Test Lundhags Syncro Light wandelschoenen, 2014

Voordelen

+ Mooi gemaakt
+ Comfort na inlopen
+ Degelijk
+ Eenvoud

Nadelen

- Prijs
- Niet 100% waterdicht

Lundhags ken je misschien van de kleding, maar van origine maken ze al 80 jaar wandelschoenen in het Zweedse Järpen. Voor Zweden zijn Lundhags schoenen bijna net zo traditioneel als klompen voor ons.

Twee paar sokken in een Lundhags schoen

Bij Lundhags hebben ze een bijzondere kijk op schoenen. Lundhags koop je per definitie te groot, omdat je er twee paar sokken in moet dragen. Waarom? Omdat er geen comfortabel binnenwerk in zit. Een schoen is puur de buitenkant die je voet beschermt tegen sneeuw, ijs, water, scherpe rotsen, etc. De dubbele sokken beschermen volgens de Lundhags filosofie je voeten tegen blaren en zorgen voor een aangenaam klimaat. Lundhags gebruikt ook geen waterdichte en ademende materialen zoals Gore-Tex. De schoenen zijn, mits goed ingevet, gewoon waterdicht en ventileren door het leer en de sokken. Leuk die theorie, maar werkt het?

Even wennen…

De eerste keer dat ik de Syncro’s aantrek, is het wennen. De vergelijking met klompen gaat op: ze zijn stug en lopen gaat wat houterig. Na een paar dagen wennen schoenen en voeten aan elkaar. Met twee paar sokken aan mis ik zelfs een mooi gepolsterd binnenwerk niet. Nu zijn de Syncro’s overigens wel de meest voetvriendelijke Lundhags. Ooit is mij bij een Zweeds kampvuur verteld dat je eerst in je nieuwe Lundhags moet plassen en ze dan net zo lang aan moet houden tot ze droog zijn. Pas dan zitten ze lekker. Maar dat was bij de schoenen van destijds.

Veel ruimte voorin

Wat alle Lundhags delen is de vierkante voorkant. Er is veel ruimte voor de tenen en dat is goed voor het klimaat en het comfort. Opvallend vind ik dat ik nooit zweetvoeten of juist koude voeten had. Ook kenmerkend is de lange schacht die veel stabiliteit geeft. De Vibram zool geeft grip en presteert erg goed op lastige paden.

Waterdichtheid van de wandelschoenen

Tot slot een opmerking over de waterdichtheid. De onderste helft, het rubberachtige deel, is waterdicht. Daarboven zijn de Lundhags behoorlijk waterdicht gebleken, maar lang door doorweekt gras lopen levert op den duur natte voeten op. Meer vet smeren helpt. Maar door het niet hebben van een binnenwerk drogen de schoenen extreem snel en dat kleine beetje nat was eigenlijk nooit vervelend. De prijs is erg stevig, maar bedenk dat ze een leven lang meegaan.

Merk: Lundhags
Model: Syncro Light
Prijs: € 449,95
Website: www.lundhags.se.

Gerelateerd

Delen

Waardering
55163
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *