Test: outdoor gps apparaten, 2016

We kunnen er niet om heen: Garmin is Koning in het Rijk der outdoor gps-apparaten. Van de modellen in deze test zijn verreweg de meesten van Garmin. Rest de vraag: zit de Garmin stevig op zijn troon of wordt er aan het fundament van het kasteel geknabbeld?

Lees ook:

Welke gps-apparaten zijn getest

In deze test vooral gps-apparaten van Garmin. Is dat niet wat overdreven? Misschien, maar het is wel hoe de markt in elkaar zit. Garmin is overal te koop. Via internet maar zeker ook bij de outdoorwinkel. En aan dat laatste hechten we waarde, want niet iedereen snapt meteen hoe een gps-werkt en dan is het handig als je terug kan vallen op menselijke kennis.

De GPS-modellen in deze test

Garmin Monterra, € 699 (2016)

Als je de Garmin Monterra ziet als een uitgebreide gps dan is hij goed te gebruiken. Het is een joekel in maat en gewicht en heeft meer  (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Montana 610, € 529 (2016)

De Garmin Montana 610 vindt snel zijn plek op aarde en is nauwkeurig. De Garmin Montana 610 is een grote handheld gps die lekker (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Montana 650, € 529 (2016)

De Garmin Montana 650 mag dan wat ouder zijn, hij doet nog steeds goed mee. Op papier is de gps-ontvangst minder snel en nauwkeurig (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Montana 650t, € 599 (2016)

De Garmin Montana 650t mag dan wat ouder zijn, hij doet nog steeds goed mee. Op papier is de gps-ontvangst minder snel en nauwkeurig (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Montana 680, € 579 (2016)

De Garmin Montana 680 is een grote handheld gps die toch lekker in de hand ligt. Het scherm is goed afleesbaar zelfs in fel zonlicht (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Montana 680t, € 629 (2016)

De Garmin Montana 680t is een grote handheld gps die toch lekker in de hand ligt. Het scherm is goed afleesbaar zelfs in fel zonlicht (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Oregon 600, € 379 (2016)

De Garmin Oregon 600 is gebruiksvriendelijk, het aanraakscherm werkt prima en is goed afleesbaar in fel zonlicht (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Oregon 600t, € 449 (2016)

De Garmin Oregon 600t is gebruiksvriendelijk, het aanraakscherm werkt prima en is goed afleesbaar in fel zonlicht (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Oregon 650, € 449 (2016)

De Garmin Oregon 650 is gebruiksvriendelijk, het aanraakscherm werkt prima en is goed afleesbaar in fel zonlicht(…)

Naar de testresultatenlijn-1px

Garmin Oregon 650t, € 519 (2016)

De Garmin Oregon 650t is gebruiksvriendelijk, het aanraakscherm werkt prima en is goed afleesbaar in fel zonlicht (…)

Naar de testresultatenlijn-1px

Garmin eTrex Touch 25, € 249 (2016)

De Garmin eTrex Touch 25 is een moderne variant van de vertrouwde eTrex waarbij het touchscreen veel mensen zal aanspreken (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin eTrex Touch 35, € 299 (2016)

Met de Garmin eTrex Touch 35 heeft Garmin een complete en makkelijk toegankelijke gps in huis. Het scherm werkt prettig (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin eTrex 30x, €  249 (2016)

De Garmin Etrex 30x is een uitstekende gps voor iedereen die niet zit te wachten op een gps met touchscreen. Hij heeft voldoende geheugen (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin GPSMap 64ST, € 399 (2016)

Al met al is de Garmin GPSMap 64 ST net als zijn andere 60-serie broers en zussen een super degelijke, betrouwbare en functionele gps  (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Garmin Epix, € 499 (2016)

De Garmin Epix is een heel erg uitgebreid outdoor horloge met ontelbaar veel toepassingen. En omdat het een smartwatch is  (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Falk Lux 30, €  305,95 (2016)

De Falk Lux 30 is inmiddels een wat verouderde gps en toch heeft hij nog zijn waarde, want de adviesprijs van bijna € 400 (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Teasi One2, €  149,95 (2016)

Het zal duidelijk zijn: het sterkste punt van de Teasi One2 is zijn prijs want net geen € 150 doet niemand na. Voor dat geld krijg je (…)

Naar de testresultaten lijn-1px

Hoe zijn de gps-apparaten getest?

Een gps test je in de praktijk, dus we hebben ze getest tijdens wandelingen in Nederland. Punten waarop we letten zijn de bediening van knoppen en dat testen we natuurlijk ook met handschoenen aan. Steeds belangrijker wordt het testen van het aanraakscherm; veel modellen werken met een touchscreen. Na het aanzetten kijken we hoe snel een gps opstart en hoe snel hij de satellieten vindt die nodig zijn om zijn plek op onze aardbol te bepalen. Daarna zetten we de gps weer uit en kijken hoe snel hij daarna weer een fix heeft. Tijdens het lopen van een route bepalen we hoe snel een gps zich aan zijn veranderende positie aanpast en hoe nauwkeurig hij is. Achteraf kijken we met de computer of de opgeslagen wandeling ook op kaart zo nauwkeurig was. Verder beoordelen we de menustructuur en of deze logisch en makkelijk te doorgronden is. Tot slot: een gps moet samenwerken met een computer: Windows of OS van Apple. Dit is van belang voor de soms broodnodige software updates maarvooral voor het up- en downloaden van routes, tracks, waypoints of om kaartmateriaal op je gps te zetten.

Conclusie

  • De goedkope Teasi One2 verrast ons. Het is een goede GPS die door zijn prijs van € 149,95 veel mensen zal aanspreken en een goede budget keuze is. Voor het echte outdoor gebruik is hij alleen niet waterdicht genoeg en minder schokbestendig dan de concurrenten.
  • De Falk Lux 30 prijst zichzelf uit de markt omdat hij standaard met Topo Duitsland geleverd wordt.
  • De Garmin GPSMap64ST is een echte bullit proof gps die je mee neemt naar de uithoeken van de wereld.
  • Dat geldt niet voor de Garmin Epix smartwatch; een bug in de software mag niet.

Op Pad beste Koop & Testwinnaar 2016

De titels Beste Koop en Testwinnaar gaan naar respectievelijk de Garmin eTrex 30x (€ 249) en de Garmin eTrex Touch 35 (€ 299). Beide gps-sen zijn klein, liggen lekker in de hand, zijn redelijk zuinig met energie en de TopoActive Europa kaart is goed voor de meeste wandelaars. De Garmin eTrex 30x is niet de snelste, maar dankzij de knoppen en de joystick is hij ook te gebruiken met handschoenen aan. De Garmin eTrex Touch 35 is dankzij het touchscreen en de goede menu’s kinderlijk eenvoudig in de bediening. Het scherm is goed afleesbaar en in het geheugen van 8 GB kan je veel kwijt. En…voor zowel de Beste Koop en de Testwinnaar geldt: wil je meer detail dan schaf je een topo kaart aan of ga je voor € 25 per jaar aan de gang met BirdsEye, ook van Garmin. Kortom: Koning Garmin zit stevig op zijn troon.

Touchscreen versus knoppen

Steeds meer gps-sen hebben een aanraakscherm, maar wat is nou beter? Dat hangt van je gebruik af. Een gps met knoppen is altijd te bedienen, ook met handschoenen aan. Een aanraakscherm is met gewone handschoenen niet of nauwelijks te gebruiken. Hiervoor heb je speciale ‘gevoelige’ vingertopjes op je handschoenen nodig. Of je moet bij koud weer telkens je handschoenen uit doen. Ook werken aanraakschermen niet altijd feilloos als er regendruppels op zitten en doorgaans verbruikt een touchscreen iets meer energie dus neem voldoende batterijen mee.  Voor gewone trips waar je niet afhankelijk bent van de werking van de gps is een touchscreen prima. Ga je op expeditie en is 100% betrouwbaarheid een must: kies dan voor knoppen.

Kaartmateriaal

Bij het aanschaffen van een gps is het kaartmateriaal minstens zo belangrijk als de gps zelf. Teasi levert standaard goed gedetailleerd Open Street Map kaartmateriaal bij de One2 en Falk levert bij de Lux 30 standaard topo Duitsland, maar Topo Benelux is ook verkrijgbaar. Bij Garmin krijg je bij elke gps een wereldbasiskaart. Daarnaast biedt Garmin je bij de meeste model-series de keuze of je een gps koopt met vooraf geïnstalleerd kaartmateriaal met meer detail of juist zonder. Echter de keuzes kunnen wat verwarrend zijn. Zo heeft Garmin zijn Recreatiekaart Europa standaard in een aantal gps-sen zitten. Deze kaart heeft een schaal van 1 op 100.000 en bevat genoeg informatie om over wegen te wandelen en te fietsen maar is zeker geen topografische kaart.

Datzelfde geldt in mindere mate voor Garmins TopoActive Europa kaarten. Deze bevatten meer detail dan de Recreatiekaart Europa maar haalt het vooral op wandelpaden gebied niet met een echte topografische kaart. Dan ben je aangewezen op de echte topografische kaarten met een detailniveau waarop echt alles staat: huizen, bomen etc. Deze topografische kaarten zijn net zo nauwkeurig als een topografische kaart van het kadaster. De prijzen variëren van € 99 voor Topo Pro Nederland tot Topo Pro Zwisterland voor € 359.

Een mooie oplossing is ook Garmin BirdsEye. BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin te zetten. BirdsEye is het programma dat met behulp van Garmins Basecamp satellietbeelden via de PC naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!

Lees ook: koopadavies gps (incl. video).

Gerelateerd

Delen

Waardering
71250
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

7 reacties op “Test: outdoor gps apparaten, 2016

 1. Fiets navigatie is een stuk goedkoper, is deze niet geschikt voor wandelen? denk bijv aan een mio… de smartphone-batterij gaat heel snel leeg, vandaar dat ik dacht aan aparte navigatie …

 2. Kun je iets zeggen over het vastlopen van de verschillende apparaten. Bij de Oregon 600(t) en 650(t) gebeurt dit regelmatig. Zou niet graag mijn Dakota 20 inruilen voor een eTrex Touch en dan tegen die problemen aanlopen.

 3. Ik heb hiervoor ook een Garmin gehad, maar die werkte toch niet zo goed en was ook veel te duur!
  Heb nu al twee jaar de Teasi One2 en die bevalt perfect, nooit problemen mee!
  Ook hebben wij de Taesi One2 al vaak tijdens regenbuien gebruikt en nog nooit iets ermee gehad, dus dat valt wel mee.

 4. De Garmin 645ST is idd nog steeds de topper. Ik heb de voorloper 62ST sinds jaren : robuust (nog steeds ok na vrij extreme valpartijen, rubberen knoppen zijn al behoorlijk ingesleten), AA batterijen zijn een must op langere tochten, nauwkeurig, betaalbaar. Nadelen : menu is idd niet evident en vergt wat oefening, Garmin kaarten zijn niet erg goed en heel duur. Garmin Basecamp software is erg goed maar ook niet super gebruiksvriendelijk. Tips : koop steeds Garmin kaarten met een mini SD kaartje, de fietshouder is handig (deze GPS is wat groot op de fiets maar toch nog ok) maar bevestig een touwtje aan je gps ter beveiliging, neem regelmatig een back-up van je Basecamp database.

 5. De in de test genoemde prijzen voor de GPS-apparaten slaan nergens op. In de praktijk wordt er behoorlijk afgeweken van die (advies) prijzen.
  bij voor beeld De Oregon 600 bij bever kost 269,00 euro dat is even at anders dan de in de test genoemde 369,00 euro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *