te weinig ondersteuning. Echter voor dagtochten met zware rugzak: prima! Welke sandaal dan het beste is, hangt erg af van het terrein waar je gaat lopen en daardoor hebben we twee testwinnaars.

Testwinnaar ‘Gesloten sandalen’
Ga je wandelen op rotsachtige ondergronden met scherpe stenen, dan zijn gesloten sandalen met een goede teenbescherming in het voordeel. De testwinnaar binnen deze groep is Keen Newport.

Testwinnaar ‘Open sandalen’
Loop je daarentegen op vlak en makkelijk terrein, dan bieden open sandalen meer voordelen en is de Teva Tanza de testwinnaar. Vanwege zijn goede eigenschappen en de prettige prijs krijgt de Teva Tanza ook de titel Beste Koop.

Tot slot nog drie opmerkingen: Heb je platvoeten, probeer dan de Merrel Camer Convertibel. Heb je hele smalle voeten, kijk dan eens naar de Salomon Epic Cabrio 2. En pas een sandaal altijd voor je hem koopt.

Gerelateerd

Delen

Waardering
52010
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Test outdoor sandalen om op te wandelen

  1. Als je platvoeten hebt en je hebt er geen klachten over dan dan is het niet nodig om ergens te ondersteunen.
    De sandalen van Keen hebben 1 eigenschap gemeen, en dat is dat de omsluiting om de hiel te laag is.
    Klittenband voor schoeisel dat gebruikt wordt om te fietsen is ongeschikt/niet duurzaam omdat op den duur de klitgrip er niet meer is, zeker als je het klittenband veelvuldig gebruikt, het niet enigszins rekt en omdat er meestal aan de voorkant maar 1 bandje zit.

  2. Vreemd dat de test adviseert om juist bij platvoeten sandalen zonder voetbed te dragen, terwijl bij platvoeten juist steun nodig hebt zoals Birkenstocks. Vergissing of ineens een heel nieuw inzicht?
    Met vr gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *